kérdezte: Anonim 2 éve

Maradandó kárt okozhatott bennem az antidepresszáns?

Kedves szakértők!

30 éves, intelligens, dolgozó nő vagyok. Nemrég történt szakításomat megelőzően kezdtem pszichiáterhez járni, hogy hatékonyabban tudjam megoldani a nehézségeimet az életemben. Alapvetően kevés barátom van, el kellett költöznöm a barátomtól, illetve némi lehangoltság/depressziós hangulat is volt bennem, bár azt hiszem ez a helyzetből adódóan nagyon is érthető (mondjuk ilyen hangulat korábban is előfordult velem többször életem folyamán).

A pszichiáter néhány beszélgetést követően antidepresszánst írt fel a hangulat javítása céljából, Scippa nevű SSRI típusú gyógyszert. Bár nem szeretek ilyesmit szedni, de úgy gondoltam, kis adagban megpróbálom, hátha tényleg endogén okokra is visszavezethető esetemben a melankóliára való hajlam, és családban is volt már, aki szedett hasonló típusú szert.

5mg-ot szedtem csupán naponta, kb 3 hétig (összesen 11 tabletta fogyott el). A hangulatom valóban jó lett kb 2 hét alatt, tevékeny voltam és jó kedvű, voltak terveim, nem sírtam már, mint azelőtt sokszor, stabilabbnak éreztem magam. Azonban tapasztaltam magamon a libidó eltűnését, ezért abbahagytam a gyógyszert. Nagyon reméltem, hogy nem jön elő ilyen mellékhatás, mivel ez azt hiszem egy nagyon fontos területe az életnek, főleg ilyen fiatalon, párkeresés előtt/során, de tulajdonképpen mindig.

Azóta eltelt 3 hét, és nem tapasztaltam a libidó kérdés javulását. Elkezdtem fórumokat olvasni az interneten és megdöbbentem, hogy sokaknak nem is tért vissza soha, mondjuk főként hosszútávú gyógyszerszedés után.. :( Emiatt iszonyatosan feszültté és idegessé váltam az elmúlt napokban, ezen kívül gyógyszer elvonási tüneteket is észlelek magamon (felébredek éjjel, rossz hangulat, szorongás, ami miatt a munkára is alig tudok koncentrálni - amit pedig korábban szerettem, és a feszültség miatt nagyon kevés az étvágyam is). Ami szintén nagyon zavaró számomra, hogy nem tudok rendesen sírni, hogy kicsit megkönnyebbüljek, mintha a szer a könnyeimet is erősen legátolná fizikailag - nagyon rossz érzés. Mindezek a tünetek a gyógyszer előtt nem voltak nekem egyáltalán, és nagyon megijesztenek.

Összességében véve egy szakítás miatti kisebb lehangoltságtól - amit egyébként főként utólag jól látom, hogy magamtól is el tudtam volna viselni - eljutottam odáig, hogy egész nap a testi egészségem miatt aggódom, és komolyan rettegek, hogy a gyógyszer maradandó károkat okozhatott-e bennem ennyi idő alatt. Sokat iszom teát, vizet, és szedek omega3 kapszulát, multivitamint és ginko bilobát is, hogy ki tudjam tisztítani a szervezetem és jobban érezzem magam. A pszichiáternek említettem a libidó dolgot, ő azt mondja, nem a gyógyszer hatása, mert az pár nap alatt elmúlik, de ez nem igaz (leginkább ezen stresszelek, mert rémes dolgokat olvastam ezzel kapcsolatban az interneten illetve nagyon fontos nekem, mert szeretnék párt keresni,és élvezni az életem).

A helyzetem sajnos sokkal rosszabb, mint a "terápia" elkezdése előtt. Nagyon-nagyon megbántam, hogy bevettem ezt a gyógyszert, és ha tehetném, visszacsinálnám, de nem tudom:(

Okozhatott a tabletta maradandó károkat szexuális vagy bármilyen más fizikai/lelki téren? Mennyi idő alatt térnek vissza a régi érzések és libidó? Hogy lehet hogy ennyi idő után és ilyen kis mennyiség mellett ilyen komoly elvonási tüneteim vannak és ezek mikor múlnak el?

