kérdezte: dozoka56 5 éve

Cserepes tulipánt hogyan kell gondozni?

0 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • 1 Kertember Jó válaszadó mondta 5 éve

  !

  Nagy gondozást nem igényel. A tulipán nagyon nem szereti a benti körülményeket, és azt a szűk helyet sem, amibe a termesztők belecsuszakolják, majd eladják. Ezért arra kell törekedni, hogy minél rövidebb ideig legyen lakásba. Írtam erről egy cikket még régebben, amit megtalálsz a honlapomon, de ide bemásoltam a cikk vonatkozó részét.

  Az elvirágzás után az előnytelen körülményeket rögtön változtassuk meg. Nézzük mit is kell tennünk:

  Vegyük észre, amikor elnyíló félben van a virág, ekkor már díszítőértéke csökken, felesleges tovább kínoznunk a benti körülményekkel. Vigyük hűvös és a lehető legvilágosabb helységbe. A hőfok ne haladja meg a 10 fokot, de ne is legyen 5 foknál kevesebb. Ezen a hőfokon a növekedés szinte megáll, a fény hatására a levelek zöld színtesteinek száma emelkedik, erősödnek a sejtek. A visszafogott növekedés csökkent vízigénnyel jár, ezért ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére.
  Amikor már tényleg semmi díszt nem ad a virág, néhány centis szárrésszel távolítsuk el. Ez azért nagyon fontos, hogy ne a magérleléssel foglalkozzon a növény, hanem a hagymájának hizlalásával.
  Amint a kinti hőmérséklet eléri az 5-8 fokot, vigyük ki a növényt. Ha éjszakára fagyokat jeleznek, akkor este be kell vinnünk, nehogy megfagyjon. Mivel bent nevelkedett, ezért nincs felkészülve a fagyokra, ezért annak ellenére fagykár érheti, hogy nem fagyérzékeny. Óvjuk a tűző naptól is, mivel a megnyúlt sejtek védtelenebbek a tűző naptól, könnyen napégést szenvedhet.
  Amikor már éjszakára sem kell bevinnünk, nekiláthatunk az intenzív gondozásához. Ez rendszeres öntözést, és tápoldatozást jelent. Tápoldatozásra bármilyen tápoldat megfelelő, csak ügyeljünk a helyes dózisra.
  Bármilyen ügyesek is vagyunk a nyári kánikulában növényünk nem fogja tovább bírni, levelei lassan elszáradnak, a növény teljesen visszahúzódik a hagymájába, és a földbe akarja átvészelni a számára kedvezőtlen nagy hőséget.
  Ne hagyjuk az edényben hűsölni (bár itt is maradhat, amint teljesen elszárad a föld feletti része az edény talaját hagyjuk kiszáradni, és így tegyük száraz hűvös helyre). Vegyük ki onnan és száraz hűvös tárolóba vigyük.

Új válasz