kérdezte: Anonim 1 éve

Nagy túlsúllyal és magas vérnyomással mit lehet sportolni?

30+ éves nő vagyok, 170 cm, 120-125 kiló. Gyakran magas a vérnyomásom.
Ilyen mértékű túlsúllyal mit szabad / érdemes sportolni, hogy ne a mentő vigyen el a végén?
Konditeremben milyen gépeket lenne érdemes használni?
Köszönöm!

0 ember szerint jó kérdés

5 Válasz

 • Bartos Géza

  5 Bartos Géza Jó válaszadó mondta 1 éve


  Kedves Kérdező!

  A túlsúly önmagában még nem lenne olyan tényező, ami miatt ne lehetne testmozgásba kezdeni, viszont ha az magas vérnyomással párosul, akkor az már kockázatos lehet. Én is azt javaslom, hogy elsőként vizsgáltassa ki a dolgot, hogy mi van a magas vérnyomás hátterében. Persze kérdés az is, hogy mennyire magas a vérnyomás, gyógyszert szed-e, esetleg azzal együtt magas... stb.
  Ökölszabályszerűen azért elmondok néhány dolgot, ami hasznos lehet:
  - első lépésként egy jól kivitelezhető étrendet állítanék össze, és megvárnám, amíg elindul a fogyás (egyszerre egyféle stressz bevezetését javaslom)
  - második "első" lépésként megtanítanám Önt lélegezni, mert szinte biztos vagyok benne, hogy pihegő, felszínes, mellkasi légzése van; nyugalmi helyzetben ülve egyszer számolja meg, hányszor vesz levegőt egy perc alatt; (18-20 körül tippelek) a túllégzés gyakori a túlsúlynál, emiatt gyengébb a sejtszintű oxigénellátás, így fogyni is nehezebben tud; egyszóval: légzés
  - második lépésként vezetném be a mozgást, de valószínűleg csak légzéskontrollos séta keretében, amit aztán fokozatosan váltanának fel más gyakorlatok
  - a mozgásról csak annyit, hogy mi az, ami tutira ellenjavallott magas vérnyomás esetén: fordított testhelyzetű gyakorlatok (minden olyan testhelyzet, aminél a fej a szív alatt van), és a statikus izomfeszüléssel járó gyakorlatok (ezek hirtelen emelik meg a vérnyomást, ezért nem ajánlottak)


 • 4 A kérdező mondta 1 éve | válasz erre: 2

  !

  Köszönöm, ettől tartottam, de akkor mindenképpen sort kerítek rá.

 • 3 A kérdező mondta 1 éve | válasz erre: 1

  !

  Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!

 • 2 ban_mariann Jó válaszadó mondta 1 éve

  !

  Kedves Kérdező,
  a jelentős súlytöbblet miatt nem javaslom, hogy önállóan fogjon hozzá a súlycsökkentéshez. Szükséges a kivizsgálás (szív- és keringési, hormonális,emésztőrendszeri, mozgásszervi....). Ezt részben a háziorvos, részben az obezitológiai szakambulancia illetve- centrum végzi, ahová a háziorvos utalja be. Az Önhöz igazított életmódváltás, és pszichés támogatás nem elhanyagolható része a team- munkának.
  Üdvözlettel, MAriann

 • 1 putnik_judit Jó válaszadó mondta 1 éve

  !

  Kedves Kérdező!
  A 3-1-2 kínai meridián tornát ajánlom, valamint egyen naponta 1-2 alkalommal chia magos pudingot, mint főétkezés. Alkalmanként 2 evőkanál chia magot áztasson be 2 dl kókusztejbe, mehet hozzá kis citromlé, vanilia és kis stevia por. Ezt a keveréket tegye hűtőbe 2 órára és egy almát egyen hozzá.
  Egy adag kb. 4 órára biztosítja a jóllakottság érzését.
  Igyon fekete ribizli levél teát naponta több alkalommal.
  üdvözlettel: Jutka
  http://borsika-levele.webnode.hu/

Új válasz