kérdezte: tlanus 9 éve

Tényleg spórolni lehet a hideg vizes mosással, tényleg tisztára mos így is?

Egy ismerősöm azt mondta, hogy ő már évek óta hideg vizet használ a gépi mosásnál, esetleg 30 fokot, ha valami szennyezettebb akkor előtte áztatja. Öblítő helyett pedig ecetet használ. Kipróbáltam, és az amúgy tényleg nem igazán koszos ruháinknak a hideg vizes mosás is teljesen megfelel. Ők azzal érveltek, hogy állítólag a mosógép a felhasznált energia 90%-át a víz felfűtésére és csak 10% a centrifugálás.1000 fordulatosat használok, napon nem tudok szárítani sajnos. igaz- ez?Az ecet valóban segít a mosópormaradványok eltüntetésében öblítéskor?
Hogy fertőtleníthetem a ruhákat?A kisfiam néha kakis bugyiját hideg vizes mosással mosom, akkor a bacik kijönnek-e így belőle?Vagy vasaljam át a fehérneműket?
Mosógépes mosásnál milyen mosószert használhatnék? Hallottam a mosószódáról, de ezt mint úgymond adalékként a mosóporhoz. Mosódió port használjak (a dió héja nekem macerásnak tűnt), vagy egyéb lebomló mosóport és ahhoz a mosószódát?
Üdv:
Laura

0 ember szerint jó kérdés

1 Válasz

  • Bagó Endre

    0 Bagó Endre Jó válaszadó mondta 9 éve


    Kedves Laura79 !Érdemes hallgatnia az ismerősére. Valóban, a mosáshoz használt energia legjelentősebb része ( ha 90% nem is ) a víz felfűtéséhez szükséges. ( A másik nagy fogyasztó a centrifuga, de azt nem tudjuk megspórolni.)  A hideg vizet nem javaslom kisgyerek mellett, mert valóban sterilizálási gondok merülhetnek fel, valamint a foltok is megmaradnak. A napon való szárítás segítene részben ezen a gondon, de írta, hogy ezt nem tudja megoldani. A vasalás is tökéletes megoldás, csak azt kell megvizsgálni, hogy a vasaláshoz felhasznált energia kevesebb lesz-e, mint amennyit a mosáskor megtakarít. Amennyiben csak a legfontosabb ruhaneműket vasalja, akkor érdemes ebbe az irányba elmenni.Öblítő helyett az ecet nálunk is bevált, bizonyos fokú fertőtlenítő hatással számolhatunk is. Normál körülmények között ez elegendő is lehet.A mosódió ugyan nagyon divatos mostanában, de nekem fenntartásaim vannak azzal kapcsolatban, hogy több ezer km-ről szállított termék mennyire környezetkímélő...A mosószóda ( nátrium-karbonát) olcsón beszerezhető. Önmagában finomabb anyagokhoz nem ajánlom, de hígítani lehet vele valamilyen környezetbarát gyári terméket, illetve jó szívvel tudom ajánlani a mosószappan-reszelékkel elvégzett mosást is.( Mennyiséggel óvatosan, hogy a kihabzást elkerülje.)Felültöltős mosógépek egy részében csökkenteni lehet az energia költséget, ha alternatív forrásból tud melegvizet szerezni  (pl.napkollektor )Lebomló fertőtlenítő anyagként használhatók a peroxidos fehérítők is. ( A hidrogén-peroxid vízre és oxigénre bomlik. )Remélem, tudtam segíteni ! Üdvözlettel: Bagó Endre


Új válasz