kérdezte: Simba 6 hónapja

Öröklés-gyerekek?

Tisztelt Szakértő Asszony!

5 éve párom nevére vettünk egy házat 50-50 adtunk bele mindketten családi oldalról. Velünk lakik párom 18 és 7 éves gyermeke is.
Ha öröklésre kerül sor, mit tehetek/követelhetek?

Simba

1 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • Major Klára

  2 Major Klára Jó válaszadó mondta 5 napja


  Kedves Simba,
  a helyzete finoman szólva sem egyszerű. Nem tudom hány éves, de minimum a családjának szükséges lett volna keményen a lábára állnia, és ha 50%-ot adtak egy ingatlanba, akkor a fél háznak a maga nevére, a maga tulajdonába kellett volna kerülnie. Lehet, hogy még nagyon fiatal és tapasztalatlan volt ahhoz, hogy előrelátó óvatossággal viszonyuljon a helyzethez. Az is lehet, hogy a bizalma volt olyan töretlen, hogy eddig fel sem merült ez a kérdés, de jobb későn, mint soha. Az öröklést úgy tudja konfliktus mentessé tenni – és egyben megelőzni a bonyolult bizonyítási és pereskedési folyamatot a gyerekekkel – ha a valós helyzetnek megfelelően módosítják a tulajdonjogot. Fontos kérdés ugyan, hogy házasok-e, vagy sem, hiszen ettől változik az öröklés módja, de véleményem szerint még ez is kevés az igazságos megoldáshoz. Nem bonyolult a megoldás: az Önt megillető tulajdon a nevére kell, hogy kerüljön. A leveléből nem derül ki, hogy az igénye okozhat-e komoly konfliktust maga és a párja között. Jó lenne elkerülni, ennek érdekben mihamarabb keressen meg, ha az elmúlt hónapokban nem történt semmi a megoldás érdekében.
  Üdvözlettel: Major Klára
  Párkapcsolati és válóperes mediátor
  Életvezetési tanácsadó
  06-30-302-48-03
  www.mediacios-iroda.beszweb.hu


 • Pásztor Klára

  1 Pásztor Klára Jó válaszadó mondta 6 hónapja  Kedves Kérdező!


  Válaszához a legfontosabb kérdés, hogy élettársi kapcsolatban él, vagy házassági életközösségben!?

  Teljesen eltérő következménye lesz az élettársi kapcsolatnak örökléskor, s az élettárs jogbiztonsága kevésbé erős az új Ptk. szabályaival.


  Házassági életközösségben ma a nők jogai erősek, biztosítottak egy haláleset utáni időszakban.

  Élettársi kapcsolatban érdemes a feleknek megkeresni bennünket, hogy a peren kívüli megállapodások, okos egyezségek segítse a jogbiztonság megerősítését!

  Ha vitatott a felek között az elszámolás, minden hétköznap 10h-19h között tudnak bejelentkezni a 06/302-164-102 ügyfélszámon a vitarendezésre!

  Pásztor Klára
  Válás és szülői jogok vitarendezése
  Élettársi kapcsolat védelme mediáció
  Válóper - Vagyonmegosztás vita

  https://valasmenete.wordpress.com
Új válasz