kérdezte: hugi-ca 9 éve

Van még rá esély, hogy beindul az anyatej?

Kedves Eszter!
3. hetes lesz a babám 3 nap múlva, aki sajnos császármetszéssel született. Nehezen indult be a tejem és ami van, kevésnek bizonyul még mindig. Van, hogy elég az anyatej, de sokszor kell még a táp is a szoptatás után is. Kipróbáltam mindent a teáktól kezdve a homeopatikumig, sok folyadék, sok cicire helyezés, de még mindig nem "robbant be" a tej. Van még rá esély, hogy beindult rendes tejüzem módjára?
Köszönöm válaszod és szép napot kívánok!
Lívia

0 ember szerint jó kérdés

10 Válasz

 • 10 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Kedves Eszter!
  Köszönet a jó tanácsokért itt személyesen nekem és a blogban írottakért mindenki részére, amik segítségével így majdnem 4 hónaposan sikerült ráállni a kizárólagos szoptatásra! :)))
  További szép napot és sok sikeres tanácsadást!
  Üdvözlettel, Lívia

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  9 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 8


  Kedves Lívia!
  Örülök, hogy ki tudta próbálni az ujjetetést. Ha a baba felpúposítja a nyelvét hátul, az a cumisüveges technika miatt van, mellnél ezt nem csinálná. És a homlokráncolás is némi stresszre utal.
  Sajnos az egyáltalán nem működik, hogy ha a baba éhesebb, akkor hatékonyabban szopik, sőt!! Minél éhesebb a baba, annál türelmetlenebb (pont mint mi, felnőttek:o)), ettől a technikája semmivel sem lesz jobb. Merthogy ez a kérdés, hogy visszatanulja-e a megfelelő technikát, de ezt pusztán magától, attól, hogy éhes, nem tudja megtenni. Sokkal inkább működik, ha a baba még nem nagyon éhes, nem nagyon türelmetlen, éppcsak jelezni kezdett.
  Szóval azt lehetne csinálni, hogy amikor jelezget, nyugtalanná válik, akkor mindenképp megkínálja szopival, nem várja meg, amíg sírni kezd. ügyeljenek a helyes mellretételre, hiszen az befolyásolja a hatékonyságot. Ha már nem szopik aktívan, belaszik, vagy nem csinál nagyon semmit, akkor próbálja meg finoman, sugárirányban simogatni a mellét a mellkastól a baba szája felé, hogy beindítsa megint a tejcsit (mintha "belefejné" a tejet a baba szájába). Ha megint bealszik, akkor próbálja meg áttenni a másik mellre, és akár többször is válthat mellet egy-egy szopizás alkalmával, ha a baba is bírja türelemmel. A pótlás mennyisége maradhat egyelőre annyi és akkor adva, amennyi és amikor eddig volt, és meglátja, hogy ez hogy működik.
  A fecskendőt nem nagyon kell nyomni, csak hagyni, hogy a baba kiszopizza a tejcsit, inkább csak utánaengedni az ő ritmusának.
  Merrefelé laknak, Lívia? A világ sok országában működnek tanácsadók, szívesen segítek is akár keresni valakit a közelükben.
  Üdv: Eszter


 • 8 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Kedves Eszter,
  kipróbáltam ujjal a szoptatást. A baba nyelve vályúszerüen vette körül, erősen szívta, hátul felpúposította a nyelvét és nem lökte ki, csak homlokráncolva nézett, hogy ez meg mi:o))). Pótlás mértéke nem növekedett, este maradt a 90 ml, napközben ha már nagyon nyugtalan kap 30-60 ml max 2x. Most már csak azt nem értem, hogy ha igény szerint szoptatom, ami nála azt jelenti hogy akár két óra hoszzat is elvan mellen csendben, beleszunyókálva, akkor mikor vegyem el tőle és adjam a pótlást? Fecskendőt beszereztem, itt milyen gyorsasággal nyomjam a pótlást a kicsi szájába? Lehet még valamilyen más módon rávenni a szopás hatékonyságának növelésére? Gondolok például arra, hogy ha éhesebb, akkor jobban szívná.
  Sajnos tanácsadó segítségét nem tudom igénybe venni, mivel nem Magyarországon lakom, helyben pedig nincs ilyen :((
  Köszönettel,
  Lívia

