kérdezte: Anonim 9 hónapja

3 vetélés, egy sikeres terhesség

Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbi kérdésekkel/problémával fordulok Önhöz: férjemmel szeretnénk 2. babát, azonban ehhez le kell írnom az előzményeket.

2014 januárjában 5 hetesen elvetéltem, görcsöltem és véreztem. Ez volt az első próbálkozásunk. A vetélés oka nem derült ki, a kiürülés java része természetes úton történt, de volt műszeres befejezése.

2014 júniusban ismét teherbe estem, azonban kb. 6 hetesen vérezni és görcsölni kezdtem. Rögtön orvoshoz fordultam, ahol azonnal Duphastont írtak fel. Másnap ultrahangon szívhangot mutattak ki. Megnyugodtam, hogy minden rendben van. Rá 3 napra az ulrahangon már nem lehetett szívhangot kimutatni, a petezsák elkezdett összeesni, így ez a terhesség is műszeresen fejeződött be.

Majd 2015 szeptemberében megszületett természetes úton kislányunk épen, egészségesen. Probléma mentes terhesség volt, azonban a teherbeesés előtti 3 hónapban Clostilbegytet szedtem. A teherbeesés viszont már a következő Clostilbegyt mentes hónapban jött létre. Amint tudomást szereztem terhességről, Utrogestant szedtem a 12. hétig. A 20. héten terhességi diabéteszt állapítottak meg nálam, de a diéta tartása elegendő volt a terhesség végéig. Az egész terhesség alatt 6 kg-ot "híztam".

Ezután döntöttünk úgy férjemmel tavaly, hogy szeretnénk 2. babát. Rögtön teherbe estem 2017 nyarán, azonban megint görcsöltem az 5-6. héten, a 7 heti ultrahangon kimutatták, hogy a petezsák nőtt, azonban a magzat felszívódott. Megint műszeres befejezés lett a terhesség vége 2017 augusztus 1-jén.
Azóta a korábban tankönyvi lefolyású és pontosságú ciklusom képtelen beállni. A műtéttől számított 1. menstruációm 2017 szeptember 30-án jött meg. Ekkor azonban 2 napig tartott egy nap szünettel tarkítva. Konkrétan az egész menstruációm pár óra alatt lezajlott, ami nagyon ijesztő volt és megterhelő is. Gyakorlatilag spriccelt belőlem a vér és nagy kiterjedésű szövetdarabok távoztak belőlem. Amikor a vérzés másfél óra után alábbhagyott, elájultam a vérveszteségtől. Aznap elmentem a nőgyógyászomhoz, de ultrahangon semmilyen elváltozást nem látott.
Megkérdeztem, hogyan tovább, szükséges-e valamilyen vizsgálatot csinálni a vetélések kapcsán, de azt mondta, ez természetes szelekció. Felírt Clostilbegytet, amit a 2017 novemberi-decemberi ciklusokban szedtem, ezalatt próbálkoztunk a babával, de nem lettem terhes.
Október végén szintén megjött a menstruációm, ekkor már 10 napig tartott, közepes mennyiségű vérzéssel. Azonban a menzesz alatt távozott belőlem egy nagyobb dió nagyságú "valami", ami nagyon kemény külsejű volt. A mai napig nem tudom, mi volt az. A külseje fehéres, a belseje tekervényes keresztmetszetű, alvadt vérrel teli.
A novemberi menstruációmat egy hét barnázás előzte meg, utána normális lefolyású vérzés következett.

Decemberben kérésemre megnézték a tsh és ft4 szinteket, de mindkettő referencia tartományon belül volt, így háziorvosom szerint ezzel nincs teendő.
Tsh: 2,77 mlU/l (0,30-3,60)
fT4: 0,9 ng/dl (0,8-1,70)
(Azt viszont nem tudom, mennyire kell figyelembe venni, hogy a vérvétel előtt 3 és 7 héttel 5 napon keresztül napi 2x1 szem Clostilbegytet szedtem.)

A vetéléseken túl vannak egyéb panaszaim, ami miatt mégis pajzsmirigy problémára gyanakodtam:
állandóan hideg végtagok, alacsony testhő (gyakorlatilag 36 fok fölé nem megy, általában 35,3-35,8), fáradékonyság, fázékonyság, alacsony libidó, motiválatlanság, depressziós időszakok, gyakran álmatlanság.
Kislányom megszületése után 3 hónappal olyan szintű álmatlanság gyötört, hogy volt olyan éjszaka, amikor csak 20 percet sikerült aludni. A háziorvos ezt szülés utáni depresszióként kezelte, és fél évig szedtem Rivotrilt és Citalopramot. Végre tudtam aludni, így nem voltam ingerült és fáradt nappal sem. A gyógyszereket 2016 decemberben elhagytam, nem jött vissza az álmatlanság napi szinten, de azért egy héten 1-2 alkalommal előfordul. A gyógyszer szedés alatt, illetve utána 10 kg-t híztam, és sehogy sem tudom azóta sem leadni a felesleget. Jelenleg 66 kg vagyok a 155 cm magasságomhoz képest (egyébként 35 éves vagyok).

A kérdéseim a fentiek figyelembe vételével a következők:
1. Valóban "normális" ennyi vetélés esetemben, és a természet szelekciójáról van szó?
2. Valóban nem kell foglalkoznom a pajzsmirigy értékemmel, nem okozhatott esetleg problémát, vetélést?
3. Milyen irányú vizsgálatot lenne még érdemes elvégeztetni, hogy a végére járjunk a vetéléseknek (amennyiben az első kérdésre a válasz nem)?

Válaszát előre is köszönöm, és elnézést, hogy ilyen hosszan írtam.

Üdvözlettel:
T. Renáta

  • Csatolt kép
0 ember szerint jó kérdés

  • A kérdés lezárult! A kérdező megkapta a választ kérdésére.