kérdezte: andika1989 3 éve

Melyik cukorféle az egészségesebb?

Kedves Szakértő!

A cukrokkal kapcsolatban lenne kérdésem. Utánanéztem az interneten, de ahány oldal-annyi féle válasz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik cukor egészségesebb? Eddig úgy tudtam, hogy a kristálycukornál jobb a barna cukor és a gyümölcscukor. Azonban olyanokat olvasok mindenhol, hogy egyáltalán nem jobb. A barna cukorhoz csak melaszt adnak, amiben lehet természetes anyag, de nem biztos és a kalóriatartalma ugyanolyan rossz, mint a sima cukoré. A gyümölcscukorról azt, hogy csak a nevét kapta a gyümölcscukorról, de valójában nem abból állítják elő, és hogy üres kalóriának számít, ami még rosszabb, mint a sima cukoré. Valamint, hogy hirtelen, gyorsan szívódik fel, ami nem feltétlenül egészséges, pl. a máj szempontjából. Korábban azt is olvastam, hogy ezekből kevesebbre van szükség, édesebbek, de ezt nem tapasztalom. Valóban édesebbek és kevesebb kell belőlük? Mivel jobbak igazából, mint a kristálycukor? Érdemes továbbra is a gyümölcs, barna cukrot vásárolnom? Egészségesebben szeretnék élni, kevés cukrot fogyasztok, inkább édesítőszert, de nem mindenbe. Így érdekelne, hogy mit érdemes, ami tényleg egészségesebb, nem hizlal annyira.
Gondolom a xilit, sztívia lenne a legjobb, de az nagyon drága.
Köszönöm a választ előre is!
Andi

2 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

  • 3 andika1989 mondta 3 éve | válasz erre: 2

    !

    Kedves Márta!

    A boltokban kapható barna cukor, nádcukor, és barna nádcukor. De egyikre sincs ráírva semmilyen adat, maximum, hogy barna nádcukorból készült. Ezeknek ugyanaz a tartalma? És honnan tudhatom, hogy tényleg nádcukor, vagy csak melaszt adtak hozzá?
    Sok diabetikus termék gyümölcscukorral készül, és azt hirdetik, hogy ez egészséges. A gyümölcscukor fogyasztása nem jobb, mint a sima cukoré?
    Illetve összetevőiben a stevia alapú édesítőszer tabletta és folyadék is megfelelő?
    Köszönöm válaszát!

  • Oczelláné Kis R. Márta

    2 Oczelláné Kis R. Márta Jó válaszadó mondta 3 éve


    Kedves Kérdező!

    A barna cukor és a gyümölcscukor fogyasztása semmivel sem jobb, mint a fehér cukoré..

    A steviából igen kis mennyiség szükséges az édes íz eléréséhez,...és .harmincszor édesebb a cukornál...

    Minden jót! márta


  • 1 putnik_judit Jó válaszadó mondta 3 éve

    !

    Kedves Andi!
    A steviát ajánlom, lehet kapni magát a szárított gyógynövényt, abból egy evőkanálnyit leforrázz 1 liter vízzel, 15 perc múlva leszűri és mint édesítőszert alkalmaz belőle, ízlés szerint.
    üdvözlettel: Jutka

Új válasz