kérdezte: Anonim 3 éve

Érdemes lenne ilyen "tünetekkel" pszichológushoz fordulni? Vagy mire is utalnak ezek a tünetek?

Sosem gondoltam arra, hogy segítségre lenne szükségem, pedig lassan 4 éve problémáim vannak (most leszek 18). 14 éves koromban traumaként éltem meg az egyik barátom elveszítését, azt hiszem, azóta sem tudtam maradéktalanul feldolgozni. Azóta nem kötök tartós barátságokat, nem bízom az emberekben,kerülöm őket, sőt, konkrétan szorongok emberek között. Egyre jobban utálok bejárni az iskolába, nem azért, mert rossz tanuló vagyok, hanem a közösség miatt. A szüleim nem tudom mit gondolnak a sok hiányzásomról.Habár nem keresem az emberek társaságát,sokszor érzem magam teljesen egyedül, ezt a videójátékokba ölöm bele. Hétvégén akár 10 órát is játszom naponta. Alvászavaraim is voltak/vannak mostanság, pedig ezelőtt semmi problémám nem volt ilyen téren.Ezalatt azt értem, hogy este, nem bírok 3-4 óránál többet aludni, délután pedig muszáj lefeküdnöm pár órára, mert egyszerűen nem tudok ébren maradni. Ez megnehezíti a koncentrálásomat az iskolában, itthon, ha tanulnom vagy bármi mást kéne csinálnom. Ezekkel a problémákkal érdemes valakihez fordulni? Ha igen, akkor kihez?

0 ember szerint jó kérdés

5 Válasz

 • Keresztes Attila

  5 Keresztes Attila Jó válaszadó mondta 3 éve


  Kedves Érdeklődő!

  Érdemes a szülőkkel átbeszélni a dolgokat, az őszinteséget választani és felkeresni akár a háziorvost, vagy szakpszichológust, pszichoterapeutát.

  Őszinte párbeszéd: https://www.keresztesattila.hu/blog/oszinte-parbeszed-valodi-tudas-bizalom-parkapcsolat-ugyetlenseg-felszamolasa-szerelem-stabilitas/


  Újfajta medicina, gyógyítás
  www.keresztesattila.hu


 • 4 Petúnia Jó válaszadó mondta 3 éve | válasz erre: 3

  !

  és a bohóckodó, feltűnési viszketeg, komolytalan, gyenge 3-as (árnyoldala) is ilyesmi, megfelelni vágyás.. A négyes komolyabb típus, azt hiszem, mert fegyelmezettebb.

 • 3 Petúnia Jó válaszadó mondta 3 éve

  !

  A 4-es a munka, fegyelem is, ha félsz a 4-estől, az állandóságtól, a megszokástól, tehát passzív vagy a fizikai síkon, egyúttal nem mersz ismerkedni, azaz csak szellemileg vagy aktív (3-as), például tanulsz csak, vagy gépezel, akkor a megelőző számra kell építened (a 3-asra), de másképp is, abban nem vagy rossz (hisz 3 órát alszol mindig), csak nem hasznosítod, illetve nem követed, a kreativitást, önkifejezést, beszédet, meggyőző képességet, tehetséget, intellektust, analízist, mert csupán meg akarsz felelni, ez begörcsöltet. A valódi érzéseket, ez is a 3-as, azt kell követni, ami te vagy, nem megfelelni akarni, mert az merevít (a 4-es árnyoldala, a gyenge, passzív, lusta, bénult, beteg, ingatag, ügyetlen 4-es).

 • 2 Petúnia Jó válaszadó mondta 3 éve

  !

  Tisztelt Kérdező!

  Van alvásklinika is, ahová kb. egy hétre be kell feküdni, kivizsgálnak, miért nem alszol, én nem voltam még ott..

  Számmisztikailag is érdekes a dolog, hisz épp az 5-ös számig nem jutsz el, ami többek között a barátságot is jelenti, barátságosságot, de a korlátlanságot is.., meg az életörömöt is stb.
  Túl sokat vársz a barátságtól, azt hiszem, ez bénít. Inkább kapnál, mint adnál? Vagy ha adnál, túl sokat adnál? Hol a mérték? Valahol ott, amitől nem veszíted el a stabilitást (4), erőt (részben 4), biztonságérzetet (4) azaz aludni is tudsz, de rugalmas is maradsz (ez is erő), ez is 5-ös.
  Az 5-ös jól alszik, sokat tud aludni, bármennyit (korlátlanság), nem fél a változástól se, talán épp ettől alszik jól, vagy részben, hisz már benne él a 4-es is, a biztonságérzet, a valamiben stabil tudás, az kell ahhoz, hogy ne féljen a változástól, kell egy biztos alap is, nem csupán ingoványos talaj, a kiszámíthatatlanság, az ismeretlen, ahová visz a kíváncsiság, tudásvágy, meg a sors, kell valami megszokás is, amit már tud, így van életkedve, életöröme, optimizmusa, ez is 5-ös.
  A stabilitást a 4-es képviseli, amihez szintén nem mindig jutsz el, tehát félsz a stabilitástól, állandóságtól, megszokástól, rutintól, azaz mégis zavarna, ha állandó barátod lenne?, mert talán félsz, hogy elveszíted a szabadságod (5), vagy a már megszokott életed (4).

  Én azt mondom, ha barátkozni akarsz, vedd számba, miben vagy jó, rutinos (4), ebből adj, ebből segíts, ezzel közeledj, de csak annyit, annyira, amennyitől nem veszíted el a biztonságérzeted, vagyis ne kényeztess, így megmarad a rugalmasságod (5), bátorságod (részben 5-ös), egyúttal az alvásképességed is..

 • Dr. Bán Marianna

  1 Dr. Bán Marianna Jó válaszadó mondta 3 éve


  Kedves Kérdező,
  igen, érdemes! Ifjúsági- és gyermekpszichológus segítségét lehet kérni. Nagyon örvendetes, hogy egyáltalán felmerül a kérdés Benned, ez, sajnos, ritka. Valószínűleg egy rövidebb támogató időszak átlendít a nehézségeken és kulcsot ad magadhoz. Tudatosságod a sikered záloga. Leveled alapján nehéz megítélni a helyzet súlyosságát, de minden szintű problémára van segítség, az ambuláns ellátástól a bennlakásos terápiás közösségig....
  Üdvözlettel, Mariann


Új válasz