kérdezte: Anonim 7 hónapja

Kialakulóban levő étkezési zavar lehet?

Kedves szakértő!
Egyik barátnőm, 21 éves fiatal nő, csodálja az anorexiásokat, hogy milyen vékonyak és szépek. Ő is olyan vékony szeretne lenni, azonban észrevettem, hogy titokban elég sok édességet eszik.
A testalkata megfelelő, egészséges. Nem is túl vékony, de elhízva sincs. Nem rég hagyta abba a versenyszerű sportolást. Igen csak maximalista.
Aggódnom kellene amiatt, hogy ha így folytatja, akkor valamilyen étkezési zavar alakul ki nála? Kérem adjon tanácsot, hogy mit tegyek. Hagyjam rá a dolgot vagy beszéljek vele esetleg már most próbáljam meg elvinni egy szakemberhez?
Válaszát előre is köszönöm!
Lili

0 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

 • Keresztes Attila

  3 Keresztes Attila Jó válaszadó mondta 2 hónapja


  Üdv!

  A természetben a termékeny nőket pereferálják az egészséges szemléletű hímek. Miért kellene ultra vékonynak lennie a hölgyeknek és szenvedniük szegényeknek? Minden egy és mindenkinek ugyanúgy joga van egy normális, egészséges élethez.

  A túlsúlyos nő az etalon Afrikában? Örökölhető a túlsúly? – elhízás veszélyei, következményei Magyarországon

  https://www.keresztesattila.hu/blog/eveszavarok/a-tulsulyos-no-az-etalon-afrikaban-orokolheto-a-tulsuly-elhizas-veszelyei-kovetkezmenyei-magyarorszagon/  Keleti-nyugati szemléletű (online) pszichológusok, orvosok magánrendelése
  www.keresztesattila.hu


 • Szigeti Ildikó

  2 Szigeti Ildikó Jó válaszadó mondta 5 hónapja


  Kedves Lili!

  Pusztán az, hogy csodálja az anorexiásokat a barátnője, önmagában nem vészjelzés, de elgondolkodtató. Akkor kell aggódni, ha konkrét jelei vannak az étkezési zavarnak (visszautasítja az ételt, gyakran jár a mosdóba és sok időt tölt ott - előfordulhat, hogy hánytatja magát vagy hashajtót szed). A versenysport hirtelen abbahagyása és az aktív mozgás radikális megszűntetése általában nem szerencsés. Érdemes lenne e téren a fokozatosság elvét betartani!
  Ha a barátnőjénél nem észleli a szorongásnak a jeleit (kiegyensúlyozott, céljai vannak, képes örülni, beszél az érzelmeiről, nem lett magába forduló, stb.), nem tartom feltétlenül fontosnak szakember felkeresését, pláne nem "rábeszélésre". Ha Ön megpróbálja "elvinni" pszichológushoz/pszichiáterhez, az akár olaj is lehet a tűzre, vagyis azt élheti meg a barátnője, hogy nem bíznak benne, a saját döntéseiben.
  Azt javaslom, mondja el neki nyíltan, mit gondol és miért gondolja. Az aggodalmát is bátran ossza meg vele, ez biztosan jól fog esni neki. Ha mégis felbosszantja és aggodalmaskodásnak véli, az is jelzés értékű lehet. Szerintem azonban nem érdemes problémát keresni ott, ahol nincs! Ha viszont van, akkor figyelje az egyértelmű jeleket! A táplálkozási zavar (azaz a testkép zavar) ugyanis sokáig nem marad titokban, annak csalhatatlan jelei vannak. Ha mégis erről lenne szó, azt általában az érintett szük környezetének bevonásával, (család, pár) érdemes orvosolni.

  Ha úgy látja, szükség van a segítségre és a barátnője is ezt akarja, keressenek bátran!

  Üdvözlettel,

  Szigeti Ildikó
  tanácsadó szakpszichológus
  Bejelentkezés: 06/ 20 411 7904


 • Dr. Bán Marianna

  1 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 7 hónapja


  Kedves Lili,
  mondja el neki, hogy aggódik érte, és azt is, hogy miért. Tényszerűen, ne az érzelmeire akarjon hatni. A versenysport gyakran egyoldalúsághoz vezet, és eleve maximalista a lány. A hosszan tartó külső kontroll megnehezíti a saját személyiség egészséges kibontakozását, és többek között egy egészséges én- és testkép, valamint kapcsolatrendszerek felépülését. Hasznos volna önismereti munkát kezdeni, a traumákat feldolgozni, a szorongást oldani... Ehhez szakember szükséges.
  Üdvözlettel, Mariann


Új válasz