kérdezte: vanix Jó kérdező 5 éve

Hogyan kell lekvárt főzni?

Még soha nem készítettem házilag lekvárt és sajnos már senkit sem tudok megkérdezni a családból hogy hogyan is kéne jól lekvárt főzni.Sárgabarack lekvárral kezdenék de szeretnék szilvából is főzni.
Mennyi gyümölcsből érdemes a lekvárfőzésnek nekiállni?Meddig kell főzni és mennyi cukorral?Az üvegeket hogyan készítsem élő? Most így hirtelen ennyi kérdés jutott az eszembe de bármilyen tanácsnak örülnék a lekvárfőzéssel kapcsolatban.

2 Válasz

 • 2 cat0308 mondta 5 éve

  !

  Annyit mondanék én is, hogy akkor is jó lesz, ha nem húzza le a héját. Én 30 éve főzőm így, és mindig tökéletes. Még a dédnagymamám tanított befőzni. Sárgabarackból általában 10 kg.nak állok neki, egy magtalanul úgy 9 kg körül lesz. Megmosom kimagozom ledarálom. Lemérem, és felteszem főni. Végig keverni kell, mert puffog erősen.kb másfél órát-2 órát főzőm, és akkor teszek bele a barack kilogrammjaként 80 dkg cukrot. Jó édes lesz, de mi így szeretjük, és biztosan eláll bármeddig. A cukorral még fél órát főzőm.Ha kész elzárom a a tüzet alatta, és akkor keverek bele egy mokkás kanál szalicilt (ez nagyon kevés, és egyáltalán nem ártalmas!), amit előtte egy pici lekvárban jól kikevertem, hogy csomómentes legyen. Kimosott (semmi extra) jól kiöblített üvegekbe merem, celofánnal lekötöm, és mehet a száraz dunsztba, paplan, takaró közé, de újságpapir legyen alatta, és fölötte is.Nem kell fejre tenni, és mindent összemaszatolni.Legalább 3 napig itt hagyom, mert annyi kell, hogy rendesen kihűljön.
  Ha nem darálom le a barackot, akkor este félbeszedve lecukrozom a befőző lábasban, és reggel így ahogy van, kb 2, 5 órát főzőm. Így nem puffog, nem kell egyfolytában keverni, de ezt sem lehet ott hagyni. Közben lehet üvegeket mosogatni, és kevergetni is. Kicsit darabosabb lekvár lesz belőle, de ez is kenhető. Ha érdekli, leírhatom hogy csinálom a szilvát. Üdv. Zsuzsa

 • Dr. Leitem Ágnes

  1 Dr. Leitem Ágnes Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Kérdező!
  A gyümölcsöt megtisztítja a héjától (sárgabarackot forró vízbe dobva, lehúzható), és lassú tűzön főzi, amíg besűrűsödik. Utána teszi bele a cukrot, vagy más édesítő szert, amivel tovább főzi, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Ezt úgy tudja ellenőrizni, hogy egy tányérra cseppent a masszából, és ha kihűlt, már látható, hogy tovább kell e főzni? Amikor jónak ítéli, a forró masszát előre gondosan elmosott üvegekbe tölti, tetejére (én 2 csepp Grapefruitmag cseppet teszek) tartósító szert tesz, lezárja az üveget és fejre állítva száraz dunsztba teszi. Másnap, a kihűlt lekvárokat a végleges helyükre teszi. Remélem, tudtam segíteni! Ágnes


Új válasz