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  7 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 5


  Kedves Lívia!
  Sajnos a pelussal együtt mért súly nem nagyon mérvadó, érdemes lenne pl. fürdés előtt a pucér babácskát lemérni.
  A rángatás, sírás, hátrafeszítés a mellen sajnos már a cumizavar jellegzetes tünetei lehetnek:o(( A mell sosem fogy ki, hiszen szopi közben termeli a tejet, de ha már a cumisüveges pótlást várja a baba, akkor így viselkedhet.
  Szintén erre utalhat, hogy elkezdtek nagyon megnyúlni a szopási idők, ahogy a baba hatékonysága csökkenni kezdett, vagyis sajnos nem jut hozzá a rendelkezésre álló tejhez. Szóval nem, itt ebben az esetben nincs rendben, hogy órákig mellen van a baba, és utána csak 20 percet alszik. Azt hiszem, ez önnek is elég fárasztó lehet.
  Ahogy írtam, a komfortszopizás is nagyon fontos, nem szükséges cumit adni a babának, amikor már "csak cumizza" a mellet (lsd. a föntebb belinkelt blog). Sajnos a cumi is ugyanúgy okozhat cumizavart.
  A leghatékonyabb talán az lenne, hogy ha van rá módja, személyesen kérjen segítséget szoptatásban jártas szakembertől (elérhetőségek: www.ibclc.hu/elerhetoseg), aki meg tudja nézni a babát, a szopizást, tud segíteni a szoptatásbarát pótlási módszer kivitelezésében (pl. hogy ne boruljon a baba nyakába a pohár).
  Az fontos lenne, hogy el tudják hagyni a cumit, cumisüveget, tehát a pótlást valamilyen szoptatásbarátabb módon tudják adni. A fecskendős pótlás módszere, hogy a nagyon(!!) rövidre vágott körmű mutatóujjával körbesimogatja a kisbaba ajkát, akkor ő kinyitja a száját, és ön ujjbeggyel fölfelé bedugja a mutatóujját a baba szájába úgy, hogy a kemény- és a lágyszájpad határáig érjen be (ez elég mélyen van! - saját szájban ki lehet előtte tapintani, hogy pontosan milyen érzés). hagyja, hogy a baba szopizza egy kicsit az ujját így, és figyelje meg, hogy mit csinál a nyelvével: körülöleli vályúszerűen az ujját? nem próbálja kilökdösni a szájából? felpúposítja hátul, az ujj végénél a nyelvét? elöl ki van nyújtva a nyelve úgy, hogy túlérjen az íny vonalán? Aztán a baba szája sarkánál be tudja dugni a fecskendő csőrét, és ahogy az ujját szopizza a baba, úgy a fecskendőből is lassan kiszopizza a pótlást.
  Érdemes lenne minél gyakrabban mellretenni a babát, ahogy eddig is csinálta, minden keresgélésre, nyugtalanságra. Mindkét mellből kínálja meg minden alkalommal, és ha ezután is úgy látja, hogy még türelmetlen, keresgél, esetleg sírni kezd, rángatja a mellet, akkor kínálja a pótlást. Ha megnyugszik mondjuk a 30 ml-től, akkor megint meg lehet kínálni mellel, hogy akár azon komfortszopizzon, és aludjon el.
  Most mennyi pótlást kapott a kisbaba? Nőtt ennek a mennyisége?
  A pelenkákat mindenképp érdemes lenne figyelni, és az sem ártana, ha esetleg gyakrabban tudnák megmérni a babát ebben az időszakban, amíg a tejmennyiség és a szopási hatékonyság felfejlesztésén dolgoznak.
  Üdv: Eszter


 • 6 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Olyan kérdésem is lenne, hogy szoptatás közben elkezd a kezeivel csapkodni és hátrafelé rángatni a fejét - természetesen a bimbómmal a szájában, mintha dühöngene. Lehetséges, hogy akkor már üres a mell és ezért van?

