kérdezte: frufrumccoy 5 éve

Lehet egyházi esküvőt tartani a lagzi helyzínén?

A párommal szeretnénk egyházi esküvő tartani, de nem szeretnénk "vonulni". Azt tudom, hogy az anyakönvvezető kijön a helyszínre, ha úgy szervezzük, de papot is lehet hívni az étteremhez? Az egyházi esküvőnek feltétlenül templomban kell történnie?

0 ember szerint jó kérdés

3 Válasz

 • 3 frufrumccoy mondta 5 éve | válasz erre: 2

  !

  *Nem "Megnézünk", hanem "MegnézTünk".

 • 2 frufrumccoy mondta 5 éve | válasz erre: 1

  !

  Tisztelt Tóth Mihály!

  Köszönöm a részletes válaszát.
  Valóban nem említettem, én Római Katolikus vagyok, a párom Görög Katolikus. Időközben kinézünk egy helyszínt (Kerekerdő Turisztikai Központ, Napkor), ahol egy gyönyörű kültéri kápolna van a rendezvényteremmel szemben. A polgári esküvőt ott szeretnénk tartani.
  http://kepfeltoltes.hu/130626/2013-06-23-982_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/130626/2013-06-23-992_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  Az úriember, aki bemutatta a helyszínt, szintén azt mondta, hogy református és evangélikus pap szokott kijönni esketni, a katolikusoknak viszont nem engedi az egyház. Szerzetesre és missziós papra eddig nem gondoltunk, köszönöm a tájékoztatást.

  Még egy kérdés:
  Megnézünk a párommal több Görög és Római templomot is, mind Nyíregyházán, mind Debrecenben. Tisztelendővel még nem beszéltünk, csak az épületet néztük meg (hangulat, megközelíthetőség, pakolás...) A két leggyönyörűbb templom a Szent Anna Debrecenben és a Kossuth téri templom Nyíregyházán. Mindkettő Római, de a páromnak is ezek tetszettek. Mi a szokás? Kinek a vallása szerint kell templomot választani?
  Mindketten hiszünk, de nem vagyunk buzgó vallásosak. Gyerekkorunkban rendszeresen jártunk templomba, de ma már csak ünnepnapokon. (A párom szülei Görög Katolikusak, de Római templomba járnak, pontosan nem tudom miért.)

 • Tóth Mihály

  1 Tóth Mihály Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Frufrumccoy,

  Az egyházi esküvő lehet katolikus, református, evangélikus, babtista, görög-katolikus, zsidó, zoroasztrista, adventista, és még sorolhatnánk a felekezeteket és egyházakat.

  A katolikusoknál általában nem engedik a templomon kívüli esketést, ezalól a szerzetesek és missziós papok jelentenek kivételt. A református lelkészek sűrűn vállalnak esketést a templokon kívül is. Görög-katolikus esküvőn is dolgoztam már zöldben, így ott sem tartom kizártnak.

  Kérdés: milyen felekezethez tartoztok, és pusztán "divat-egyházi esküvőt" szeretnétek vagy valóban hiszitek, hogy Isten előtt egy egyházi személy vezetésével akarjátok kimondani az esküt? Az előbbi esetében értelmetlen és káros dolognak tartom az eljátszott, csupán flancból megszervezett kültéri egyházi esketést (mert hazugság), míg az utóbbi esetében felekezeteteknek megfelelően szívesen adok konkrét javaslatot, hogy kihez forduljatok.

  Baráti őszinteséggel, Tóth Mihály


Új válasz