kérdezte: Anonim 8 napja

hormon gond?

Üdv!

28 éves nő vagyok. szeretném magamat kivizsgáltatni, mert nagyon megváltozott a testem az elmúlt években. egy kicsit hosszú lesz.

fogamzásgátlót sosem szedtem. 24 éves koromig életvidám, vékony, gyors anyagcseréjű voltam, nem igazán tudtam hízni semmitől. enyhe akném volt. menstruációkor mindig nagyon görcsöltem, sokszor égett a gyomrom, és megszédültem, elsötétült a világ felkeléskor, vagy ha hirtelen felálltam.

24 évesen sok munkahelyi és párkapcsolati stressz ért. 2 hónap alatt hirtelen híztam 55-ről 70-re, striáim lettek. egészségtelenül ettem, de ezt akkor is túl soknak találom ilyen rövid idő alatt. körte alkat vagyok, mindig fenékre és combra híztam, ezúttal azonban feltűnően sok jött fel a has-úszógumi területre. az anyagcserém lelassult, szinte mindig székrekedésem volt (a korábbi napi többszöri wc helyett napokig nem tudtam székelni), rossz lett az emésztésem, állandóan puffadtam. depresszióssá, céltalanná, nagyon fáradttá, aluszékonnyá váltam, a libidóm nullára csökkent. visszatartotta a vizet a szervezetem, egyfolytában meg volt dagadva a lábam és a kezem, nem tudtam róla levenni a gyűrűt. a hullámos hajam egyenessé vált, nagyon töredezett lett, ahogy a körmöm is. gyakran visszatérő ekcéma lett a kézfejemen, az akném középsúlyossá vált. erős pms tüneteim lettek (ingerlékenység, hangulatingadozás, görcsölés), de mindig megjött. kivizsgáláson nem voltam.

26 évesen életmódot váltottam fogyás céljából, kalóriadeficites, egészséges étkezéssel, mozgással lefogytam 60 kg-ra, és a tüneteim többsége megszűnt, csak az hízékonyság, erős pms, akné, ekcéma, egyenes haj, gyomorégés, szédülés maradt ugyanolyan. kaptam a pattanásokra gyógyszert (tetraciklin), de az abbahagyás után visszatért. az arcápolásban mindent jól csinálok. az egészséges életmód ellenére viszont nem tudtam visszafogyni 55-re.

most 28 évesen pár hónapja megint sok volt a munkahelyi stressz, kicsit elengedtem magamat az étkezéssel. egy hónap alatt híztam 5 kg-t, és szinte csak a has-úszógumi részre (+7 cm, fenékre csak +2). a vízvisszatartás, depresszió, libidócsökkenés is kezd visszatérni. az akném évek óta ovuláció után durvul be, ha használom a bőrgyógyász által adott benzoil peroxid krémet, akkor "csak" 10-15 mély, fájdalmas, gennyes pattanás szokott kijönni kb. 2 hét alatt, kizárólag az orcákon, áll-állvonalban, áll alatt, máshol szinte sosem. ha nem használom a krémet, ennél is rosszabb. a ciklusaim 23-26 naposak, mindig rendben van a vérzés. mostanában gyakran lesz erős hányingerem az első néhány falat reggeli után, főleg gyümölcsöktől, de uzsonnakor is előfordult már. sokszor szédülök és gyengének érzem magam.
a háziorvosom valamilyen hormon-pajzsmirigy, mellékvese problémát sejt a háttérben.
önök szerint pontosan milyen vizsgálatokat kérjek, hogy egy szakorvos meg tudja állapítani, mivel lehet a gond?
mit pipáljak be a laboros lapon az alap vérvételen túl?

0 ember szerint jó kérdés

4 Válasz

 • 4 A kérdező mondta 5 napja | válasz erre: 3

  !

  nagyon köszönöm!

 • Dr. Bán Marianna

  3 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 7 napja | válasz erre: 2


  Kedves Kérdező,

  Ha budapesti, egy beutalóval, rövid anamnézissel a Szent Imre Kórház Anyagcsere Központ- Endokrinológia részlegén jelentkezhet. A gondot majd ők derítik ki. Véleményem szerint a leírt tünetek elegendő indokot szolgáltatnak a szakorvosi vizsgálatra- beutaláshoz.

  http://www.szentimrekorhaz.hu/en/szolgaltatasaink/fekvobetegellatas/belgyogyaszati-szakmak-matrix-szervezete/90-kardiometabolikus-centrum.html

  "A részleg által működtetett szakambulancia:

  Endokrinológiai és Pajzsmirigy Szakambulancia - Rendelési hely : „K” épület fsz. 29. Telefonszám: 464-8756. Beutaló és előjegyzés szükséges, ezen felül kérjük a beteg adatait: név; születési idő, hely; TAJ szám; anyja neve; lakcím; elérhetőségi telefonszám; vizsgálatkérés indoka., labor.

  Előjegyzés:
  Hétfőn, Kedden, Csütörtökön 8-10-óráig a 464-8756 telefonszámon"

  Üdvözlettel, Mariann


 • 2 A kérdező mondta 7 napja | válasz erre: 1

  !

  Kedves Mariann!
  Csak laborra utalt be, azt mondta, ebből kiderül, kell-e mennem más orvoshoz. Nem nagyon tudott segíteni, milyen speciálisabb dolgot kérjek külön az alap vérvételen túl, amiből jobban kirajzolódhat, mi a gond.

 • Dr. Bán Marianna

  1 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 8 napja


  Kedves Kérdező,
  háziorvosa fogja beutalni endokrinológiai szakorvosi vizsgálatra.
  Üdvözlettel, Mariann


Új válasz