kérdezte: Laura40 6 hónapja

Váltott elhelyezés

Tisztelt Doktornő! Abban szeretném szakmai tanácsát kérni, hogy gyermekeim elhelyezésének ügyében érdemes-e lépnem? A helyzet , hogy gyermekeim apjával 5 éve élünk külön. Van egy 9 éves fiunk és 10 éves lányunk . 5 éve úgy néz ki a kapcsolattartás , hogy “A héten” kedden és péntek-szombat-vasárnap estig, “B” héten szerdán és csütörtökön alszanak apukájuknál. Apuka erőszakosan ragaszkodik ehhez azonban gyerekeim láthatóan szenvednek ettől , hogy 2-3 napnál több időt nem töltenek el egy helyen. Nagyon anyásak és nem is igényelnek ennyi ottalvást. A nehezen létrejött béke miatt nem bolygattam meg ezt, de úgy érzem mostmár lépnem kellene. Nem tudom mi okoz több “rosszat” : az hogy gyakorlatilag nincs otthonuk , folyamatosan ingáznak vagy az ha apukával ritkább s kapcsolat? Apuka szerint az utóbbi , én viszont nem így érzem . Nyilván ez egy nagyon tömör hiányos leírás de ezek alapján Ön mit gondol? Válaszát előre is köszönöm! Budai Etelka

0 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • Major Klára

  2 Major Klára Jó válaszadó mondta 6 hónapja


  Kedves Etelka,
  a kérdése rendkívül aktuális, hiszen nem kevés válóperben születik megállapodás az Önökéhez hasonló kapcsolattartási rendszerről. Válóperes mediátorként, számtalan ügy és azok hosszú évekre történő utánkövetése sok-sok tapasztalatot hozott. Mondhatok jót és rosszat is, esete válogatja, elsősorban a benne szereplők által meghatározottan.
  A rendszert, annak működőképességét mindenek felett a gyermekek érdeke határozza meg. Azt írja, ők szenvednek ettől. Feltételezem, de leginkább remélem, hogy öt év tapasztalat mondatja ezt Önnel, nem más. Viszont azt is megjegyzi, hogy a nehezen létrejött béke miatt óvatosan vetne fel bármilyen változtatási igényt a volt férje felé. Megértem. Hihetetlenül el lehet fáradni a hadakozásban, amit sokszor nem is a valódi érdekek, hanem az egyéni sérelmek táplálnak. Nem tudom, jó helyen keresgélek-e, de gyanítom, hogy a hosszú hadakozás hátterében nem állhat más. Megkérdezhetem, esetükben mik jelentették a buktatókat? Melyikük akart válni és miért? Kinek van új párja, akivel esetleg együtt is él? Ezen felül természetesen ezer és ezer kérdés forog a fejemben, és az azokra adott válaszok fogják meghatározni, hogy milyen optimális megoldási mód alkalmazható a családjuk esetében.
  Tudja, a gyerekei nőnek, hacsak már nem lettek így is túlontúl érettek a szüleik háborúja miatt. Egy idő után önálló döntéseik születnek, igényeik merülnek fel. No egyelőre nem mindegyiket fogják tudni érvényre juttatni, de képesek lesznek kifejezni azokat. És harcolni természetesen azokkal fognak, akik közé szorultak. Ne érjen el idáig a csata. Már csak azért sem, mert a szülők sem érinthetetlenek, értem ezalatt a lelki és egészségügyi állapotukat. Azt gondolom, hogy az a szomorúság és elfáradás, ami a levelén átsüt, sok mindent hozhat a jövőben. Tán hosszú évek múlva lelkiismeretfurdalást, és még nem is ez a legnehezebb, bár utólag biztosan nehéz lesz szembenézni vele. Ezen felül a bizonytalanság érzése, és a döntés felelőssége is végtelenül nyomasztó tud lenni.
  Kedves Etelka, azt hiszem éppen ideje egy szakemberrel történő konzultációt beiktatnia az életébe. A személyesség és az időhossz messze meghaladja a nagy nyilvánosság előtti online tanácsadás lehetőségeit. Biztatom, hogy éljen vele, szerintem magyaráznom sem kell, miért. Ha elfogadja a javaslatomat, várom szeretettel a jelentkezését.
  Üdvözlettel: Major Klára
  Párkapcsolati és válóperes mediátor
  Életvezetési tanácsadó
  +36-30-302-4803
  www.mediacios-iroda.beszweb.hu


 • dr. jur. Pásztor Klára

  1 dr. jur. Pásztor Klára Jó válaszadó mondta 6 hónapja
  Komoly és érdekes a kérdés! Szülő és gyerek kapcsolattartás!  Válások eseteinek ismerete mindenképpen a megállapodásokban pl. ügyvéd-ügyvéd ellenjegyzéssel, vagy közvetlenül válóperes tárgyalóban jegyzőkönyvezve rögzített váltott elhelyezés mellé állít engem.


  Azonban szakmai munkámban vallom, a gyerek legyen az első váláskor!


  Szülők szempontjából az esélyegyenlőség megvalósulása a váltott elhelyezés! Ezt támogatható helyzet!  A kialakult helyzet értékelése, több szakma képviselőinek munkája után tehető meg.


  Ha ez átlátható, szakembereinkkel közös és az apa is bevonásra kerül - akkor lesz legsikeresebb!  Minden meghozott döntését előzze meg a szakemberrek közös gondolkodás, gyerekek pszichológusi terápiás támogatásának tapasztalatai, s végül a pszichológusi (pártatlan) vizsgálat következtetései!


  Közvetlenül, előkészítés nélkül, kollégáink nélkül, más szakemberek nélkül a gyerekeknek okozhat problémát az elhamarkodott egyoldalú szülői kezdeményezés!


  Arról nem is szólva, hogy a bíróságon álláspontját bizonyítani lenne szükséges - az apa álláspont más!  Legyen első lépés a bejelentkezés, tanácsadás - az Ön szándékainak és elképzeléseinek megbeszélése!
  Szívesen látjuk irodánkban kérdéseivel, több szakterületi feladat megoldásánál is!  Egyéni konzultáció, szakterületi monitor beszélgetés bejelentkezés: 06-302-164-102 (Munkaidőben 10h-18h)
  Dr. Pásztor Klára

  Jogász / dipl.betegjogi képviselő/ dipl.pszichopedagógus


  Válás - Vagyonok - Ingatlanok, Építkezés


  Közönségszerviz olvasói szakértő  https://valasintezet.blog.hu/Új válasz