kérdezte: doublelayer 9 éve

pánikbetegség kezelhető-e akaraterővel?

Néhány hónapja rohamszerűen eluralkodik rajtam egy rossz érzés, fulladok,étvágytalan leszek, verítékezek és rettenetesen félek attól,hogy megőrülök. Ez idő óta nem bírok autót vezetni,pedig régebben szinte autóban éltem.Az a kérdésem,hogy tudok-e ezen önerőből változtatni? igaza van-e szüleimnek,hogy csak akarnom kell és sikerülhet?
Válaszát várom köszönettel: Lilla

1 ember szerint jó kérdés

10 Válasz

 • Dr. Varga Éva

  10 Dr. Varga Éva Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lilla!
  Minden betegségből való gyógyuláshoz nagyon fontos az kitartó munka, a gyógyulásban való hit és az életmód változtatása. De valódi betegség legyőzéséhez ez már nem elegendő. Sajnos még mindig gyakori az a téves nézet, hogy a testi betegség a valódi betegség, míg a lelki probléma csak akaratgyengeségből ered. Ha valaki átélt már egy pánik rohamot életében, az biztosan nem vágyik egy újabb rohamra, szeretne mindenáron megszabadulni tőle. ha az akaraton múlna, akkor nem lenne több rohama, mégis vannak, akik éveken át küzdenek, mégsem tudnak megszabadulni tőle. Ez is azt bizonyítja, hogy megfelelő kezelés mellett ez szinte lehetetlen.
  Azt javaslom, hogy szakember (pszichiáter vagy pszichológus) segítségét kérje, hogy visszanyerhesse a lelki egyensúlyát.
  Üdv. V,.É:


 • 9 voros mondta 9 éve

  !

  Kedves Lilla!
  Egy híres nőkről szóló cikk olvasásából keveredtem ide, pszichológus vagyok, és azt tapasztalom, hogy viszonylag gyakran jelentkeznek kliensek pánikbetegséggel és egyéb szorongásos panaszokkal.

  Pár dolog megfogalmazódott bennem a kérdése és a kapott válaszok kapcsán.

  - Amit tünetekként leírt, az valóban hasonlít egy pánikrohamra, de pusztán ennek alapján nem mondható ki az, hogy Ön pánikzavarban szenvedne. Valóban az a helyzet, ahogy Mariann írta: szakemberrel való személyes találkozás során deríthető ki, hogy mi is pontosan a baj, nem megy így interneten keresztül.

  - Írta, hogy "túl van néhány pszichiátriai kezelésen". Nem tudni, hogy itt (gyógyszerfelíráson túl) mi történt. Volt-e kivizsgálás? Van-e diagnózis? Mit mondtak, mi baja?
  (Sajnos pár éve történt, hogy egy neves intézményt javasoltam egy nagyon kedves ismerősömnek, aki egy feszült időszakában rosszul lett a buszon, és az történt, hogy tisztességes diagnosztikai munka helyett 20 perc után már csukódott mögötte az ajtó és ott állt egy Xanax recepttel. Nagyon pipa voltam!)
  Szóval érdemes asszertív kliensnek lenni, kérdezgetni: mi a baj, mit lehet tudni erről a betegségről, saját maga mit tud tenni a gyógyulása érdekében. És ha erre nincs idő, fogadókészség a másik oldalról, akkor el kell menni másik helyre. Sajnos ez van ma Magyarországon.

  - Ha szed már Lilla gyógyszert, fontos, hogy egyik napról a másikra semmiképp ne hagyja abba.

  - Akaraterő kell, de nem ahhoz, hogy "házilag" jusson túl a tünetein, hanem hogy szaksegítséggel aktív részt vállaljon, dolgozzon a gyógyulásáért. Olyan valóban van, hogy "visszaesik" valaki egy kezelés során, de az nem azt jelenti, hogy akkor minden erőfeszítés kárba veszett. Az a fontos, hogy Lilla megértse, mi történik vele/ benne (a testében, a lelkében, az élettörténetében, a kapcsolataiban). Minél többet tud arról, hogy 1. egy pánikrosszullét során hogyan hatnak egymásra testi tünetek - érzelmi állapotok - gondolatok - és a viselkedés, ill. 2. hogy ezek a rosszullétek miért épp most ütötték fel a fejüket az életében, Ön annál védettebb lesz a jövőbeli pánikrosszullétekkel szemben. Lassan ritkábbak lesznek a tünetek, ill. meg tudja tanulni kezelni őket.
  Szóval ez egy hosszabb folyamat, amiben pár hónap után önmagában nem a "visszaesés" a baj, hanem ha még mindig se kép, se hang nincs arról, hogy miért történik mindez Magával.

  - Szendi Gábor személye igen megosztja a szakmai közvéleményt, ezektől a vitáktól és sértődésektől eltekintve érdemes belelapozni a Pánik c. könyvébe: sok információ van benne a pánikbetegségről és arról, hogy önerőből mit lehet tenni. (Nyilván itt is áll, hogy a könyv nem helyettesíti sem a diagnosztikai, sem a terápiás munkát.)

  - Sok fontos dolog felkerült ide a panaszai lehetséges okaival kapcsolatban. Én azt tapasztalom, hogy ugyanazon tünetcsoport mögött nagyon különböző dolgok állhatnak, és mindenkinek más erőforrásai vannak. Egy kicsit olyan ez, mint az emberi arcok: pánikzavar egyik is, másik is, de teljesen más az élettörténet és a személyiség. Így nem lehet "egy kaptafára" ráhúzni a gyógyulás folyamatát/ annak tervét sem.

