Szakértőink

Szigeti Ildikó

Szigeti Ildikó

gyermek- és családpszichológus (krízistanácsadó szakpszichológus)

Kérdezni szeretnék

Motto

"Ha sosem engeded szabadjára a gyermekeidet, hogyan tanulják meg, hogy mindig visszajöhetnek hozzád?"

Szigeti Ildikó

Bemutatkozás

Alapvetően családok egészével foglalkozom, még akkor is, ha a gyerek kapcsán találkozunk. Jellemzően akkor kérik a segítségemet, ha „probléma van a gyerekkel”, valami szokatlant tesz, valami szokatlan történik vele, vagy olyan életszakaszba kerül a család (költözés, válás, közösségbe kerülés, testvér érkezése), amelyben félő, hogy „probléma lesz a gyerekkel”.
Tapasztalataim szerint a gyerek általában speciális vészcsengőként funkcionál, ám a probléma gyökere leggyakrabban nem nála, avagy benne, hanem a közvetlen környezetében keresendő. A közös munkánk azt a célt szolgálja, hogy megtaláljuk a gondok valódi okát és felmérjük, vajon miként lehet megoldani azt.
Családi krízistanácsadóként, gyermeknevelési konzulensként segítek túljutni az átmeneti nehéz helyzeteken, miközben – némi egyéni és családi önismereti munkával – olyan útravalót is adok szülőknek, gyerekeknek, családok egészének, amellyel sikerülhet könnyebben átvészelni a későbbi kritikus helyzeteket.
Egyre több fiatal anyuka (és néha apuka) kér tőlem segítséget, mert a kicsivel való kapcsolat, a mindennapi rutin alakulása valami miatt elakadt. Számtalan fáradt, riadt és önváddal teli édesanyával foglalkozom, átsegítve őket a manapság oly gyakori szülői krízisen.
Gyakran találkozom olyan családokkal, ahol a problémát egy kistestvér érkezése, vagy a testvér-féltékenység, illetve egy új "családtag" felbukkanása (anyuka vagy apuka új társa) okozza. Sajnos egyre jellemzőbb, hogy a szülők válása kapcsán van szükség a kritikus időszak pszichológus által való „kísérésére”, támogatására annak érdekében, hogy a gyerekek és a szülők a lehető legkisebb mértékben sérüljenek. Az a furcsa meglátásom, hogy igenis, lehet jól válni! Némi tudatossággal és odafigyeléssel a legnehezebb helyzetet is meg lehet úgy oldani, hogy minden érintett elégedett legyen.
A testi és lelki tünetek egységes megoldásának híve vagyok, ezért gyakran javaslok célirányos gyermek-szakorvosi vizsgálatot, amelyben aktív közvetítőként részt is veszek. Pszichológusi munkámban és a szülőknek is nagy segítség a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet méltán elismert orvosi csapatával való együttműködésem.
„Életed első felét a szüleid teszik tönkre, a második felét a gyerekeid” – állította Tony Parsons brit író. Nem törvényszerű, hogy így legyen – állítom én, és bebizonyítom a hozzám fordulóknak.

Kérdezzen, hívjon, keressen bátran!

Névjegy:
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 1996-ban általános pszichológusi diplomát, majd a Pedagógiai és Pszichológiai Karán tanácsadó szakpszichológusi képesítést szereztem. Az elmúlt, több mint másfél évtizedben kommunikációs szakértőként, illetve azzal párhuzamosan pszichológusként dolgoztam. Pályakezdőként tagja voltam a SOTE I. Gyermekklinika pszichológus csapatának, ahol az egyéni és családterápiák mellett betekintést nyerhettem a játékterápia és a gyermekrajz-elemzés módszertanába, megismerhettem azok felhasználási (mindenek előtt a diagnosztikus) lehetőségeit, amelyeket rendszeresen alkalmazok a napi gyakorlatban. Mesteremnek tekintem egykori főnökömet, Prof. Dr. Popper Pétert, akitől nemcsak a szakma alapjait tanulhattam meg, de azt a lenyűgöző szakmai filozófiát is, aminek a lényege, hogy nem akkor beteg pszichésen egy gyerek, ha a környezetében lévő konfliktusokra furcsán reagál, hanem éppen akkor, ha ezt nem teszi.
Az alábbi esetekben fordulhat hozzám:
- gyermekkori étkezési zavarok
- furcsa, kényszeresnek tűnő mozgások (tic)
- magatartási, beilleszkedési problémák
- szokatlan testi tünetek (amelyeknek nincs szervi oka)
- alvászavarok
- óvoda- és iskolafóbia
- általános „nevelési” gondok
- gyermekkori szorongás (körömrágás, indokolatlan agresszió, stb.)
- testvérféltékenység (felkészülés a kistestvér fogadására)
- szülői szerep kapcsán kialakuló krízis
- válás, szülők kapcsolati krízise
- élethelyzet, családi szerkezet változás (költözés, munkanélküliség, új családtag)
- szülői szerepre való felkészülés (várandóság, leendő anyukák és apukák aggályai)

A szakértő több kategóriában is ad tanácsokat! Ha neki szeretnél kérdést feltenni, válaszd ki, hogy mely kategóriában indítod a kérdésed.