Szakértőink

Turánszky Edina

Turánszky Edina

Mediátor, Pszichológus

Motto

„Még a csillagok is összeütköznek, és olyankor új világok keletkeznek”

Turánszky Edina

Bemutatkozás

Németországban, a Kölni Egyetem pszichológia szakán végeztem. Tanulmányaim alatt ismerkedtem meg a mediációval, azaz a közvetítéses konfliktuskezeléssel, és számomra hamar egyértelmű lett, hogy ezzel fogok foglalkozni. Mediátori képesítésemet akkreditációs képzés keretében szereztem. Elsősorban családi, iskolai, interkulturális és személyes konfliktusok mediációjával foglalkozom. Tagja vagyok az Országos Mediációs Egyesületnek, és partneremmel együtt EVOL Kft. néven szerepelünk az IRM közvetítői névjegyzékében.

Munkám során tapasztaltam, hogy nagyon sok gyerek / fiatal tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy felnőttként mivel is szeretne foglalkozni. Akiknek van elképzelésük, ők viszont ritkán vannak tisztában azzal, hogy az adott szakma milyen követelményekkel jár, milyen tevékenységek tartoznak hozzá. A pályaorientációs tanácsadást Németországban tanult módon, döntésorientált diagnosztika keretében végzem. A tesztcsomagot a Székesfehérvári Képző Központ megbízásából készítettem el általános -, és középiskolai diákok részére, olyan módon, hogy az teljesen személyre szabott tanácsadást eredményez.

Napjainkban egyre gyakrabban hallunk különböző agresszív cselekedetekről, különösen iskolai agresszióról. Tanulmányaim során nagyon sok alkalommal „találtak meg” az agresszióval foglalkozó témák, amelyek hatására úgy éreztem, hogy ez nem lehet véletlen. Neveléspszichológiai szakvizsgám témája az iskolai agresszió megszüntetésére és megelőzésére kidolgozott intervencióprogram volt. Ezt a programot szeretném minél több helyre eljuttatni, hiszen van megoldás. A pedagógusoknak tartott előadáson kívül diákmediátorokat képzek, akik (sajnos eddig csak külföldi tapasztalatok alapján) a megtanult módszert alkalmazva hasonló sikereket érnek el az iskolában, mint felnőtt \"kollégáik\".

Diplomamunkám témája az \"Alkohol a közlekedésben\", amely 2007. októberében Drezdában a Német Közlekedéspszichológusok és Német Közlekedési Orvosok 3. Közös Szimpóziumán poszter formájában bemutatásra került. Azóta megszereztem az utánképzés-csoportvezetői képesítést. Esetleges kérdéseikre ebben a témában is szívesen válaszolok, de ha már úgy alakult, akkor az utánképzésen való részvételt sajnos nem lehet kikerülni.

Szeretettel várom kérdéseiket, és remélem, hogy hasznos segítséget tudok nyújtani akár itt, akár személyes tanácsadás / mediáció keretében.

Tanácsadói munkám indított arra, hogy létrehozzam a Megoldások Szobaszínházát. Itt olyan konfliktusokat dolgozunk fel és keresünk rájuk megoldásokat, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek a mindennapokban. Az első részben színészek játsszák el a konfliktust többféle kimenetellel, a második rész interaktív. A nézőknek lehetőségük nyílik arra, hogy - ha valakit felismerni véltek egy adott karakterben - a szereplőn keresztül neki magának tegyék fel a kérdést a viselkedése okáról, illetve ha a szituációt másképpen oldották volna meg, kipróbálhatják magukat a színpadon, vagy a szereplők instruálásával.

A szakértő több kategóriában is ad tanácsokat! Ha neki szeretnél kérdést feltenni, válaszd ki, hogy mely kategóriában indítod a kérdésed.