kérdezte: Anonim Jó kérdező 5 éve

Rekurrens depresszió tünetei, gyógymódja?

Kedves Szakértők!

A rekurrens depressziót hogyan lehet kezelni?
Pár éve volt egy öngyilkossági kísérletem (hálistennek sikertelen) és ott, mielőtt kiengedtek volna, elbeszélgetett velem egy pszichológus, amire nem is emlékszem...Három napot töltöttem kórházban, de alig van egy két perc emlékem az egészről és azóta sem tért vissza semmi emlék azokról a napokról. A szüleimmel nem tudtam beszélni a történtekről, mert nem nyitottak rá...zavarja őket a téma, ők sem akarnak rá emlékezni és szerintem engem sem akarnak rá emlékeztetni, azért zárkóztak el a beszélgetéstől. Viszont nemrégiben megtaláltam a zárójelentésem és azon (többek között) ez (is) volt feltüntetve.
Étkezési zavaraim is vannak (bulimiás vagyok sok sok éve, már egyszer, pár napja-hete írtam is erről itt Önöknek) a szüleim válása óta (16 éves voltam mikor elváltak), de világ életemben, amióta az eszemet tudom gyűlöltem a testem és vékonyabb akartam lenni (sosem voltam kövér, egészséges testsúlyom volt). Azt hittem úgy jobban megfelelek és jobban fognak szeretni..
A rekurrens depresszió mit takar valójában? Csak szeretném megérteni, hogy miről szenvedek, mi a fogvatartóm "személye".

Elnézésüket kérem, hogy megint írtam!

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

0 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

 • Dr. Varga Éva

  3 Dr. Varga Éva Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Kérdező!
  Leveléből az derül ki, hogy évek óta vannak lelki eredetű problémái, amelyek megzavarják a napjait. Ennek a hátterében nagy valószínűséggel a fel nem dolgozott problémák állnak (pl. szülei válása, problémák elhallgatása stb.). Tartósan fennálló problémák gyakran lelki eredetű betegséghez vezetnek, pl. visszatérő depresszióhoz (amely a diagnózis jelentése).
  Nagyon gyakori az olyan lelki reakció, hogy a kellemetlen emlékképek törlődnek a memóriából, ez lehet az oka, hogy nem emlékszik a megrázó esemény körülményeire.
  Azt javaslom, hogy a lelki egyensúlya visszanyeréséért forduljon pszichológushoz. A segítségével fel tudja majd dolgozni az elfojtott problémáit, képesé válik a megfelelő stresszkezelésre. Lakóhely szerint illetékes pszichiátriai gondozóban térítésmentesen kaphat ilyen ellátást. Háziorvosa biztosan meg tudja mondani, hogy pontosan hová is forduljon segítségért.
  üdv. V.É.


 • Turánszky Edina

  2 Turánszky Edina Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Anonim!
  A világért sem szabadkozzon a kérdése miatt. Ez egy Önnek fontos probléma, amit senki nem bagatellizálhat el.
  A rekurrens azt jelenti, hogy visszatérő, tehát depressziós epizód két, vagy több előfordulása.
  Nagyon fontos lenne, hogy beszéljen a problémáiról. Sok esetben már az is nagy segítség a feldolgozásukhoz. Korai gyermekkori élmények mind a depresszió mind az evészavar kialakulásához hozzájárulhatnak, ezért fontos lenne azokkal foglalkozni. Különösen a szüleihez fűződő viszonyával - az, hogy ennyire elzárkóznak attól, hogy Önnel rossz élményekről, tapasztalatokról beszéljenek, szintén hozzájárulhatott mindkét probléma kialakulásához. A szőnyeg alá söprés általában nem a jó megoldás.
  Gyógyulása érdekében az lenne a legfontosabb, hogy keressen fel egy pszichológust, akinek a segítségével megfelelően feldolgozza a problémákat.
  Mielőbbi javulást kívánok.
  Üdvözlettel:
  Turánszky Edina
  pszichológus, mediátor
  www.faro.eoldal.hu


 • Sebestyén Erzsébet Tara

  1 Sebestyén Erzsébet Tara Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Kérdező!
  Nem kell azért elnézést kérni, mert kérdez. Azért van ez a rovat. Remélem hamarosan válaszol hozzáértő pszichológus, pszichiáter. Én magam az alternatív utat járom.
  Sok sikert,
  Tara


Új válasz