 • 5 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Kedves Eszter,
  Kakis pelenka nagyon változó.Van hogy 2-3 napig semmi, utána pedig egy napon belül többször is van kaki-cunami. Pisi szinte mindig van, mikor ellenőrzöm, ami sacc 3 óránként van. Ugyan ezeknél a modern pelenkáknál nem egyszerű megállapítani, mert a felület száraz, csak a halovány színelváltozásból saccolom.
  Pohárral próbáltam, de mivel majdnem nyakon öntöttem az egésszel, inkább nem ügyetlenkedtem vele. A fecskendőt mindenképp megpróbálom, hátha azt nagyobb türelemmel elfogadja.
  Két napja viszont ott tartok a szoptatással, hogy már 2 óra hosszat is próbáltam felváltva, de akkor sem lakott jól, sírt, kereste tovább a cicit és nem tudtuk lenyugtatni, tehát amíg nem kap pótlást, addig nem tud hosszan és mélyen bealudni :( Így jóformán egész nap ébren van csak minimális időkre alszik el, max 20-30 percet 3-4 óra ébrenlét után. Jó ez így,ha órákig mellen van és nem tud pihenni?
  A tegnapi mért súlya 3700 pelussal együtt.
  Ha teljesen jól lakott, akkor nem kell cumi. Csak akkor használom ,mikor úgy nézem csak dudlizik, de nem éhes, viszont ilyenkor nagy ívben szokott repülni is ki a szájából.
  Üdvözlettel, Lívia

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  4 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lívia!
  Az nagyon jó, hogy a babája ilyen sokszor mellrekerülhet!
  Pisis-kakis pelenkákkal hogy állnak? Mennyi volt most a baba súlya amai mérés szerint?
  Igazából nem szükséges megvárni, amíg a baba már sír a szopirét, mert akkor már nagyon-nagyon szeretne szopizni, hanem amikor úgy veszi észre, hogy nyugtalanná válik, keresgél-tátog, az öklét szopogatja, akkor megkínálhatja mellel.
  Az is nagyon jó, hogy mindkét mellre legalább egyszer ráteszi, és hogy addig hagyja rajta, amíg a baba szeretné. Egyáltalán nem kell semmiféle előre megadott idő után levenni a babát a mellről, hiszen amikor "csak" komfortszopizik, annak is nagyon fontos szerepe van: http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/csak-cumizik-a-cicin/
  Az nem baj, hogy nem sikerül fejni, ez egyáltalán nem jelent semmit a tejmennyiségre nézvést, mert nem biztos, hogy fejéssel is beindul a tejleadó reflex. Az pedig biztos, hogy a legkellemesebb és leghatékonyabb módszer, ha inkább a babát teszi gyakran mellre:o))
  Nem kell kivárni semmi minimum időt két szopi között, tehát ha a baba nyugtalan, akkor bármikor mellreteheti, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el az előző szopi óta. http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/igeny-szerinti-szoptatas-i/ http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/igeny-szerinti-szoptatas-ii/ http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/igeny-szerinti-szoptatas-iii/
  A tej nagyrészt szopi alatt termelődik, vagyis bármiylen kis idő telt is el, fog tejet találni a baba a mellben. Az sem jelent semmit, ha puhának érzi a mellét, vagy kézzel sem jön belőle tejcsi. Minél puhább a mell, annál zsírdúsabb tejcsi ürül belőle.
  Ez a pótlás szerencsére egyáltalán nem nagy mennyiség, szóval minden remény megvan rá, hogy el tudják hagyni.
  A cumisüveg sajnos akkor is befolyásolhatja a baba szopási technikáját, hatékonyságát, ha ebből elsőre nem venni észre kívülről semmit. Az, hogy a melle érzékeny, illetve hogy fáj, amikor elkezdi a baba a szopit, arra utal, hogy nem feltétlenül jó a mellretétel. Kérem, nézze meg az alábbi blogokat, hogy azok alapján hogyan van mellen a babája: http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/a-helyes-mellretetel-i/ http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/a-helyes-mellretetel-ii/
  Ha úgy érzi, hogy a kiskanál nem vált be, akkor azért más módszerekkel is lehet próbálkozni: pohár, fecskendő, ujjetetés, nem tudom, hogy ezek közül próbáltak-e valamit?
  Cumit használnak? Hogyan szokta próbálni elaltatni a babát?
  Ha a kisbaba sokat lehet kézben, testközelben, az önmagában is jót tesz a tejmennyiségnek, de a szükségleteit is hatékonyabban tudja jelezni így. Lehet, hogy később jut el a sírásig, és előbb másképp jelzi, hogy mellrekerülne.
  A szopi nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem nyugtató, fájdalomcsillapító, altató, anyaíz, biztonságérzet is:o) Vagyis amikor "csak sír" a baba, akkor is megkínálhatja - he nem kell neki a mell, akkor nem fogja elfogadni.
  Üdv: Eszter


