kérdezte: lomino4 9 éve

Kötelező olvasmányt hogyan szerettessek meg a gyerekkel?

A lányom most 3. osztályos, nagyon szeret olvasni. Eddig legalábbis szeretett. De most a tanítónéni kitalálta, hogy el kell olvasniuk egy 400 oldalas könyvet ( szerintem felnőtteknek íródott, nehéz a szöveg, sok idegen szóval ) Előírta hogy naponta 6-7 oldalt KELL olvasni ebből a könyvből. Most ott tartunk, hogy már le vagyunk maradva, mert a gyerek egyre jobban ellenáll. Nem igazán érti a szöveget, nem élvezi, nem akarja olvasni. Mit tegyek, hogy ezáltal a kényszer által ne utálja meg az olvasást? Csak nem szállhatok szembe a tanító nénivel?


0 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

  • 2 Kisanita mondta 8 éve

    !

    Kedves Kérdező!
    Leveledről az alábbi történet jutott eszembe: Kislányom 6-os volt (ha jól emlékeszem), amikor az Egri csillagok volt a kötelező olvasmány. Könyveket faló, meséket író lányom nem boldogult vele. Belezavarodott a cselekménybe, nem tudta követni az eseményeket, a történelmi hátteret, így muszáj volt segítenem. A segítség abból állt, hogy én is elkezdtem olvasni a könyvet és amit nem értett, azt én elmagyaráztam. A vége az lett, hogy én hamar kiolvastam és tetszett a könyv, ő pedig nem fejezte be. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor nekem volt kötelező olvasmány az Egri csillagok, én sem tudtam kiolvasni, most felnőtt fejjel viszont már nemcsak hogy megértettem, hanem meg is tetszett a történet. Kicsit szégyellem, hogy csak ilyen későn értem meg rá, de a Tüskevárat is csak 28 évesen tudtam elolvasni :) . Egyébként nem értem, hogy miért csupa fiúknak való történet a kötelező: Pál utcai fiúk, Egri csillagok, A kőszívű ember fiai...csupa fiú szereplő, csata és háború; csoda, hogy a lányoknak nem annyira tetszik?

  • Csabai Dorina Eszter

    Kedves Szülő!A tanító és a szülő együttes feladata, hogy a gyermek önmagához képest előbbre jusson tudásának fejlesztésében. Első lépésben érdemes lenne a vaskos házi feladatot adó pedagógus véleményét is megkérdezni az adott helyzetről. Nem szembeszállni vele, csak megosztani vele a családi álláspontot és megkérdezni, hogy mit javasol. Talán közösen találnak jó megoldást. Az olvasóvá nevelés alapja az olvasás megszerettetése. Amennyiben a kislánya már ráérzett az olvasmányok által kapható örömre és szeret olvasni, akkor egy "muszáj-olvasmány" nem veszi el a kedvét. Előfordul, hogy a gyermeknek a későbbi tanulmányai során olyan könyvet kell majd elolvasnia, amelyet magától nem venne kézbe, de ha átrágja magát rajta, később mégis azt tapasztalja, kapott valami pluszt az olvasmánytól.  Én nem lennék képes olvasással kínozni egy gyereket. Ha nem megy egyedül, akkor segítenék neki. Néhány oldalt felolvasnék én, néhányat ő nekem. Beszélgetnénk a témáról, megpróbálnám megkeresni a történet azon vonatkozásait, amelyek felkeltik az érdeklődését. Ha közösen vesznek részt a feladatban, akkor máris könnyebbé válik.  


Új válasz