  Erőt és kitartást kívánok a gyógyuláshoz, kíváncsiságot az önismerethez!

  Üdvözlettel,
  Bimbó Melinda

 • Turánszky Edina

  8 Turánszky Edina Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lilla!

  A pánikroham, pánikbetegség a szorongásos zavarok közé tartozik. A szorongás, a félelem tárgyat keres magának. Ez a tárgy áttevődhet a félelmet eredetileg kiváltó okról ahhoz hasonló más dolgokra is. A nem-gyógyszeres terápiában fontos az eredeti ok feltárása és a félelem oldása, megszüntetése. Ehhez szakember segítségére van szükség.

  Én magam nem vagyok terapeuta, de többektől hallottam, hogy a pánikroham sokkal enyhébb és rövidebb lefolyású, ha jelentkezésekor felismerjük, hogy miről van szó és tudatosítjuk, hogy ez egy pánikroham, ezt már ismerem, nem ijedek meg, ez nem szervi probléma, nem fogok megőrülni, a múltkor is túléltem, most is túl fogom élni. Akiktől ezt a módszert hallottam, arról számoltak be, hogy a rohamok ritkultak is. Mindenesetre azt javaslom, hogy konzultálja meg az orvosával, mielőtt használni kezdené.

  Mielőbbi javulást kívánok,

  Turánszky Edina


 • 7 doublelayer mondta 9 éve

  !

  Kedves dr. Bán Marianna!
  Köszönöm válaszát. Mielőtt Önöket kérdeztem már túl vagyok néhány pszichiátriai kezelésen és sajnos mindig visszaesek. Most éppen egy nagyon rossz hullámban vagyok. A régi gyógyszereim már nem segítenek az újakat még rövid ideje kapom és nem szoktam meg,-de bevallom,hogy nem is nagyon szeretném. Félek gépkocsit vezetni pedig a fél életemet a volán mellett töltöttem,-,félek a lépcsőn attól,hogy mellé lépek,-hiába tudom,hogy nem de mégis! Nagyon rossz ez a környezetemnek is. Kikészítem őket ..Ezért kérdeztem,hogy van-e alternatív gyógymód esetleg.
  Szeretettel: Lilla

 • 6 doublelayer mondta 9 éve | válasz erre: 1

  !

  Kedves Jutka!
  Köszönöm válaszát ki fogom próbálni a teákat annál is inkább mert híve vagyok az alternatív gyógymódoknak a gyógyszermentes életnek.
  Szeretettel: Lilla

 • 5 doublelayer mondta 9 éve | válasz erre: 4

  !

  Kedves Anett! A felsorolt okok tekintetében elgondolkoztam azon,hogy ,hogy eszerint minden második embernek pánikbetegnek kellene lenni. Mert sok az elvált szülő és az anya magányos maradhat, a biztonság fokozott hiánya,szigorúak az anyák és a többi. Szülőnek lenni nem könnyű feladat és nem tanítják sehol. Mintákat kapunk,jókat vagy rosszakat. Mindettől függetlenül köszönöm,hogy válaszolt és ha ideje engedi vitassuk meg az általam felhozott érveket.
  Sok szeretettel:
  Lilla

 • Hrubiák Anett

  4 Hrubiák Anett Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lilla,

  Számomra ez mégsem tűnik olyan egyszerűnek, hiszen

  A pánikbetegség okai lehetnek:

  • a biztonság fokozott hiánya, mert a szülők nincsenek jelen (nem látják el feladatukat)
  • az ebből fakadó önbizalomhiány (együtt jár az életbe vetett hit hiányá-val)
  • az elhagyástól való félelem (nőknél in-kább apa)
  • szigorú, magas elvárásokat teremtő, kritikus szülők (nőknél inkább anya)
  • az egyén nem lehet önmaga, gyerek-korban sérül az önkifejezés
  • a gyereket nem engedik leválni, cse-csemőkori sérülések. Sérül az intimi-tás, az anya magánya és társtalansá-ga miatt, nincs érzelmi és tényleges fi-zikai táplálás
  • az anya elfojtott, szülés utáni depressziója, amit a gyerek átvesz
  • eltaszító és egyben magához láncoló, érzelmi zsaroló, függő anya

  Forrás: Engedd el a múltat!

  Sok szeretettel, Anett
  http://ahrubiak.wix.com/noiteljesseg


 • 3 grizus mondta 9 éve

  !

  Igen, le lehet győzni. Évekkel ezelőtt a hiperventillációmat úgy győztem le, hogy visszafojtottam a lélegzetemet.

 • Dr. Bán Marianna

  2 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lilla,
  a pánikbetegség csak akaraterővel nem gyógyítható, érdemes segítséget kérni. Konzultációt javaslok.
  Üdvözlettel, Mariann


 • 1 putnik_judit Jó válaszadó mondta 9 éve

  !

  Kedves Lilla!
  Igaza van a szüleinek.
  Macskagyökérből 2 teáskanálnyit áztasson be 1 liter hideg vízbe, 4 óra múlva főzze fel 20 percig, majd tegyen bele 1 teáskanálnyi levendulavirágot és egy csipet citromfüvet, 15 perc múlva szűrje le és a nap folyamán igya.Ezt folyamatosan kell végezni kb. 2 hónapig.
  A kúra alatt igyon naponta 2 liter szénsavmentes forrásvizet. Ha lehet, szedjen mellette Moksa cseppet, naponta 2x10 cseppet 1 dl vízben.
  üdvözlettel: Jutka

Új válasz