Az aggodalom és a testi tünetek miatt a napjaimat sokszor elviselhetetlennek érzem. A régi énemet szeretném visszakapni, még ha időnként szomorúan, sírósan is, de legalább az valódi, az én voltam, a hullámhegyekkel és völgyekkel, vágyakkal és megkönnyebbüléssel együtt, félelmek nélkül, érzésekkel. Mit tegyek ebben a helyzetben? Kérem segítsenek, mert nagyon félek. Nem akartam elrontani az életem.:(

Üdv:

egy kétségbeesett lány

0 ember szerint jó kérdés

11 Válasz

  • Keresztes Attila

    11 Keresztes Attila Jó válaszadó mondta 6 hónapja | válasz erre: 10



    Kedves Érdeklődő!

    Nagyon sajnálom a történteket és, hogy nem tudok segíteni.:( Nem vagyok sem orvos, sem gyógyszerész. Ám egyre több kutatás bizonyítja be, hogy akár a nem megfelelő táplálkozás is milyen komoly problémákat okozhat pl. inzulin rezisztenciából (energiahiány, vércukorszint leesése, szédülés, gyengeség, „memóriazavar”) eredő pajzsmirigy alulműködés. De állítólag volt arra is példa, hogy megfelelő diétával tünetmentessé vált az illető állapota.


    Keleti pszichológia, naturopátia és mechanoterápia
    www.keresztesattila.hu


  • 10 psychiatryisscam mondta 7 hónapja | válasz erre: 8

    !

    Kedves Attila!

    A kérdező vagyok, két évvel később.

    Az állapotom nem javult, a gyógyszer "mellékhatásai" nálam permanenssé váltak. Akkor még nem is realizáltam, amikor írtam a fenti kérdésem, hogy tulajdonképpen azért nincsen libidóm, mert ez a szer érzéstelenné tette a testemet, ami a mai napig változatlanul fennáll, két évvel később is.

    PSSD nevű szindrómában (Post-SSRI Sexual Dysfunction) szenvedek, ami gyakorlatilag az SSRI okozta permanens kasztráció.
    Ez a szindróma nálam azóta is fennálló súlyos és krónikus fáradtsággal, gyengeséggel, valamint napi szintű kognitív és memória zavarokkal jár együtt.

    Ez a szer teljesen tönkretette az egész eddigi életemet, a magánéletemet, a munkaképességemet és a jövőmet is. A PSSD az esetek legnagyobb részében permanens, nincsen rá ismert gyógymód, az okokat sem tudják jelenleg, hogy sokaknál miért válnak permanenssé az antidepresszánsok mellékhatásai.

    Kérem, NE HIGYJEN SENKI ezeknek a pszichiáternek nevezett "szakértőknek". Ezek az emberek valójában általuk sem ismert hatásmechanizmusú, tudománytalan, és brutálisan veszélyes drogokkal tömnek egészséges embereket. A következményekért nem vállalják a felelősséget. Két év alatt egyetlen orvost sem találtam, aki tudna abban segíteni, hogy hogyan fordítsam vissza ennek a neurotoxikus szernek a mellékhatásait.


    Persistent Sexual Side Effects after SSRI Discontinuation, Antonei B. Csoka, Stuart Shipko, 200

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16636635
    https://www.researchgate.net/publication/7143554_Persistent_Sexual_Side_Effects_after_SSRI_Discontinuation

    Genital anaesthesia persisting six years after sertraline discontinuation, Bolton JM, Sareen J, Reiss JP, 2006

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16709553
    https://www.researchgate.net/publication/7071317_Genital_Anaesthesia_Persisting_Six_Years_after_Sertraline_Discontinuation

    Prolonged Post-Treatment Genital Anesthesia and Sexual Dysfunction Following Discontinuation of Citalopram and the Atypical Antidepressant Nefazodone, Robert P. Kauffman, Amanda Murdock, 2007

    https://www.researchgate.net/publication/228663300_Prolonged_Post-Treatment_Genital_Anesthesia_and_Sexual_Dysfunction_Following_Discontinuation_of_Citalopram_and_the_Atypical_Antidepressant_Nefazodone

    http://benthamopen.com/contents/pdf/TOWHJ/TOWHJ-1-1.pdf

    Persistent Sexual Dysfunction after Discontinuation of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors, Antonei Csoka, Audrey Bahrick, Olli-Pekka Mehtonen, 2008

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18173768
    http://www.researchgate.net/publication ... inhibitors
    http://psychrights.org/Research/Digest/ ... 007%29.pdf

    Persistent sexual dysfunction in genitourinary medicine clinic attendees induced by selective serotonin reuptake inhibitors,
    Farnsworth KD, Dinsmore WW, 2009

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19103903
    http://www.mediafire.com/view/2ing236fw ... sworth.pdf

