kérdezte: BAndrea 2 hónapja

Hogyan oldjam meg?

Kedves Szakértő!

30 éves nő vagyok, 16 hetes terhes. A gondom az lenne, hogy mostanában sokat vagyok feszült, mivel szeretném letenni a jogsit, de elég ügyetlen vagyok még és az oktatóm se a legjobb, viszont ha már elkezdtem, minél hamarabb be szeretném fejezni, mert később a baba születése után sok idő kiesne a gyakorlással. A másik gond az, hogy nagyon szeretnénk házat venni, azt is lehetőleg a szülés előtt, mivel az albérlet, amiben lakunk, eléggé veszélyes. Amiatt is sokat aggódok hogy a szülés után anyagilag hogy jövünk ki, illetve ha el kell járnom dolgozni akkor a babára ki vigyázzon hiszen semmi segítségünk nincs.
Tudom ezt a helyzetet mi teremtettük magunknak, de a kicsire már többet nem szerettünk volna várni, mivel egészségügyi okok miatt így is 3 évet kellett várnunk. Heti 40 órát dolgozok, a pihenőnapjaimon folyton rohanok - vagy vezetek, vagy kórházi időpontokra rohangálok, stb. stb, és attól félek hogy ez a sok stressz rányomja a babámra a bélyegét. Tehát a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék egy kicsit lenyugodni, illetve hogy lehetne leküzdeni ezt a rengeteg akadályt? Köszönettel Andrea

0 ember szerint jó kérdés

1 Válasz

 • Dr. Bán Marianna

  1 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 2 hónapja


  Kedves Kismama,
  érdemes elgondolkodni, megéri- e várandósan ennyi felé figyelni, ennyi stressznek kitennie a magzatát. A pocaklakó minden rezdülését érzékeli, a frusztrációit, félelmeit, idegességét, a véren keresztül ezek kémiai megfelelőjét....és azt is, ha Ön nyugodt, ritmusosan éli az életét, teljes lényével az anyai szerepre készül. Ellenkező esetben a gyermek fejlődő, meglehetősen sérülékeny idegrendszerét és az egész szervezetének egészségét teszi kockára. Illetve még csak nem is kockára, mert jól bejósolható fizikai és pszichés problémáknak "ágyaz meg" jelenlegi életvitelével. A jogosítvány ráér, a ház -amennyiben még nem indult el a folyamat és beláthatóan nem is lehet beköltözni a közeljövőben- helyett egy élhetőbb albérlet a reális és egészséget nem veszélyeztető cél. A védőnőtől, családsegítőtől kérhet segítséget a priorizálásban, beszélhet tapasztaltabb anyákkal...Egy szó, mint száz, az új családtag teljesen felül fogja írni az eddigi életüket (már most is ezt érzi, de a pánik rossz tanácsadó!)- ezt el kell fogadni, és alkalmazkodni ehhez. Ha már három évet vártak a gyermekáldásra, legyen ez a legfőbb. Nem a jogosítványtól vagy a több pénztől lesz jó szülő.
  A kórházi vizsgálatok hozzátartoznak Magyarországon a várandóssághoz, ahogy az is, hogy aki nem teheti meg, hogy nem, az szinte végig dolgozik. Mindenki átmegy ezen, szóval a többiből KELL lefaragni. A családsegítő pszichológusa az alkalmazkodásban is segít.
  Munkahelyén kérhet munkaidőrövidítést, illetve a háziorvos is táppénzre veheti, ha máshogy nem oldható meg.Most a gyermek az első.

  Üdvözlettel, Mariann • A kérdés lezárult! A kérdező megkapta a választ kérdésére.