kérdezte: mszoni 11 hónapja

Akaratos, makacs pasi pasi

Kedves Szakértők!
Párom elég makacs tud lenni. Nagyon érzékeny is tud lenni és elég bunkó is. Mivel jó meg-és rálátásai vannak neki ezért túl is értékeli magát. Azt gondolja mindent jobban tud. Úgy gondolom, érzékelem, irányítani és kontrollálni szeretne. NE érti miért van a másiknak más igénye, mint neki. Ha a másik nem osztja véleményét, lenézi, hülyének tartja. Távkapcsolatban vagyunk. Mondtam neki annak idején, menjünk el kaó. pcsolati tanácsadóhoz. Azt nem akarja. Tetteiért, viselkedéséért nem vállal felelősséget. Megmagyarázza miért jogos, mi az oka. Nem érti miért kell kazános fűtés, miért nem jó a konvektoros? Szerinte a fűtésszerelő csak azért mondja, mert munkadíjat kap. Szüleimet is bírálja olykor. Szerinte az elektromos főzőlap flancolás. Hiába van másnak is. A másik érzései nem érdeklik, vagy kit bánt meg, az ő sérelme és Ő mindenek felett. Mi nem stimm nála? Szereti sajnáltatni magát..Az is eszembe jutott nincs probléma tudata? Kiferdíti , kifprgatja a dolgokat. Van 2 könyvem: a Báránybőrben és az Uralkodni vágyó férfi de ezek némi tájékozódást adnak csak.Nehezen tudok ráhangolódni, rájönni olykor dolgokra mi a párom baja. Clasis és gondolkodásbeli különbségeink vannak. Amióta a lakásomban átalakítás lesz azóta mérgesebb, elégedetlenkedőbb. PEdig nem lesz túlzó. Bosszankodik, szerinte csak flanc az elektromos főzőlap. Neki olyan szűkek tudnak lenni, mérsékeltek az igényei, hogy az igénytelenség rovására tud menni. Sajnáltatást, önsajnáltatást szereti. Pedig egy barátságos, közvetlen aranyos ember volt. Nem is tudom nagyon megbeszélni a dolgokat, mert a maga igazát hajtja fentebb leírtakkal. Nem fogadja el, bármit is mondok. Miért nem adok neki igazat, miért kell átalakítania a fűtést. Ez keserű.

0 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • Major Klára

  2 Major Klára Jó válaszadó mondta 11 hónapja


  Kedves mszoni,
  Olyan érzékletesen írja le a párját, hogy szinte magam előtt látom. Irigylem őt a biztos tudásáért, a megingathatatlan véleményéért, amit akár ritka adománynak is lehetne nevezni, ha bizonyos elemei Önt nem bántanák, vagy nem állna előttük értetlenül. Mert tegyük hozzá, az, hogy ezek a vélemények mindig a megfelelőt, a helyeset takarják-e, az már másik kérdés, illetve sokszor a szubjektivitás kategóriája. Hiszen ahányak vagyunk, annyiféleképpen gondolkodunk, és annyira fantasztikus, ha két egyenlő értékrenddel, világlátással bíró ember össze tud találkozni. Ön ennek ugyan az ellentétét fogalmazza meg, ám ez nem vált akadályává a kapcsolatuknak. Én ugyanis szakítási vágyat egy fikarcnyit sem olvasok ki a soraiból. Ennek következtében aztán miért akarna párkapcsolati tanácsadóhoz menni a kedvese, ha hisz abban, amit gondol, a társa pedig ott van mellette, még ha kételkedően is. Akkor pedig minek forduljon szakemberhez? Hiszen ez a rengeteg nézetkülönbség probléma forrásává akkor válna, ha nem találná meg a társát. De megtalálta, van neki maga, még ha távkapcsolatban is. A leveléből kiderül, mennyit foglalkozik vele, a gondolatai körülötte járnak, ezáltal minden oldalát végig tudja gondolni a viszonyuknak, ami jó, mert felelősségteli hozzáállást takar. Ezáltal kerül avval tisztába, ki mellett köteleződött el. Sőt, tudása elmélyítése érdekében tanácsot kér és nem azon nyomban elhagyja őt, mert kétségei támadtak ... Viszont nem tudom azt mondani, hogy „kétségei bizonyos kérdésekben támadtak, és elbizonytalanodott”, hanem azt kell írjam, hogy kétségei vannak minden téren, apróbb és meghatározóan fontos területeken egyaránt. Innentől a történet kizárólag Önről szól. Arról, hogy meddig tart a toleranciája, mit képes az értékrendjéből feladni, mit hajlandó beáldozni egy (táv)kapcsolatért, és mit nem. Értem én, hogy lehet kihívásként értékelni a kapcsolatukat, viszont véleményem szerint rendkívül nehéz élethelyzetet jelent, mikor arról kell döntenie, hogy feladja az egészet (ha ez egyáltalán kérdés), vagy optimistán folytassa.
  Üdvözlettel: Major Klára
  Párkapcsolati és válóperes mediátor
  Életvezetési tanácsadó
  06-30-302-48-03
  www.mediacios-iroda.beszweb.hu


 • 1 ban_mariann Jó válaszadó mondta 11 hónapja

  !

  Kedves Kérdező,
  nem fogalmaz meg kérdést a levelében, így inkább csak reagálni lehet a sorokra. Sajnálatos, hogy ekkora szakadék tátong Önök között. Nem is azért, mert nem értenek egyet mindenben, hanem, mert nem működik előre mutató, konszenzusos kommunikáció, úgy tűnik az igény sincs meg rá. Mit is jelent ez? Ön is tudja. Ismeri a "Két kis kecske a hídon" történetet? Vagy visszavonulnak (ki- ki a maga világában járja tovább az ösvényeit- a másik nélkül), vagy mindketten leesnek...
  Üdvözlettel, Mariann

Új válasz