kérdezte: Anonim 5 éve

Rivotril-t szedhetem a terhesség alatt is?

Kedves Doktor Nő!
Borderline szindrómát diagnoztizáltak nálam egy pár éve mikorra várandós lette a gyógyszereket már egy éve nem szedtem és azóta sem szedem! A kisfiam nemrég töltötte be a 3.évet de még szoptatom és próbáltam már elválasztani de nem megy még nem Ő jobban ragaszkodik hozzá mint én viszont olyan dolgokon megyek át amikhez lehet szükségem lenne a jol bevált rivotrilra! Anno az orvosom azt mondta terhesség alatt is szedhetem és szedjem is és nem árt mert jótékony hatással van a méh izomzatára is!!! Szeretném megkérdezni az Ön véleményét is!!! Válaszát előre is köszönöm

0 ember szerint jó kérdés

6 Válasz

 • 6 gy.anna6 mondta 3 éve

  !

  Kedves Doktornő!terhességem elején járok (kb 2-3hét) . Tavaly komoly alvási gondokkal küzdöttem, igy az alvás orvosommal a rivortil mellett maradtunk anno, mostmar nem mindennap heti 3x szedek kb, 2mgot. Napközben egyáltalán nincs rá szükségem. Szeretném megkérdezni hogy ez mennyi ártalmas a babára? Már van egy 4éves kisfiam, vele panaszmentes volt a tethességgem, nagyon jol aludtam. Most bizok benne hogy ismét visszatér ez a jó pihentető alvás. Önnek mi a véleménye? Előre is köszönöm válaszát!

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  5 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 4


  Kedves cicciricci!

  ha az orvosa és ön is úgy gondolják, hogy mivel ez a szer működött és bevált, nem szívesen változtatnának rajta, akkor persze, azért arról nincs szó, hogy biztosan ellenjavallt lenne az alkalmazása. A 2x0,25 mg nem nagy dózis, és valóban, a bevétel ideje így olyannak tűnik, mint amivel még tovább lehet csökkenteni a kisfiúhoz jutó mennyiséget. Azt is érdemes tudni, hogy ezt a szert epilepsziaellenes szerként alkalmazzák csecsemők és kisgyerekek esetében is.
  Figyelje a kisfiút, hogy nem lesz-e aluszékonyabb.

  üdvözlettel: Eszter


 • 4 A kérdező mondta 5 éve

  !

  Kedves Doktor Nő! Beszéltem az orvosommal a 2*1 rivotrilt javasolt de megbeszéltük a 2*féllel probálkozunk először! Mivel a gyogyszerek közül a rivotril volt ami nem okozott gondot a szedése alatt a doktor ur kitartana mellette. Nem szeretne kisérletezni. A szoptatásrol tud de azt mondja ez a dozis nem befolyásolja max jobbat alszik a kisfiam engem azért aggaszt hogy esetleg az alváson kivül idegrendszerére hat e vagy bármivel árthat e? szedését ugy javasolta hogy a déli szoptatás után és az esti szoptatás után vegyem be mivel a gondol délután jönnek. De ez sem tart sokáig csak egy 2 hónapos idegi kimerültség áll előttem! Válaszát köszönöm Tisztelettel cicciricci

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  3 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 2


  Kedves cicciricci!

  Lehet, hogy félreértettem, de úgy veszem ki a szavaiból, hogy saját maga határozott úgy, hogy elkezdené szedni a Rivotrilt? Ezt semmiképpen nem ajánlanám, ilyen esetekben nagyon fontos a szakorvos felügyelete - nem is annyira a kisfiú, hanem a saját érdekében! Ha úgy érzi, hogy a tünetei rosszabbodtak, nincsen jól, akkor mindenképp keresse föl a kezelőorvosát, többek között a pontos adagolás és a hatékony dózis felépítése miatt.

  A rivotril hatóanyaga a clonazepam. A szakirodalom (dr. Thomas W. Hale: Medications and Mothers' MIlk, LactMed) szerint kis mennyiségben kerül át az anyatejbe, főképp, ha az anya nem szed más pszichoaktív gyógyszert. De mivel a felezési ideje elég hosszú, azaz lassan ürül ki a szervezetből, megfontolandó lehet inkább, más, biztonságosabb, rövidebb felezési idejű szorongásoldó használata. Aluszékonysághoz vezethet esetleg, ezt érdemes nézni - bár ön már egy nagyobb kisgyereket szoptat. A bevételtől számítva 1-4 óra múlva éri el a csúcskoncentrációját a vérben, szóval ezzel is lehet önöknél számítani, hogy a bevételt a szoptatás utánra időzíti.

  Üdv: Eszter


 • 2 A kérdező mondta 5 éve

  !

  Kedves Doktor No!

  Nem szed egyikunk sem gyogyszert Peti 34 hetre szuletett de semmi baj nem volt ikernek indult 2 mehlepeny volt egy baba 40 hetre volt erett es 2*10-es apgarja volt! 3 napot volrunk korhazban. Most is makk egeszseges mindent eszik mondatokban beszel es semmi nem utal a koraszulottsegere. Szoizas csak az alvashoz kell delben es este. A rivotril 0.5 os om van de csak maximum3* felet vennek be! Segitseget es valaszat nagyon koszonom! Tisztelettel Cicciricci

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  1 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves kérdező!

  Ha jól értem, akkor a címmel ellentétben nem a rivotril várandósság alatti szedéséről, hanem a szoptatás alatti alkalmazhatóságáról szeretne információt?
  Kérdésem, hogy a kisfia időre született, egészséges? Hányszor szopizik még? Szed akár ön, akár a kisfiú bármi más gyógyszert? Milyen adagban szedné a Rivotrilt, mennyi ideig?

  Az teljesen normális, hogy a kisfia még szopizik, és biztos, hogy ez nagyon fontos a számára. De ha úgy érzi, hogy már inkább elválasztaná a kisfiút, akkor abban is nagyon szívesen tudok segíteni.

  Üdv: Eszter


Új válasz