kérdezte: sissivagyok. Jó kérdező 4 éve

Hogyan kell szilvás gombócot készíteni?

Eddig még csak mirelit szilvás gombócot készítettem de most kaptam elég sok szilvát és meg szeretném próbálni házilag elkészíteni a gombócokat.Mi a jó szilvás gombóc titka?

4 Válasz

  • 4 éjszakás Jó válaszadó mondta 4 éve

    !

    Ahogy én készítem : ha kapok akkor sárga belsejü krumplit meghámozom, darabolom , enyhén sós vízben megfőzöm, aztán a levet leöntöm , a krumplit alaposan összetöröm , kb fél evőkanál zsírt, vagy margarint keverek bele , megsózom annyira ha krumplipüré lenne az már enyhén sósnak számítana. Teljesen kihütöm, ha kicsit is meleg a krumpli és ugy kezdem a gombócot készíteni akkor folyós lesz , mancs lesz. ha kihült ütök bele 2 db tojást , jól átkeverem és elkezdem apránként a lisztet belekeverni . Először fakanállal, aztán kézzel. gyurható , de nem kemény, nem is ragacsos tésztát gyurok. kinyujtom fél ujjnyi vastagra , 5x5 cm es kockákra vagdosom , közepébe szilva , a magja helyére fahéjjas porcukrot teszek. A kocka sarkait összefogom, a széleket összenyomkodom , gömbölyítem . Kifőzöm enyhén sós vízben. Akkor jó ha feljönnek a víz tetejére , megdagad és ,,forgolódik ,, a vízben . ha télire készítem akkor nem főzöm ki, müanyag tálcára rakosgatom és megy a fagyasztóba . ha megfagyott 8 asával zacskózom. Főzéskor nem érdemes többet tenni a vízbe mert elázik, mancs lesz. Sok sikert

  • 3 sissivagyok. Jó kérdező mondta 4 éve | válasz erre: 1

    !

    Köszönöm szépen:)
    Milyen krumpli kell hozzá?Vagy ez mindegy?

  • 2 sirene Jó kérdező mondta 4 éve

    !

    én ez alapján csináltam szilvás gombócot és nagyon finom lett szóval csak ajánlani tudom ezt a receptet:
    http://www.nosalty.hu/recept/szilvasgomboc-szilvasgomboctol

  • 1 g.emőke mondta 4 éve

    !

    Két harmad főtt, áttört v. lereszelt burgonya, egy harmad liszt, 1 tojás, 5 dkg vaj v. margarin, csipetnyi só (lehet egy kevés cukrot is tenni)
    Ezeket összegyúrjuk mikor a burgonya kihült. Ha jók az arányok nem ragad a kezünkhöz. Darabokra szaggatjuk, közepébe kimagozott cukrozott szilvát szúrunk gombócot formázunk és lobogó sós vizbe dobjuk. Amikor feljöttek a viz tetejere óvatosan kiszedjük, piritott zsemlemorzsába forgatjuk.
    Jó étvágyat! Ird meg hogy sikerült-e!

Új válasz