kérdezte: kerdezoskodo Jó kérdező 6 éve

Mi a különbség egy vőfély és egy ceremóniamester között?

Mi a különbség egy vőfély és egy ceremóniamester között? És ceremóniamester hol lehet fellelni? Már keresgettem neten, de eddig még nem találtam. Nekünk a párommal nem lesz igazi lagzink, inkább egy amolyan buli féle a barátokkal. Ide érdemes hívni vőfélyt vagy ceremóniamestert? Ha igen melyiket?
Vica

0 ember szerint jó kérdés

2 Válasz

 • Tóth Mihály

  2 Tóth Mihály Jó válaszadó mondta 6 éve


  Kedves Vica,

  Ez a kérdés közel 10 éve nem dőlt el igazán.
  A Ceremóniamester Szövetség tagjai valahogy így fogalmazták meg a ceremóniamesterekre érvényes szabályokat:

  - A ceremóniamester az esküvő előkészítése és lebonyolítása során tanácsadóként és vezetőként dolgozik együtt a párral az esküvő sikeréért.
  - Az esküvő forgatókönyvének elkészítésében támpontokat ad, hogy tartalmas, de ne túlszervezett legyen az esküvő.
  - Az esketési szertartásokkal, a hagyományokkal, a protokollal kapcsolatban megfelelő tanácsokkal látja el a párt, hogy szabadon dönthessenek, mely elemeket hogyan alkalmazzák.
  - A ceremóniamester tudja, hogy nem ő a főszereplője az estének. Jelenléte meghatározó, de nem veszi el a figyelmet a párról. Minden megszólalásának oka és célja van.
  (A többit a CM Szövetség oldalán találod: ceremoniamester.org)

  A vőfély dolga egykor faluhelyen a három napos esküvőn az volt, hogy kikiáltóként végigkísérje a vőlegényt az egész esküvő menetén, hogy a pár helyett szónokoljon, hogy a nap(ok) főszereplőjeként mindig a középpontból irányítsa a dolgokat. Éppen ezért feltűnő ruhája és állandóan harsogó hangja betöltöte a faluhelyi lagzit. A jó vőfélyért akkortájt néha még meg is verekedtek a lagzijukat egy időben tartó legények, hogy hova menjen a "nagyvőfély".


 • Rátkai Tímea

  0 Rátkai Tímea mondta 6 éve


  Szia Vica!Jómagam abban az esetben, ha a meghívott vendégek létszáma meghaladja az 50 főt, minden esetben javasolni szoktam Vőfély vagy Ceremóniamester közreműködését. Kívülről, vendégként egy esküvőn az ő feladatuk "csak" abban látszik, hogy szórakoztatják a Tisztelt Egybegyűlteket, a valóságban azonban ennél jóval többről van szó. Lássuk akkor mi is a különbség a Vőfély és a Ceremóniamester között:Vőfélyt akkor ajánlok, ha lakodalmat szeretnél, mulatós zenekarral, ereszd el a hajamat típusú bulival. Népies ruhában jelenik meg az esküvőn, igény esetén lánykikéréssel kezd, azaz még a szertartások előtt a vőlegény kíséretében megérkezik a menyasszony házához, kikéri őt szüleitől, illetve elbúcsúztatja a szülőket. Nagyon megható pillanatok ezek, ha vőfélyt választotok és a körülmények lehetővé teszik mindenképpen kérjétek, én több tucat esküvő után is minden ilyen alkalommal elérzékenyülök. A Vőfély végigkonferálja az estét, rigmusokat mond minden lényeges pontnál. Emellett amikor a hangulat és a tánc kicsit alábbhagy játékokat játszat a vendégekkel, garantálva ezzel, hogy minden vendég végig rendkívül jól szórakozzon. Ceremóniamester részvétele a bulisabb vagy elegánsabb hangulatú, modernebb esküvőkre ajánlott. Feladata ugyanaz, mint a Vőfélyeknek, a vendégek felhőtlen szórakozását biztosítani, de ő mellőzi a népies kellékeket. Öltönyben érkezik, mint jó házigazda végigkonferálja az estét. Játékokkal szórakoztatja a vendégeket, ezek azonban sokkal modernebb, mondhatni elegánsabb játékok mint a Vőfély esetében. Ceremóniamestert tudnak ajánlani Neked a vőfélycentrumnál (www. vcm. hu)Sok sikert!Timi


Új válasz