kérdezte: bodili 1 éve

jobbról kikerülés szabályai

Szeretném kérdezni, hogy kereszteződésben balra kanyarodó gépjárművet kikerülhetek-e jobbról, ha a kikerüléshez zebrán is át kell haladnom, valamint az úttesten záróvonal van felfestve.

0 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

 • Kovácsi Tamás

  3 Kovácsi Tamás Jó válaszadó mondta 1 éve


  Kedves bodili,

  Ahogy látom, ez egy nyíregyházi kereszteződés.... :-)) Ott sem mások a szabályok.. :-)

  Nos, az adott fényképen teljesen egyértelmű a helyzet. Egy 2x1 sávos, záróvonallal ellátott utat látunk, ahol a kereszteződés előtt mintegy 15-20 méterrel van egy gyalogátkelőhely. A Gyalogátkelőhelyen előzni tilos!!! Ha valaki forgalmi okból - mert balra szeretne kanyarodni, a gyalogátkelő előtt, vagy után - megáll (mert pl. előtte is vannak autók, akik balra fordulnának), az még nincs a kereszteződésben, tehát ezt a járművet még a gyalogátkelő hiányának esetén is tilos lenne megelőzni.
  Türelmesen ki kell várni, hogy az ott lévő autók elfogyjanak, és akkor mehetsz tovább.

  Másrészt - eltekintve az előzési szabálytalanságtól - még veszélyes is amit említesz, hiszen ebben a kereszteződésben a szemből érkezők is fordulhatnak balra, és Te pont egy ilyen helyzetben az előtted álló/lassan haladó takarásából mennél tovább a legkisebb esélyt adva a szemből balra kanyarodónak, hogy időben észlelhessen Téged...

  Balesetmentes közlekedést kívánok!

  Tamás


 • 2 bodili mondta 1 éve

  !

  Kedves Tamás,

  a következő kereszteződésről lenne szó. A balra kanyarodó autó lassan haladva kanyarodott, nem állt meg, mert a szemből érkező jármű szintén balra kanyarodási szándékát jelezte, miközben lassan haladva szintén megkezdte a balra bekanyarodást. Nekem ebben az esetben van-e jogom, lehetőségem motorkerékpárral jobbról előzni, vagy kikerülni (most már nem tudom pontosan, hogy itt melyik eset áll fenn).

  https://www.google.hu/maps/@47.9631481,21.7210079,3a,75y,24.56h,70.18t/data=!3m6!1e1!3m4!1sol0YVlB5ZVdJ4CtW5iELRA!2e0!7i13312!8i6656

  Köszönettel: bodili

 • Kovácsi Tamás

  1 Kovácsi Tamás Jó válaszadó mondta 1 éve


  Kedves bodili,

  Sajnos nem igazán egyértelmű amit kérdezel...
  a KRESZ 34.§-a rendelkezik az előzés feltételeiből, ahol konkrétan le van írva, hogy a balra kanyarodó járművet kizárólag jobbról előzheted... (4) bekezdés. (ha már áll a másik jármű, akkor már kikerülésről beszélünk)

  Viszont az is benne van, hogy gyalogátkelőn tilos előzni...

  De - és itt van a problémám - a balra kanyarodó jármű általában nem a gyalogátkelőn áll, hanem a kereszteződés közepén, a képzeletbeli, vagy felfestett felezővonalhoz húzódva. A záróvonalat pedig Te nem is tudod érinteni, hiszenha van záróvonal, az a balra kanyarodó jármű bal oldalán van.... de akkor hogy is akarna ott kanyarodni, ha záróvonal van??

  Szóval egy kissé zavaros, hogy mire is gondolsz, ha teheted, küldj egy képet (akár Google maps), hogy hol, hogyan okoz ez Neked problémát, hogy pontosan tudjak válaszolni..

  Üdv:

  Tamás


Új válasz