Szakértőink

Tőkés Maris

Tőkés Maris

Fejlesztő pedagógus

  •  -
  •  Nincs megadva
  •  Nincs megadva

Motto

„Nincs megadva”

Tőkés Maris

Bemutatkozás

MarISKOLA MARIskola MARiskola

Több évtizedes tanári pályámon állandóan foglalkoztatott a kérdés: miért nem jó a szülők kapcsolata az iskolával, ha egyáltalán van kapcsolat közöttük? Kinek kellene nyitni a másik felé? Nap, mint nap tapasztaltam, hogy a szülők mennyire tanácstalanok, s milyen hálásak a legkisebb segítségért is. Azt láttam - és látom ma is - , hogy szeretnének segíteni gyermekeiknek a tanulásban, de fogalmuk sincs, kitől és hogyan kérjenek segítséget.
A szülői értekezleteken csak azt hallják: mit kell venni, mikor mennek kirándulni, ki mossa ki a függönyöket stb. Saját három gyermekem szülői értekezletein átéltem a fentieket. Tanárként viszont azt tapasztaltam, ha tiszteljük a szülőket, hivatott partnernek fogadjuk el őket, bátran kérnek segítséget, örömmel fogadják tanácsainkat.

Terveim szerint ezen az oldalon segítek a szülőknek eligazodni az iskolai dolgokban. Ötleteket adok, hogyan lehet úgy foglalkozni gyermekükkel, hogy mindenki örömét lelje benne. Mert ez a legfontosabb: az örömmel végzett "munka": Enerváltan, fáradtan, figyelmetlenül semmi értelme a "korrepetálásnak". Jó lenne, ha elhinnék a szülők, hogy gyermekük
nek a játéknál is fontosabb az ő testi-lelki közelségük, odaadásuk, türelmük, találékonyságuk. Azt is szándékozom bemutatni, milyen élvezettel lehet tanulni azt a fránya matematikát, vagy az általában utált nyelvtant. Legfőbb célom megéreztetni az együtt tanulás örömét, ráébreszteni a mamákat, papákat, milyen élmény gyerekekkel - kiváltképp a sajátjukkal - foglalkozni.

Szívügyem az integráció, a sérültek épekkel való együtt nevelése. E témában /közoktatási szakértőként is/továbbképzést tartok tanítóknak, szülőklubot vezetek. Igyekszem minél többet publikálni szaklapokban. Fejlesztő Pedagógia, TANÍ-TANI, Tan Műhely, EGYÜTT -működés /Szülők a hallássérült gyermekekért Egyesület és Alapítvány kiadványa/

A Nők Lapjában Hulej Emesével Szülőklubot alapítottunk, ahol rendszeresen beszélgetünk az aktuális problémákról, s várjuk szülők, tanítók kérdéseit.

Összefoglalva: segíteni szeretnék szülőknek, nagyszülőknek, tanácsot adni az iskolai gondok megoldásához.
Tanítóknak a változatos módszerek, tanulási technikák átadásával szeretnék támogatást adni az örömteli pedagógiai munkához. Felhívom a figyelmet a megjelenő, vagy még nem ismert pedagógiai, pszichológiai irodalomra.

A szakértő több kategóriában is ad tanácsokat! Ha neki szeretnél kérdést feltenni, válaszd ki, hogy mely kategóriában indítod a kérdésed.