    Psychiatric disorders and sexual dysfunction, Waldinger MD, Handb Clin Neurol. 2015;130:469-89. doi: 10.1016/B978-0-444-63247-0.00027-4.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26003261

    One hundred and twenty cases of enduring sexual dysfunction following treatment, Hogan C, Le Noury J, Healy D, Mangin D, 2014

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24902508
    http://davidhealy.org/wp-content/upload ... d-PSSD.pdf

    Sexual Side Effects of Antidepressant Medications: An Informed Consent Accountability Gap, Bahrick, Audrey S., and Mark M. Harris, Journal Of Contemporary Psychotherapy, Vol 39(2), June 2009, pp 135-143. No PubMed abstract.

    http://www.mediafire.com/download/418mevgy4gzo9eo/09_06_sexual_side_effects_bahrick.pdf

    HANDBOOK OF CLINICAL NEUROLOGY Series, Editors: MICHAEL J. AMINOFF, FRANC¸ OIS BOLLER, AND DICK F. SWAAB VOLUME 130, NEUROLOGY OF SEXUAL AND BLADDER DISORDERS, 2015

    (source, p 482, p 480 related to PSSD)

    Persistent sexual dysfunction after early exposure to SSRIs: Systematic review of animal studies, Simonsen AL, Danborg PB, Gøtzsche PC.,Int J Risk Saf Med. 2016 Mar 16;28(1):1-12. doi: 10.3233/JRS-160668.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27176752

    https://www.researchgate.net/publication/301830365_Persistent_sexual_dysfunction_after_early_exposure_to_SSRIs_Systematic_review_of_animal_studies

    Persistent Sexual Side Effects after Discontinuation of Psychotropic Medications, Kauffman RP. , Primary Psychiatry 2008
    http://primarypsychiatry.com/persistent-sexual-side-effects-after-discontinuation-of-psychotropic-medications/

    Epigenetic side-effects of common pharmaceuticals: A potential new field in medicine and pharmacology, Antonei B. Csoka, Moshe Szyf, Medical Hypotheses 73 (2009) p. 770–780

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501473

    http://www.pubfacts.com/detail/19501473/Epigenetic-side-effects-of-common-pharmaceuticals-a-potential-new-field-in-medicine-and-pharmacology

  • 9 ketiperri mondta 2 éve | válasz erre: 2

    !

    Szia! Megoldódott azóta a probléma? hasonló cipőben járok :(

  • Keresztes Attila

    8 Keresztes Attila Jó válaszadó mondta 2 éve


    Üdv! Ha a szakember azt mondta, nincs ilyen mellékhatása, akkor valószínűleg másról van szó. Lásd pl. a hagyomány kínai orvoslásban amikor lehangoltak vagyunk akkor kevesebb energiánk van. A test egy komplex egész, minden hat mindenre. Nem mindig elég egy pirulát bevenni (ha valami negatív dolog történik), az egész életemet meg kell változtatnom tanulva belőle. Ez nem könnyű, de hatásos és működik.

    A gyógyszerek mellékhatása megtalálható a tájékoztatóban, a gyógyszerészeknek úgy tudom kötelességük mindegyiket felsorolni, de az nem azt jelenti, hogy mindegyiktünet jelentkezik. De nem vagyok orvos, sem pszichológus, inkább tőlük kell ezt megkérdezni.

    Ha meg tudja oldani, akkor szakpszichológust, pszichoterapeutát érdemes felkeresni, vagy olyan pszichiáter (orvost), aki pszichoterápiát is tart a farmakoterápián kívül vagy helyett, bővebben lásd: http://www.keresztesattila.hu/blog/online-jo-pszichologusok-pszichiaterek-maganrendeles-budapest-terapia/


    Szelíd, humanisztikus megoldások közül teljes változást elérve:

    Ezen kívül, ha hajlandó akár sok energiát belefektetve dolgozni önmagán a segítővel, akkor válasszon életmód tanácsadó és terapeutát, ő nem használ gyógyszereket (kivéve, ha orvos is): http://www.keresztesattila.hu/blog/az-eletmod-tanacsadas-es-terapia-a-termeszetgyogyaszat-egyik-szakaga/

