kérdezte: mariann610312 8 éve

KI KAPHAT VÁLÁS UTÁN ASSZONYTARTÁST?

32-év házasság után váltam el,férjem hűtlensége miatt.akkor a borzasztó megalázottság,sértettség,büszkeség hajtott.rehabilitációs ellátásban részesülök,de ekkor nem gondoltam arra mi lessz később.csak a ruháimat hoztam el és eljöttem.most,hogy minden bizonytalan rájöttem milyen elhamarkodott voltam.szeretnék asszonytartást kérni miképpen lehetséges ha lehet egyáltalán? mik a lehetőségeim?

0 ember szerint jó kérdés

1 Válasz

 • Major Klára

  1 Major Klára Jó válaszadó mondta 8 éve


  Kedves Ismeretlen,
  Nem tudom, az elmúlt időben történt-e bármi érdemi az elhatározását tekintve. Alant minden részletesen kifejtek, de javaslom, hogy vagy keressen fel családjogos ügyvédet, aki ezen a területen megfelelően képviseli Önt a továbbiakban. Amennyiben nem tudja, kihez forduljon, kiváló családjodogos ügyvédet tudok ajánlani. Vagy pedig amennyiben a férje hajlandó etéren egyáltalán a kommunikációra (ha nem, a mediációnak akkor is meg van az eszköze megkeresni őt), a mediációs folyamatot kifejezetten ajánlom figyelmébe, mert gyorsan, ésszerűen, eredményesen tud létre jönni a megállapodás kettejük között. A bírósági per hosszan elhúzódhat, a végeredménye egyelőre ismeretlen. Tehát ha úgy érzi, van bizalma felém, keressen telefonon.
  És most következzenek a részletek. A pert, amennyiben még mindig asszonytartást szeretne kérni, Önnek kell megindítania. A házastársi tartásdíj összege mérlegelés kérdése, az összegszerűséget úgy kell megállapítani, hogy az a jogosultnak - saját vagyoni eszközeit kiegészítve - az átlagosnak megfelelő megélhetést biztosítson.
  A következőket fogja mérlegelni a bíróság:
  1. Ön követelheti ezt, ha arra önhibáján kívül rászorul, kivéve, ha a házasság fennállása alatt tanúsított magatartása miatt arra érdemtelenné vált. Tartást csak olyan mértékben lehet követelni, hogy az ne veszélyeztesse a volt házastársnak és annak a személynek a megélhetését, akinek eltartására a volt házastárs jelenleg köteles.
  2. A tartást határozott időtartamra is meg lehet állapítani, ha feltehető, hogy a tartásra jogosult rászorultsága a meghatározott idő elteltével megszűnik.
  3. Ha közös egyetértéssel vagy bírósági ítélettel megállapítják Ön számára ezt az asszonytartást, de a későbbiekben a megállapítás alapjául szolgáló körülményekben lényeges változás áll be, kérheti a tartás mértékének megváltoztatását.
  4. A tartásra való jog megszűnik, ha Ön újból házasságot köt vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesít, vagy a tartásra magatartása miatt utóbb érdemtelenné válik, valamint akkor is, ha a további tartásra nem szorul rá. Az utóbbi esetben azonban a tartásra való jog újból igényelhető, ha ismét rászorulna.
  5. Ha Ön a házasság felbontását követő öt év eltelte után igényli ezt, akkor a volt férje csak különös méltánylást érdemlő esetben kell, hogy ennek eleget tegyen.
  Az ingatlan ügyében idén januártól sem adó, sem illetékfizetési kötelezettsége nincs egyik félnek sem.
  A törvény szerint ugyanis mentes az illeték és a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség megfizetése alól a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből eredő vagyonszerzés. A részletek azért nem elhanyagolhatóak itt sem, de a szakemberek azért vannak, hogy az Ön számára legmegfelelőbb megoldást megkeressék, ill. felvilágosítsák a részletekről.
  Üdvözlettel: Major Klára
  Párkapcsolati és válóperes mediátor
  06-30-302-48-03
  www.mediacios-iroda.hu


Új válasz