kérdezte: manocs2 Jó kérdező 9 éve

Van olyan szobanövény, ami jól tűri a sötétséget?

Sajnos kevés a természetes fény a szobámban.Van kis fényigényű szobanövény?

2 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

 • Lovas Kati

  3 Lovas Kati Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves manocs2,
  remek tippeket kaptál, én csak annyit annyit tudok ezekhez hozzáfűzni innen Ausztráliából, ahol szakmai ismereteimet fejlesztem, hogy most télen csak mérsékelten, azaz fukaron öntözd az esetlegesen beszerzett növényeidet, mert kevés a fény, és ilyenkor csak gyenge hajtások fejlődnek. Másik javaslatom: cserélgesd a növények helyét! Ami egy hónapig az ablak előtt volt, azt tedd hátrább, és a helyére tegyél olyat, amely korábban kevés fényt kapott.


 • 2 spencikes2 mondta 9 éve

  !

  Én még ajánlanám a buzogányfát, a filodendront vagy az alokáziát, más néven ördöglevelet. Ezek egyébként nagyon mutatósak szerintem és tényleg szépen fejlődnek félárnyék mellet is.

 • 1 Bigticket Jó válaszadó Jó kérdező mondta 9 éve

  !

  Olvastam egy nagyon jó kis cikket, remélem segítségedre lesznek az alábbi infók. Több olyan szobanövény van, melyről el lehet mondani, hogy jól tűrik a rosszabb fényviszonyokat.

  A legjobb alacsony fényigényű növények

  A borostyán
  Ez a növény bírja legjobban a mostoha fényviszonyokat. Jól érzi magát cserépbe ültetve, és fel lehet futtatni egy rácsra vagy létrára is. A borostyán könnyen elszaporodik, burjánzik, és kevés napfényre van szüksége. Minden borostyánfajta buja zöld színű, levelein feltűnő erezettel. Sokféle borostyán van, mindenki kiválaszthatja a neki tetszőt.

  A buzogányvirág (Dieffenbachia)
  A buzogányvirágot néma nádnak is nevezik. Ez a növény remek alacsony fényigényű szobanövény, mert jól tűri az árnyékot. A kevés fényt szereti, és jól megél beltéri környezetben. A buzogányvirág hosszú szárat növeszt, melyet körbevesznek nagy levelei. Ezek a levelek a zöld több árnyalatában is előfordulnak. Figyelem: ez a növény ártalmas nedveket tartalmaz, mellyel érintkezésbe lépve duzzanat keletkezhet a szájüregben. A gyerekektől távol kell tartani. De miért ne díszítenénk vele irodánkat?

  A rákvirág
  Ez a virág a másik legnépszerűbb árnyékkedvelő, melyet mindenütt termesztenek. Ez a növény sok apró szárból áll, melyeket sok nagy, ovális levél vesz körül. A levelek színe nagyon változatos, sötétzöld, ezüst, tarka zöldessárga, vagy zöld, krémszínű foltokkal.

  Az anyósnyelv
  Az anyósnyelv vitathatatlanul az egyik legnehezebben kipusztítható növény. Nagyon merev, álló levelei valójában sárga és zöld szalagokhoz hasonlítanak. Ez a növény akár 120 cm magasra is megnőhet, és nagyon jól érzi magát gyenge fényviszonyok között is.

  A szerencsebambusz
  Ki ne hallott volna a szerencsebambuszról? A divatos feng shuinak köszönhetően e miniatűr bambuszok termesztése valóságos mánia lett. A feng shui szerint ez a szerencse szimbóluma. Könnyen találunk bambuszt, és könnyen termeszthetjük a ház bármely részében.

  A páfrány
  A páfrány is jól megél gyenge fényben. Sokfajta páfrány van, melyeket gyenge fényviszonyokat jól tűrő növényekként jelölhetünk. Néhány páfrányfajta: ezüst csipkepáfrány, bostoni páfrány, fészekpáfrány, ausztrál fapáfrány, vénuszhajpáfrány, agancspáfrány. Sok páfrány jól megél alacsony fényviszonyok között is.

  A márványos szobafutóka
  A márványos szobafutóka egy nagyszerű növény. Szobai futókának is nevezik. Nagy túlélő, szinte nem is növény-szerű, kibírja a megpróbáltatásokat, a szárazságot és a sötétséget is. És kísérletezni is lehet vele. Megfelelő növény konténerkertészeknek. Függő- vagy futónövényként egyaránt tarthatjuk.

  A vitorlavirág
  A vitorlavirág valószínűleg egyike a néhány rendszeresen virágzó alacsony fényigényű szobanövényeknek. Ez a növény kedveli a hűvös, kevéssé megvilágított helyiséget. Fényes zöld levelei és gyönyörű, sima fehér virágai vannak. Leveleinek színe változó, lehet árnyalt vörös is. A vitorlavirág jól tűri a gyenge fényviszonyokat.

  A lándzsarózsa
  A lándzsarózsa a legnépszerűbb szobanövény a broméliafélék közül. Széles, szíjas levelei vannak, melyeket mintha finom porréteg lepné. A levelek hátrafelé íveltek, tartós virágzású fallevelei lenyűgözőek. Ezek rózsaszínűek, és koronaként ülnek a növény tetején.


  Sok más ilyen növény is van, például a zöldike, a sárkányfa, stb.,
  Jó kertészkedést

Új válasz