    Nem a tünetet kell kezelnünk, ami most a legnagyobb szenvedést adja, hanem bele kell mennünk, hogy megtanuljuk a leckét. Különben újra meg fog ismétlődni, mert csak picit arrébb toltuk azt…

    keresztesattila.hu


  • Sebestyén Erzsébet Tara

    7 Sebestyén Erzsébet Tara Jó válaszadó mondta 2 éve


    Kedves kérdező!
    Én nem vagyok orvos, így nem tudok erre a kérdésre a válaszolni. Viszont az egész témához kapcsolódó stresszeket, negatív érzéseket valamilyen módon fel kellene oldani. Erre alkalmas lehet a kineziológia, vagy pszichoterápia. Keressen egy jó szakembert, s kezdje el rendbe tenni segítségével az érzelemvilágát. Sokaknak sikerült már ez gyógyszer nélkül is. Miért ne sikerülne önnek.
    Üdvözlettel:
    Tara


  • 6 eancsibaba Jó válaszadó Jó kérdező mondta 2 éve

    !

    két okból lehetnek erős tüneteid- egyrészt hajlamos vagy rá,és még soha nem használtál ilyen gyógyszereket, másrészt, intelligens nő vagy. az antidepressszánsok máig nem ismert módon az agyat befolyásolják.
    Ha egy 8 általános lennél, lehet észre sem vennéd.
    Emlékszem, amikor erős szellemi munkát végeztem, sokkal több problémám volt a gyógyszereimmel.

    De ez nem jelenti azt, hogy végérvényesen tönkrementél!!!

    Esetleg tudnám ajánlani a jógát, egy pár alkalommal elmenni, nagyon rendbe tudja tenni az is, amit más nem tud.
    Ö színtén remélem ,hogy rendbejössz.

  • 5 eancsibaba Jó válaszadó Jó kérdező mondta 2 éve

    !

    Egy páciens vagyok. Én 20 éve szedek antidepresszánst, mert nálam szervi problémák vannak ( agyban)
    egyfelől igazad van, mert valóban lehet a mellékhatása a libidő csökkenése, de inkább akkor ha szeded.
    Nyugodj meg, ne idegeskedj. Valószínű ezek a tünetek el fognak múlni egy két héten, egy hónapon belűl.
    Részemről nekem rendben van a libidóm, de ismerem a gyógyszerváltás körüli mizériát, ami hasonló az esetedhez.

    Ha megnyugtat, igyál gyógyteát, menj el fagyizni, nézz meg egy jó filmet, olyasmit, ami jókedvre derít és akkor mire kiürül a szervezeted, már el is felejted az egészet. Tényleg ne aggódj.

  • 4 varázs77 Jó válaszadó mondta 2 éve

    !

    Szerintem túl sokat agyalsz mindenen. Általában. Túl ki vagy "centizve" ezt a levél stílusa tökéletesen tükrözi. Légy lazább, csak az történik amit akarsz. Ha kijön az zabszem nem megkönnyebbülsz.....

  • Dr. Bán Marianna

    3 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 2 éve


    Kedves Kérdező,
    biztos, hogy nincs maradandó károsodása 2 hét gyógyszerszedés után. Egy mélyebb kikérdezés alapján, illetve terápiás együttműködésben lehetne a jelenlegi akut (libidócsökkenés) és az alapproblémában is segíteni.
    http://www.banmarianna.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=144
    http://www.banmarianna.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=119
    http://www.banmarianna.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=173
    Üdvözlettel, Mariann


  • 2 A kérdező mondta 2 éve

    !

    Kedves Emma!
    A kérdező vagyok. Nem a szakítás miatti fájdalom a problémám jelenleg, ami az aggodalmam kiváltja - a volt párom most is támogat, ha szükségem van rá, és továbbra is szoros emberi kapcsolat van közöttünk. Az aggodalmam tényleg az észlelt testi/lelki dolgok váltják ki, illetve amiket a témában olvastam róluk. Ő is látja, hogy nem vagyok önmagam emiatt.

  • Dr. C. Molnár Emma

    1 Dr. C. Molnár Emma Jó válaszadó mondta 2 éve


    Kedves Kérdező!
    Az a gyanúm, hogy a szakítás feletti szomorúság és vesztesség érzést (amelyet természetesnek tartok, mert tényleg vesztesség), A tabletta okozta mellékhatások okán éli át (sírás, libidó hiány stb.). Ahogy a szakítás feletti szomorúságot "megengedni" magának, hagyja, hogy csökkenjen a valódi fájdalom, megérezze azt az űrt, ahová új személy már be fog tudni lépni válik szorongás mentessé, várakozóvá és érett nővé.
    Üdvözlettel: DR. C. Molnár Emma (www.anoezerarca.hu)


Új válasz