kérdezte: dnbianka Jó válaszadó 2 éve

Hogyan kell gondozni helyesen az Agapornis Personata (álarcos törpepapagáj, díszmadarat ?)

Sziasztok!

2015 novemberében kaptam ajándékba 2 álarcos törpepapagájt, szóval még nincsenek annyira sok ideje nálam hogy már jobban kitudjam öket ismerni, még bizonytalan vagyok hogy mit csinálok helyesen vagy helytelenül a gondozásukkal kapcsolatban. Természetes e vagy sem amit szoktak csinálni ? Neten már több oldalt végig olvastam a tartásukkal, gondozásukkal kapcsolatban, de szinte mindenhol hasonlókat írtak pl.: faj hovatartozása, származása, etetés (nem hogy hogyan és mennyit, de inkább mit-többnyire erröl volt szó), költés, kalitka mérete. Igen ezek is lényeges dolgok, de én ettöl többet szeretnék megtudni róluk. Kb. 80 cm magason vannak a földtöl egy hosszú szekrényen a szobámban ( vagy jobb öket magasabb helyre tenni? Nemtudom hol lenne jobb a komfortzónájuknak) és hát sajnos nem messze tölük feljebb kb. 1 m 20-30cm magasságban van az egyik kisebb hifi torony , sajnos a hifi tornyot nem tudom máshova helyezni. Szóval ha zenét szeretnék hallgatni akkor minimumra teszem hogy ne ártson szegényeknek ilyenkor békésen, nyugodtan szoktak üldögélni vagy pedig fülhallgatón hallgatom inkább a zenét, de nem 1szer volt már úgy, hogy szintén a minimumon hallgattam a zenét, de majdmegvadultak és éles kiabálásba kezdett vagy az egyik vagy a másik, felváltva. Ilyenkor kissé hátra hajtják a fejüket és egy hangtípusba kiabál/nak, nem különbözö hangtípusokban ! De ha nemis hallgatok zenét akkor is szokták ezt csinálni, igaz nem gyakran de elöfordul. Nemtudom mit szeretne ez jelenteni. De többnyire csak így szoknak fütyöreszni, vagy hasonlóan ez még a normális elviselhetö hangtipusnak számít:
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Masked_lovebirds.ogg
Továbbá ittvan már végre a jó idö is, szóval egyre gyakrabban teszem ki öket az erkélyemre, úgy szoktam öket elhelyezni hogy félig az árnyékban legyenek de félig a napon is. Csak annyi a problémám, hogy ilyenkor többnyire mindég elkezdik rágni a kalitka valamelyik pontjában vagy sarkaiban a ketrecet, mintha kiakarnának jönni. Nemtudom mit csináljak,hogyan tudnám erröl leszoktatni öket. De arra is nagyon kíváncsi lennék, hogyan tudnám öket megbarátkoztatni magammal vagy megszelídíteni esetleg megtanítani hogy ne féljenek tölem és elfogadjanak. A kalitkát hogyan szoktátok tisztítani, mret én alulra csak újságpapírokat szoktam tenni, nem homokot, bár több helyen azt olvastam hogy homokot tesznek nekik a kalitka aljába. Ezt hogyan kell tisztán tartani és hol tudnék ilyet venni ? a kalitka tisztításánál milyen fertötlenítö szereket szabad használni ?
Néha kiszoktam öket engedni a szobámban hogy legyenek 1 kicsit szabadon is, de ilyenkor mindég összepiszkítják a szekrény tetejét, söt még 2 vastagabb faágat is kikötöttem a csilláromra hogy azon is lehetnek,de ök viszont félnek rászállni, nem tudom miért. Mik azok az ételek pontosabban amit nem szabad nekik adnom ?

0 ember szerint jó kérdés

1 Válasz

  • 1 dnbianka Jó válaszadó mondta 2 éve

    !

    Elfelejtettem még említeni a fentiekben, hogy sokat szoknak veszekedni , ilyenkor a csörükkel kötekednek a másik csörébe és mintha figyelmeztetö hangokat is adnának ki ilyenkor, megintcsak egy hangtipusu kiabálást, de aztán hamar le is nyugszanak. Ez normális?

Új válasz