kérdezte: nesquik 9 éve

Mivel tudom szaporítani a tejemet?

Udvozletem!
Tanacsot szeretnek kerni.6hetes babam van es neha ugy erzem hogy nincs elegendo tejem.Ezt onnan szurtem le hogy nagyon mozog a keze laba szoptatas kozbe.Erdekelne hogy mivel tudom szaporitani a tejemet?Napi 2-2,5 l folyadekot iszom.Masik kerdesem hogy kb egy ilyen idos baba hany ml tejet eszik?
3020 gr szuletett a pici,2870 gr jottunk ki a korhazbol.Most 4130 gr a fiam.
Meg egy kerdesem lenne ha ugy erzem,hogy keves a tejem akkor is kikell fejni szoptatas utan vagy nem ajanlott?
Elore is koszonom a valaszat!
Udvozlettel Krisztina.

0 ember szerint jó kérdés

10 Válasz

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  10 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 9


  Kedves Krisztina!

  Igazából a mellretételnél érdemes a kisbaba jelzéseit, és nem az órát figyelembe venni. Az nagyon jó, hogy amikor kézbevéve keresgél, tátog a babája, akkor mellreteszi! de ugyanígy meg lehet kínálni mellel akkor is, ha "menetrenden kívül" sír vagy ha épp elálmosodott (amikor eddig cumit kapott). nem tudom, hogy próbálta-e esetleg elalváshoz mellretenni.

  Teáztatni nem szükséges a kisbabát, és hát igen, a cumisüveg miatt a cumizavar kialakulásának esélye is fokozott. Ráadásul az 50 ml nem kevés mennyiség a kisbaba pocakjában, ami a tej elől veszi el a helyet. Miért szokott teát adni a kisbabának?

  A mellbimbóját mindenképp érdemes lenne személyesen is megmutatnia valakinek, aki a mellretételt is meg tudja nézni, hogy milyen a baba technikája. www.ibclc.hu/tanacsado Az, hogy piros, ég és fájdalmas, mindenképpen arra utal, hogy valami nincs rendben. Szájpenésze nem volt a kisbabájának?

  Üdv: Eszter


 • 9 nesquik mondta 9 éve | válasz erre: 7

  !

  Udvozletem!
  Cumit akkor szokott kapni ha sir vagy mielott elalszik.Onnan tudom hogy szopi ido van hogy kovetem az idot kb 2 orankent eszik vagy pedig hogy mikor kezbe veszem nagyon tatsa a szajat vagy harapdal.Szoptatas neha faj mert piros a mellbimbom.Nem sebes csak piros es eg.Teat altalaban delutan szokott kapni kb 50 ml.

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  8 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 6


  Kedves Mariann!

  Köszönöm a válaszát!

  Persze, előfordul olyan is, hogy egy édesanyának valóban nem termelődik elegendő teje igény szerinti szoptatás mellett sem. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kisbaba nem megfelelő technikával szopik/nem megfelelően kerül mellre, ezért nem ad elegendő/megfelelő visszajelzést a mellnek, illetve hogy az édesanya sajnos az anyák azon 2-5%-ához tartozik, akik objektív okok miatt nem tudnak elegendő tejet termelni a babájuk számára - ahogy írtam is az előző válaszomban is.
  Ha foglalkozik szoptató édesanyákkal, akkor bizonyára tudja, hogy a tejmennyiség kérdése alapvető témája az anyák aggodalmának, és egy édesanya hajlamos ezért a csecsemő sok, különféle megnyilvánulását úgy értelmezni, hogy biztos nem elég számára a tej - még akkor is, ha egy amúgy jól gyarapodó kisbabáról van szó, mint a kérdező esetében.
  Azt semmiképpen nem szerettem volna sugallni, hogy az ön által javasolt keverékek ártalmasak lehetnének, sőt, ahogy írtam, ha az anyát megnyugtatja, hogy ilyesmit is szed, eszik adjuváns terápiaként, akkor az nagyon jó. De még sosem találkoztam a 10 éves laktációs szaktanácsadói praxisomban olyan anyukával, akinek a kevés tej problémáját önmagában megoldotta volna bármiféle keverék, tea, homeopátiás szer. Olyannal viszont nagyon is sokkal, aki ilyesmit használt kizárólag, és - nem meglepő módon - a szoptatási gyakorlat változtatása nélkül semmiféle pozitív hatást nem tapasztalt a tejmennyiségre önmagában ezektől.
  De, nagyon sok minden változott azóta, hogy ön tanult a szoptatásról. Akár említhetem azokat a nagyon alapvető és forradalmi felfedezéseket, amiket Peter Hartmann ausztrál professzor csapata tett a 2000-es években a mell anatómiájával és működésével kapcsolatban.

