Szakértőink

Dr. Lakatos László

Dr. Lakatos László

Pszichiáter

Motto

„Nagy erőt ad, ha a saját gyengeségünkön tudunk nevetni.”

Dr. Lakatos László

Bemutatkozás

1986-ban végeztem az egyetemet Budapesten, 1991-ben szereztem pszichiátriai szakvizsgát. Jelenleg csak magánrendelésben dolgozom, Székesfehérváron és Budapesten. Elsősorban szorongásos állapotokkal, depressziós eredetű és stressz által okozott panaszokkal (sokszor testi tünetek formájában) küzdő embereket gyógyítok. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelést egyaránt alkalmazok. Rendszeresen írok szakmai cikkeket, angol nyelvből fordítok szakirodalmat. Egyedi érdeklődési területem a "humorterápia" (részletesen a www.humorcsoport.hu honlapon), az emberi evolúció, a pszichoszomatikus (lelki-idegrendszeri hátterű testi tünetekkel járó) betegségek és a placebohatás vizsgálata.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a pszichiátria eredményeit, tudományos hátterét a lakosság számára közérthető nyelven megfogalmazzam. Orvosként a hozzám fordulóknak mindig részletes tájékoztatást nyújtok a lehetséges gyógymódokról. A tudománytalan, de sokszor félrevezetően annak látszó, az emberek becsapására épülő alternatív módszerekkel szemben viszont kritikus vagyok. Mindenkinek azt javaslom: kérdezzen minél többet mielőtt bármilyen kezelést elfogad!

A humorcsoport célja és módszerei:

- Hatékonyabb stresszkezelést eredményező szemléletváltozás

- "Kizökkentő" hatású csoportos beszélgetés "kizökkentő eszközök" használatával

- "Kilátásjavító" humoros szerepjátékok és "drámai" jelenetek

- Sok nevetés, szükség szerint adagolt zenés nyugtatók

A közös nevetés terápiás hatása nem csupán a beteg, hanem a kezelést végzők számra is előnyös. A nevetés pillanata egy zűrös ügy esetén, az a pillanat, amikor egyszerre csak képessé válunk a promlémát kívülről látni, amikor már tudjuk, hogy majd megoldjuk valahogy, nem tud a dolog maga alá temetni bennünket. Ez a győzelem érzése, az optimizmus diadala. Ha már itt tartunk, ettől a helyzettől már valószínűleg nem esünk mély depresszióba. A segítő foglalkozásúak, a betegekkel foglalkozók számára mindez éppolyan hasznos a negatív érzelmek (elégedetlenség, félelem, kiégettség-érzés) legyőzésében, mint maguknak a betegeknek.
A betegeket ellátók részéről tapasztalt könnyed, humoros megnyilvánulások a beteg számra azért is megnyugtatóak, mert magabiztosságot, a helyzet megfelelő kezelésének érzetét sugallja. Ezt természetesen csak az engedheti meg magának, aki valóban ura a helyzetnek, valóban rendelkezik a szükséges tapasztalattal és képzettséggel. A humor segíti a tanulási képességet, javítja a betegek és hozzátatozók felé irányuló kommunikáció hatékonyságát, mert élénkíti a figyelmet, fokozza az emlékezeti hatást és csökkenti a feszültséget, ami a tanulási folyamat ellensége.

Jó tanács: tartózkodjon a lógó orrú orvosoktól!

A szakértő több kategóriában is ad tanácsokat! Ha neki szeretnél kérdést feltenni, válaszd ki, hogy mely kategóriában indítod a kérdésed.