kérdezte: vakamig 4 éve

Mit tegyek, ha az 1 éves kislányom nem eszik?

Kedves Eszter!

Az ügyben kérném a segítségét, hogy van egy 1 éves kislányom, aki gyakorlatilag semmit nem hajlandó enni anyatejen kívül.

Próbáltam már mindent, püréset, sűrűbbet, darabosat, sajátomból, gyümölcs, zöldség minden formában, azt hogy csak addig kínálom amíg abszolút ő kéri, azt is, hogy nem kap mást enni, de inkább sírt, minthogy elfogadta volna. Ha nagyon jó napja van pár kanálka gyümölcsöt megeszik, volt idő mikor talán ez egy fél adag is volt, de mostmár szinte semmit. Elfordítja a fejét és üvölt, meg se kóstolja.
Alapvetően egyébként nagyon jókedvű, a súlya is teljesen rendben van.

Azonban vashiányos és elég sápadtka is, ezért a védőnőnk is erőlteti, hogy most már ennie kéne, mint ahogy mindenki a környezetemben, mintha én nem ezt szeretném, de ő nem így gondolja.

Lehet ennek valami egészségügyi, netán szervi probléma a hátterében? Milyen vizsgálatot lenne érdemes elvégezni? És végülis erőltessem kicsit az evést, vagy bízzam teljesen rá? Hogy csináljam?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Tisztelettel: Perger Andrea

0 ember szerint jó kérdés

6 Válasz

 • 6 vakamig mondta 4 éve

  !

  Kedves Eszter!

  Igen, volt vizeletvizsgálat is, az teljesen normális volt, nem mutatott semmi eltérést.

  Gyümölcsöt eszik pár kanálkával, de van hogy abból sem kér, valamint ebbe szoktam tenni neki egy kevés gabonapépet is, tehát ilyen módon gabonából is egy minimális kis mennyiséget kap. A zöldséget egyáltalán nem, semmilyen formában, ahogy a húst sem. Már szinte minden variációt, állagot próbáltam, legtöbbször még megkóstolni sem hajlandó. Ez az amit nem is értek. Talán már a szagáról tudhatja mi az? A gyümölcsnél is sokszor előfordul mondjuk, hogy az első kóstolóért meg kell küzdeni, de utána meg szívesen megeszi azt a pár kanálkát.

  A térdemmel már jártam szakorvosnál terhesség előtt és alatt, sajnos legalább porcerősítő szedése szükséges, de lehetséges, hogy már műteni is kell. Ezek egyike sem lehetséges sajnos szoptatás alatt, de mondjuk ez a legkevesebb. Ha eddig el voltam vele, akkor még kibírom kezelés nélkül egy darabig, ha ez a baba érdeke.

  Szeretném továbbra is még szoptatni, csak azért már tényleg jó lenne ha legalább nap közben enne más is. Ez meddig folytatódhat még Ön szerint így? Mármint, hogy a napközbeni étkezéseket nem váltjuk ki? Azért kérdezném, mert lehet, hogy februártól másra is rá kell bíznom, mert főiskolára is járok és akkor már muszáj lesz bejárnom. Ha továbbra sem akar enni, akkor mit lehet csinálni? Vagy mostmár talán várható, hogy talán elkezd majd érdeklődni az ételek iránt? Mikortól számít ez a dolog problémának?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Perger Andrea

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  5 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 4


  Kedves Andrea!

  Vizeletvizsgálatot is csináltak a babánál? A labor nem mutatott semmilyen fertőzést?

  Ha a kisbaba nem fogadja el a husit, akkor erőltetni nylván nem lehet neki, hiszen akkor csak elmegy a kedve az evéstől, ahogy tapasztalta is, ha gyümölcshoz kevert húst. Az nagyon fontos, hogy most jóízűen, kedvvel eszeget a babája.
  Most gyümölcsöket is eszik? Gabonaféléket? A zöldséget egyáltalán nem?

  A széklet keménysége nemcsak attól függ, hogy mennyi vizet iszik a kisbaba. Ahogy írtam, ez elég nagy mennyiség, úgyhogy én azt gondolnám, hogy érdemes lenne inkább gyakrabban mellretenni a babát, ha elfogadja a szopit - abban nemcsak folyadékpótlás van, hanem még sok értékes tápanyag, és könnyen hasznosuló vas is.

  Ami a térdproblémáit illeti: milyen kezelésre lenne szüksége? Lehet, hogy található olyan áthidaló megoldás, ami mellett a szopi is maradhat, hiszen azért az is fontos, hogy ön hozzájusson a megfelelő kezeléshez.

  Üdv: Eszter


 • 4 vakamig mondta 4 éve

  !

  Kedves Eszter!