  Üdvözlettel: Eszter


 • Schneiderné Diószegi Eszter

  7 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 4


  Kedves Krisztina!

  Az nagyon jó, hogy a kisbabája ilyen sokszor mellrekerülhet, és hogy az ő jelzéseit veszi figyelembe abban, hogy egy vagy két mellből szoptat. Ez valóban akár napról napra vagy napszakról napszakra változhat.
  Az is jó, hogy naponta többször is kakil a kisbabája. Sajnos a pisi mennyisége nem mérvadó, ha a kisbaba teát is kap. Mennyi teát szokott kapni a babája 24 óra alatt?
  A szoptatott kisbaba számára nem szoktuk ajánlani a teát, vizet az első félévben. Igény szerinti szoptatás esetén az anyatej teljesen fedezi a baba folyadékszükségletét még nagy melegben is, viszont a tea, víz elfoglalhatja a tejcsi helyét a pici pocakban, illetve ha cumisüveget használnak, az cumizavar kialakulásához vezethet. Erről bővebben itt is olvashat: http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/szuksege-van-e-a-szoptatott-babanak-vizre-teara/
  Miért került sor a tea adására? Mikor szokott teát adni a babának?
  A cumival sajnos hasonló a helyzet, hogy cumizavart okozhat, mert másképp kell szopizni, mint az anyamellet, és más érzetet is kelt a szájban. Nagyon valószínű, hogy a baba nyugtalanságát a mellen nem a kevés tej okozza, hanem a cumi- és cumisüveghasználat mellett kialakult cumizavar.
  Mikor szokott cumit kapni a kisbaba? Milyen jelekre szokott mellrekerülni, honnan szokta ön tudni, hogy "szopiidő" van?
  Miért használtak bimbóvédőt? Most nem fáj a szoptatás, nem sebes a melle?

  Üdv: Eszter


 • 6 ban_mariann Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 3

  !

  Kedves Eszter,
  abban (is) egy véleményen vagyunk, hogy ideális esetben a gyermek igénye és a szoptatási gyakorlat szabja meg a tejmennyiséget. Azonban nem egy olyan kismamával találkoztam már, aki, bár gyermeke igényelte volna és igény szerint szoptatott is, nem volt elegendő teje. Nem vagyunk egyformák, és nyilvánvalóan mások is vagyunk számos tekintetben, mint az emlősállatok, akár a cicamamák vagy kutyamamák, akárcsak a fizikai- mentális közeg, amiben élünk, így bizony előfordul, hogy igény esetén sem termelődik elégséges tej- ennek számos oka lehet. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot- nem azt írtam, hogy túl sokat- az anya folyadékháztartása is megsínyli, ….
  Biztosíthatom, a pácienseimet állapotuknak és panaszaiknak megfelelő, meglehetős alapossággal kikérdezem, mielőtt tanácsot adok. A Kérdező ahhoz kért segítséget, hogyan növelhetné a tejmennyiséget- erről írtam Neki, azt gondolom, van olyan érett, hogy jól mérje fel a „sok- megfelelő- kevés” kérdéskört. Az ártalmatlan recept bevált, szakember által összeállított, lektorált és publikált, a tapasztalat által igazolt (Ravi és Carola Roy, Dr. Oláh Andor, Dr. Török János). A kevés tej esetén a többlettermelés nem okoz gondot, de a pangó tej gyulladást okozhat, ami a tej elapadását is eredményezheti (én még így tanultam, láttam, gondolom, ez nem változott)
  Köszönöm a hozzászólását.
  Üdvözlettel, Mariann

 • 5 putnik_judit Jó válaszadó mondta 9 éve

  !

