kérdezte: Arweny Jó válaszadó Jó kérdező 9 éve

Mi okozza a felső ajak bedagadását?

Üdvözlöm önöket kedves szakértők!

Segítségüket szeretném kérni.
Édesapám felső és alsó ajka nagyon be szokott duzzadni. A jellemzőbb a felső, de váltogatva duzzadnak meg.Tapintásra kemény, csomós jellegű duzzanatok érzékelhetők a bőr mélyebb rétegeiben a száj nyílás körül, maga az ajak pirosas és vizesedés szerűen nagyon hamar felpuffad. Néha egy-egy pattanás szerű gyulladás megjelenik felső ajak feletti részen, és mikor távozik belőle egy kis genny vagy véreskés víz szerű váladék, akkor leapad, sőt jegelés hatására is jelentősen lelohad a duzzanat. A Kalcium nem bizonyult hatásos megoldásnak, de gondolom nagy mértékben befolyásolhatja a hatékonyság elmaradását a koffein fogyasztás is. Egyik alkalommal szembetűnő volt számomra édesapám
ajkának elfehéredése. Zsibbadásra, bizsergésre és erősen szúró nyilalásra panaszkodott, amely zavarja az alvásban.
Háromszor látta bőrgyógyász röpke 1 hónap alatt, ez időn belül már a második készítményt írták fel a kellemetlenség orvoslására, de rosszabbá vált a helyzet. Egyik a Dalacin oldalt, másik pedig a Zineryt nevezetű gyógyszer.
Légszomjra nem panaszkodik. Nem értem mért nem vizsgálják ki, csak ránéznek és felírnak egy újabb kenőcsöt vagy szert külsőleg, és egyik sem használ. Ez a betegség allergia lehet, vagy valami vírusos gyulladásos betegség, szindróma?
Fogalmam sincs kihez forduljunk segítségért, diatetikushoz, gasztroenterológushoz? A házi orvos csak az SZTK-t javasolja, ahol nem vizsgálták ki rendesen, az ügyeleten is csak javaslatokkal látnak el,
Endokrinológushoz járt apukám, mivel pajzsmirigy alulműködése van, örökletes mert én magam és testvérem is ebben szenvedünk. Mire gyanakodhatunk, milyen probléma állhat a háttérben, és a kellemetlen tüneteket hogyan tudnánk kiküszöbölni, vagy orvosolni a gyökerét?
Várom a javaslataikat.
Köszönettel.

Arweny

 • Csatolt kép duzzadt ajkak, csomók a száj körül a bőr alatt mélyen duzzadt ajkak, csomók a száj körül a bőr alatt mélyen
1 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • Dr. Asbót Júlia

  2 Dr. Asbót Júlia Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Arweny!

  Ez egy speciális állapot, nem "szokványos" allergia lehet. Az angioneurotikus oedema kizárása javasolt, ebben a kórképben az allergia gyógyszerek nem hatásosak. Vannak akinél korai gyermekkorban van akinél felnőtt korban jelentkeznek a tünetek. Szakambulancia a Kútvölgyi Kórházban működik, úgy tudom.
  Remélem sikerül rendezni ezt a nyugtalanító állapotot.
  Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász


 • Dr. Bán Marianna

  1 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Kérdező,
  érdemes volna emelt szintű szájsebészeten is megmutatni. Ha budapestiek: VIII.ker. Mária u. Szájsebészeti Klinika, Maxillofaciális sebészet. Érdemes telefonon tudakozódni a beutaló szükségességét illetően.
  Üdvözlettel, Mariann


Új válasz