 • 3 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Még annyit elfelejtettem leírni, hogy nappal csak szoptatás után nehezen ( max 1-másfél óra hosszat) vagy sehogy nem alszik be, éjjel szerencsére hamarabb "beájul" tőle, de akkor is eltart jó egy órát, míg mindkét mellet kiszopja. Természetesen a gyerekorvosom haja ettől égnek állna, mert ő a max fél órás szoptatás híve, de annyival végképp nem tudnám jóllakatni a babát. Így nem tudom, hogy jól teszem-e hogy addig hagyom mellen, míg jóllakik órától független, vagy drákói módon be kéne határolnom őt.
  üdvözlettel, Lívia

 • 2 hugi-ca mondta 9 éve

  !

  Kedves Eszter,
  semmi egészségügyi gondom, sérülésem nem volt nem volt, a bal mellem nagyobb, a bimbó szintén,mint a jobb, terhesség alatt valamellyest nagyobbodtak, de más elváltozás nem volt. Tejbelövelést nem éreztem, csak nézegettem nyomásra jön-e már valami.
  Baba spontán fogant, terhességem alatt semmi tünetem nem volt a növekvő hason kívül persze :). Császármetszés: baba feje nem ült be a szülőcsatornába, túl madasan volt az orvosok szerint, 3 napig próbáltak hüvelyi tablettával tágulást indítani, de semmit nem nyílt a méhszájam, teljesen zárt maradt. Indításra azért került sor, mert már 5 nappal túlhordtam a babát, aki egészségesen született, bár utólag megtudtam, hogy már zöld volt a magzatvizem.
  A babát mütét után kb. 3 órával már hozták mellre és tartották is a 3 óránkénti mellretételt, kivéve éjszaka, ott kihagytak egy mellrehelyezést. 48 órával a műtét után már megkaptam a babát magam mellé. Beba tápszert kapott, de hogy mikor kapta először azt nem tudom.
  Most a baba minimum 12x mellen van. Nappal van hogy fél óránként is akár, ha nagyon sír és úgy látom enne. Éjszaka kevesebbet, van hogy 2 órát alszik egy huzomban, van hogy 4-5-öt. Nappal 3-nál többet nem szokott, akkor inkább ébren van, mint hogy aludna.Mellem nem sebes, csak a szokásos érzékenység van meg benne a "használat" miatt :).Szoptatás sem fáj, csak mikor rácuppan.
  Születési súlya 3400, a kórházban lefogyott 3140-re, 5 nappal később 3200 grammal jöttünk haza. Azóta nem mértük - nincs megfelelő mérleg, de 6-án megyünk először ellenőrzésre, ott tudom meg az aktuális súlyát. Van hogy 24 óra alatt csak 1x kell adni pluszba pótlást, van hogy 3x is, Vizet, teát nem kap. Cumisüveget használok, bár kipróbáltam a kiskanalat is, de abból mindig hatalmas ordítás van. Maradtam így a cumisüvegnél, mivel nem vetem észre, hogy kevésbé fogadná el a mellem, vagy nem szopna olyan intemzitással. Bimbóvédőt nem használok. Fejést próbáltam serkentésként, de csak elkeserített, hogy pár cseppet tudok magamból kipréselni, így jobbnak láttam nem stresszelni magam vele, inkább a babát rakom mellre, ha úgy szeretné, akár 1 óra hosszat is rajta hagyom. Szoptatás közben ugyanis többször megáll pihenni pár percre, vagy büfizni, majd folytatja. Alkalmanként mindkét mellből szoptatom, ritka ha csak az egyikből jól lakik - mondhatni 10-ből csak 2 alkalommal. Kézben csak szoptatáskor van, vagy ha ébren van, de nyugtalan. Ha csendesen nézeget, akkor hagyom magában "szórakozni". Ha sír előbb pelus ellenőrzés van, utána kap cicit. A kereső reflexe alapján gondolom, hogy éhes és az utolsó etetés időpontját szoktam megjegyezni. Bár ha szopi után fél órával is még sírós, akkor ölbe veszem és ha felém fordulva tátog, akkor éhesnek gondolom. Ha csak sír bele a világba, akkor nyűgösségre tippelek. Hasa nem fáj, rengeteget pukizik, böfög mint egy felnőtt és nincs összerándulva sem. Pótlást akkor kap, ha már mellen minimum egy órát volt - mindkét mellen, akár többször is cserélgetve, és még mindig keres és sír. Ilyenkor a mellem már teljesen le szokott lenni eresztve úgymond és kézzel is csak pár cseppet tudok kipréselni. Ezért gondolom, hogy nem volt elég neki. Ilyen esetekben be is cuppantja a tápszert, van hogy elég 30 ml, máskor akár 60ml, vagy 90 is volt már. Teljesen változó, ezért is tudom nehezen követni a helyzetet. Gyógyszert nem szedtem se terhesség alatt, se most.
  REmélem nem válaszoltam túl kaotikusan.:) Köszönet a segítségért és szép napot kívánok! :)