  Kedves Krisztina!
  Tejszaporításra az alábbi teakeverék fogyasztását ajánlom:
  kecskeruta 100g, ánizs 50 g és édeskömény 50g keverékéből egy evőkanálnyit kell főzni 1 liter forrásban levő vízben, forrás után 10 percig, majd 20 perc múlva le lehet szűrni, a nap folyamán elosztva inni.
  A táplálkozására figyeljen, kávé, alkohol, cukros üdítők , dohányzás most nem célszerű, ill. a tejtermékek helyett inkább a gyógytea ivása most a célszerű.
  üdvözlettel: Jutka

 • 4 nesquik mondta 9 éve | válasz erre: 2

  !

  Udvozletem!
  Eloszor is koszonom hogy ilyen gyorsan valaszol kerdeseimre!
  Valaszolnak az on feltett kerdeseire.
  Egy 24 ora alatt kb 10x kerul mellre azaz kb 2 orankent.Altalaban egy mellbol szopizik a pici de ha ugy latom hogy ker meg akkor rateszem a masikra is.Hasznal cumit,cumis uveget is mert szoktam teat ia adni napi 1x-2x.Bimbovedot a syules utan kb 2 hetig hasznaltam azota nem.A pelusat szoptatas utan mindig cserelem es pisis szokott lenni mindig.Szeklete napi 1x2x van.Kezben van amikor szoptatom,altatom.Ulve szoktatm szoptatni.Amikor a keze jar akkor ugy csipkedi huzza mellet,a labat pedig le fel huzza.
  Koszonom a valaszat elore is!
  Udvozlettel Krisztina

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  3 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve | válasz erre: 1


  Kedves Marianna!

  A tej mennyiségét elsősorban a kereslet-kínálat elve határozza meg, vagyis minél több inger éri a mellet, annál több tej termelődik, minél kevesebb, annál kevesebb. Ez az összes emlősállatra jellemző, így ránk is, hiszen a biológiánk alapvetően ugyanaz ebben a tekintetben. Senki nem látott még kutya- vagy cicamamát semmi különösebb dolgot enni vagy inni ahhoz, hogy megfelelően tudjon tejet termelni, egyszerűen csak szoptat és kész:o)
  Ha a szoptatási gyakorlat nem megfelelő (nem kerül elégszer mellre a kisbaba, nem megfelelő a mellretétel/a baba technikája), netán az anya részéről objektív akadályai vannak a tejtermelésnek (hormonális vagy anatómiai szinten), akkor szedhet, ehet, ihat bármit, az érdemben nem fogja növelni a termelődő tejmennyiséget. Persze van, hogy az anyát megnyugtatja, ha a jó szoptatási gyakorlat mellett még pluszban ezzel is hozzátesz valamit a tejmennyiséghez, és akkor ez teljesen rendben van, de a szoptatás részletes körüljárása nagyon fontos.
  Orvosként bizonyára ön is tudja, hogy amikor egy páciens valamilyen tünettel jelentkezik, akkor a részletes anamnézis felvétele elengedhetetlen, és csak utána javasolható bármi. Általában nem a tünetet kezeljük, hiszen azonos tünet mögött is számtalan eltérő probléma lehet.
  A megfelelő folyadákbevitel valóban fontos, de igazából ez sem olyan meghatározó, mint az a köztudatban él, ráadásul a túl sok folyadék fogyasztása visszavetheti a tejtermelést.
  A mell kifejését alapból egyáltalán nem szoktuk ajánlani, hiszen az csak többlettermelést idéz elő, ami problémákhoz is vezethet. Erről részletesebben itt olvashat: http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/fejes-i/

  Ajánlom figyelmébe A Szoptatásért Magyar Egyesület Korszerű Szoptatási Ismeretek tanfolyamát: http://www.szoptatasert.hu/tanfolyam/40_oras

  Üdvözlettel: Eszter


 • Schneiderné Diószegi Eszter

  2 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 9 éve


  Kedves Krisztina!

