kérdezte: Cula 4 éve

Tényleg kell újra elméleti tanfolyamra járni ha már letettem a vizsgát?

Tisztelt Kovácsi Tamás!

Öcsém két évvel ezelőtt tette le az elméleti vizsgát a jogsihoz, de idén novemberben elévül. Most lenne ideje megcsinálni a gyakorlatot is, de szűk egy hónap alatt nem fogja tudni megcsinálni. Hozzáteszem, nem csak rajta múlt, mert az autósiskola által ajánlott oktatót nem lehetett elérni két hétig, a végén kikapcsolta a telefont is, nehogy hívjuk, így kértünk egy másik oktatót neki, de ezzel a huza-vonával majdnem egy hónap eltelt.
Arra jutottunk, hogy felesleges elkezdenie a gyakorlatot, mert ez idő alatt le fog járni az elméleti vizsgája, és az eredmény nem változik: újra kell kezdenie. Az autós iskolában, ahová járt, azt mondták, be kell fizetnie 25.000 ft-ot, az elméleti órákra, de feleslegesnek tartjuk, mert már levizsgázott egyszer. Annyit meg nem változtak a szabályok, hogy külön elméleti órákra járjon megint, plusz pénzért. Így is befizetett 75.000. ft-ot a gyakorlati vizsgára, mikor még nem tudta, hogy nem lehet megcsinálni a gyakorlati részt. Ezt az összeget nem adják vissza.
Ön szerint lenne valami kibúvó az elméleti órák alól?Nem lehet csak az elméleti vizsgára jelentkezni? Másik autós iskolába is átjelentkezne ő, de mivel nem kapjuk vissza azt a 75.000 ft-ot, nincs más választása, itt kell maradnia.
Válaszát előre is köszönöm.

1 ember szerint jó kérdés

1 Válasz

 • Kovácsi Tamás

  1 Kovácsi Tamás Jó válaszadó mondta 4 éve


  Hello Cula!

  Az elévült vizsga olyan, mintha nem is tette volna le. Tehát az elméleti vizsgát újra le kell tennie. Ehhez viszont tanfolyamra kell járni, "csak" vizsgázni nem lehet (jogi értelemben nincs elméleti vizsgája).

  Ha még egy percet sem vezetett, akkor jogosan kérhető vissza a gyakorlatra befizetett pénz, ezt az iskolavezetővel beszéljétek meg.

  Figyelem! Az új szabályok szerint már nem kettő, hanem csak egy évig lesz érvényes az új elméleti vizsga!!!

  De azért lássuk be, két év rengeteg idő...még ha az oktatót nem lehet elérni egy hónapig, akkor is volt még 23 hónap....
  Menjen be a Közlekedési Hatósághoz, és kérvényezze, hogy egy újabb vizsgával meghosszabbíthassa az érvényességét a jelenlegi vizsgának. Hátha sikerrel jár... (régebben volt erre lehetőség, de az új szabályok módosíthatták ezt...de egy próbát megér...)

  Sok sikert!

  Tamás


Új válasz