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  1 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Lívia!

  Persze, az anyatej mennyisége később is növelhető, akár három hetesen is, de ahhoz, hogy konkrét választ tudjak adni, kérdeznék még pár fontos dolgot.
  Volt-e valaha hormonális vagy belgyógyászati problémád? Mellműtéted, sérülésed? A melleid kb. egyformák, kerekek? A várandósság alatt változtak? És szülés után a tejbelövellést érezted?
  A babád spontán fogant? Milyen volt a várandósságod? Miért került sor császármetszésre? Időre született, egészséges a baba? (Amúgy a császármetszésnek önmagában szerencsére nincs hatása a későbbi tejtermelő képességre: http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/csaszarmetszes-es-szoptatas/)
  Hogyan teltek a kórházi napok? Veled volt a babád? Mikor került először mellre? A kórházban kapott valami pótlást, teát, cukros vizet?
  Mióta kapja a pótlást a babád? Miért került sor a pótlás elkezdésére?
  Hányszor kerül most mellre a babád 24 órában? Alkalmanként egy vagy két mellből szopik? Nem fáj a szoptatás, nem sebes a melled?
  Hogyan alakult eddig a babád súlya (szül. súly, legalacsonyabb súly, gyarapodás)?
  Mennyi pótlást kap most a babád 24 óra alatt? Tejcsin és tápszeren kívül kap-e bármi mást, akár vizet, teát? Cumit, cumisüveget, bimbóvédőt használtok?
  Fejni szoktál?
  Mennyit van a babád kézben, ölben? Honnan szoktad tudni, hogy "szopiidő" van? Honnan szoktad megítélni, hogy kell-e pótlás?
  Gyógyszert szedsz valamit?

  Annyit azért elöljáróban elmondanék, hogy alapból a tej termelődését a kereslet-kínálat elve szabályozza. Vagyis minél több inger éri a mellet, annál több tej tud termelődni, minél kevesebb, annál kevesebb. A teák, bogyók, egyebek önmagukban nem sokat tudnak tenni a több tejért. Folyadékból pedig anynit érdemes inni, amennyire szomjas vagy. A túl sok folyadék (ami már nem is esik jól, "füleden jön ki") felboríthatja a folyadékháztartásodat, és csökkenhet a tejmennyiség tőle.
  Üdv: Eszter


Új válasz