  Ha felmerül annak gyanúja, hogy az édesanyának nincs elegendő teje, akkor először a helyzetet érdemes alaposan körbejárni, hogy valóban erről van-e szó. Az, hogy a baba mocorog szoptatás közben egyáltalán nem feltétlenül annak a jele, hogy ne lenne elegendő teje. http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/honnan-tudhatjuk-hogy-kisbabanknak-eleg-a-tej/
  A kisbabája gyarapodása nagyon remek, ez azért arra utal, hogy a tejmennyiséggel nincs baj, hiszen különben nem tudna ilyen jól gyarapodni.
  De kérdeznék még pár dolgot, amiből kiderül, hogy pontosan mi is lehet a helyzet:
  Hányszor kerül mellre a kisbaba 24 óra alatt? Alkalmanként egy vagy két mellből szokott szopizni? Használnak cumit, cumisüveget, bimbóvédőt? Kap a babája tejcsin kívül bármi mást, akár vizet, teát? Mennyi pisis-kakis pelenkája szokott termelődni 24 órában?
  Mennyit van kézben, ölben a kisbaba? Milyen testhelyzetben szokott szoptatni? pontosan mit jelent, hogy jár a keze-lába a babának szopi alatt, mit szokott tapasztalni?

  A tej termelődését elsősorban a kereslet-kínálat elve szabályozza, vagyis minél többször kerül mellre a baba, minél több inger éri a mellet, annál több tej tud termelődni, minél kevesebb, annál kevesebb. Vagyis ha a baba igény szerint és kizárólag szopizhat (nem kap cumit, cumisüveget, vizet, teát, semmit tejcsin kívül, és minden nyikkra mellrekerülhet, függetlenül attól, hogy 5 perce vagy 5 órája szopott-e utoljára, és addig maradhat mellen, amíg szeretné), akkor megfelelő mennyiségű tej tud termelődni a számára. Az, hogy az anya mit szed, eszik, iszik, igazából alapvetően nem befolyásolja a termelődő tej mennyiségét, az alap a kereslet-kínálat egyensúlya.
  Nagyon változó lehet, hogy egy kisbaba mennyi tejet igényel 24 óra alatt. Kortól és súlytól FÜGGETLENÜL ez a mennyiség kb. 400 és 1200 között bármi lehet!! A szopott mennyiség 4 hetes korra beáll, és utána érdemben már nem növekszik a kizárólagos szoptatás teljes időtartama alatt, vagyis egy adott baba nagyjából ugyanannyit szopik egyhónaposan mint hathónaposan!
  Ami a folyadékbevitelt illeti: annyit igyon, amennyire szomjas, vagyis ön is igény szerint:o) Túl sokat inni, ami már nem esik jól, nem érdemes, mert felboríthatja a folyadékháztartását, és ettől csökkenhet a tejmennyiség.
  Fejni alapból egyáltalán nem szükséges, ha a kisbaba igény szerint szopik. A fejéssel állandó túlkínálatot idéz elő az ember, ami problémákhoz is vezethet. De ha eddig fejt, akkor azt csak fokozatosan szabad abbahagyni, hogy elkerülje a túltelítődést. http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/fejes-i/

  Üdvözlettel: Eszter


 • 1 ban_mariann Jó válaszadó mondta 9 éve

  !

  Kedves Krisztina ,
  a tejtermelés fokozására javaslom az Urtica urens nevű homeopátiás készítményt, D4 vagy D6 erősségben, napi 2x 5 golyó adagban, elszopogatva. 1 hét után tarthat 1-2 nap szünetet, majd szükség szerint ismételheti. Az alábbi receptet érdemes kipróbálnia:
  250g búza megőrölve
  150g árpa lisztté megőrölve
  100g zab megőrölve
  1 marék aprított kesudió
  150g vaj vagy ghí
  150g muscovado-cukor (részben finomított nádcukor)
  a hozzávalókat bioboltban szerezheti be, őrlésre a kávédaráló megfelelő.
  A gabonaliszteket és a diót megpirítja, hozzáadja a vajat, olvadásig keveri.Végül hozzáadja a cukrot, és kb 10mp-ig a tűzön kevergeti. Ez után a tűzről levéve hagyja kihűlni és kis golyókat (mint egy kisebb sárgabarack) formál belőle. (ha túl sűrű a massza némi vízzel hígíthatja)
  ebből fogyasszon naponta 4-5x1-et.
  Ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A mell kifejése ajánlott.
  http://www.banmarianna.hu/images/tanacsok_homeopatias_szerekhez.pdf
  Üdvözlettel, Dr. Bán Marianna
  NLC Szakértők/Egészség

Új válasz