  A hőemelkedés akkor kezdődött, mikor a harmadik fogacska készülődött kibújni, ez olyan 7 hónaposan indult és azóta is sokszor van, bár nem folyamatosan. Egy hétig picit megemelkedik 37,1-37,3 közé, majd visszaáll normálisra. De mikor van neki hőemelkedése, akkor rosszabbul is szokott aludni és picit nyűgösebb, úgyhogy én is a fogacskára gyanakszom emiatt.

  Most jelenleg a tejtermék, pontosabban a natúr joghurt amiből talán a legtöbbet elfogad, abból olykor 40-50 grammot is, bár javarészt abból is csak pár kanállal, de azt legalább jóízűen eszegeti meg. A fő problémánk a husival van. Természetesen elkezdtem bevezetni neki olyan 8 hónaposan azt is, de mivel a főzeléket már nem ette meg nem sokra rá, tettem gyümibe is, úgy sem fogadta el, úgy már a gyümölcs sem kellett neki. A vashiány miatt pedig védőnőnk szerint azt kellene erőltetni.

  A vizet elég sűrűn kínálgatom neki, mivel kakilni is elég ritkán szokott, ezért félek, nehogy bekeményedjen ha nem kap elég folyadékot, meg a hőemelkedés mellé még elég izzadékony is és még szoptatás közben is igencsak meg tud izzadni ahogy hozzámér. Azonban úgy gondolom javarészt azért iszik csak ennyit, mert szereti harapdálni a poharat mikor itatom, azzal játszik és ami a szájába megy, azt megissza.

  Elég elkeserítő a helyzet, pedig úgy terveztem, hogy egy éves kora után nem sokkal elválasztom, sajnos muszájból, mert térdproblémáim vannak, ami addig nem kezelhető, amíg szopizik, így viszont nem tudom mikor lesz abból valami. De természetesen első sorban az a fontos, hogy számára minél kíméletesebben történjen a dolog.

  Köszönettel: Perger Andrea

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  3 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 2


  Kedves Andrea!

  Ha a babája még nincs is egy éves, a fejlődése nagyon remek, a súlya is rendben van, akkor azért nagy gond nem látszik.

  Mikor volt a folyamatos hőemelkedés? Ez megszűnt azóta? A soros fogacska kibukkant?

  Azt gondolom, hogy ha most biztosan tudható, hogy nem fogadja el egyáltalán a főzeléket, akkor hagyja ezt ki nyugodtan. Elég idegőrlő tud lenni, ha az ember minden nap megkínálja a babát, bár tudja, hogy nem fogja elfogadni. És ez nem biztos, hogy jó hatással van az étkezési helyzetre. Ha a gyümölcsből szokott eszegetni, akkor nyugodtan adhatja azt is ebédidőben. És a pár kanálka is teljesen megfelelő mennyiség.
  A tejterméket elfogadja, eszegeti?
  Husit szokott neki kínálni?

  Az nagyon jó, ha odaülteti a babát, amikor ön is eszik, és aztán rá lehet bízni, hogy kér-e valamiből. Szórakoztatni nem igazán szerencsés étkezés közben a kisbabát azzal a céllal, hogy akkor többet egyen.
  Igen, könnyen lehet, hogy jelenleg nem, vagy csak kevéssé érdekli az étkezés, de ez majd változni fog.

  A vízmennyiség viszont elég soknak tűnik, főleg annak fényében, hogy szilárdat még nem sokat eszik a baba. Mikor szokta vízzel kínálni jellemzően?

  Üdv: Eszter


 • 2 vakamig mondta 4 éve

  !

  Kedves Eszter!

  Nagyon köszönöm gyors válaszát!

  Az erőltetés, pontosabban az "éheztetés" védőnői unszolásra próbáltam, nem gondolom én sem, hogy ez lenne a helyes, ezért csak egyszeri alkalommal történt, természetesen sikertelenül.

  Rendkívül mosolygós, barátságos baba, minden érdekli, nagyon aktív. Még nincs 1 éves, két hét múlva lesz a szülinapja, de már párat próbál lépkedni kapaszkodás nélkül, folyamatosan beszél a maga kis nyelvén, a súlyára meg úgy gondolom tényleg nem lehet panasz, olyan 9 és fél kiló és kb. 82 cm. (4250 grammal, 54 cm-el született), és gyarapszik is valamennyicskéket. Emellett 5 foga van.

  A vashiány úgy derült ki, hogy doktornőnk végeztetett laborvizsgálatokat, mert pici, de folyamatos hőemelkedése volt, valamint a kaki is elég ritka vendég (ez még jelenleg is, de nem jön nehezen) és ki szerette volna zárni, hogy valami baktériumtól lenne. Nem mutatott semmit a labor, ezért a fogzás lett oknak megnevezve, a vashiányra pedig cseppet kaptunk.

  6 hónapos koráig csak tejet kapott, akkor kezdtük a hozzátáplálást, pár kanálkákkal evett akkor, egyre többet és kb 9 hónaposan volt kb. 2 hét, amikor a tízórait ki is váltottuk, ebédre is evett egy harmad adagnyit, és még uzsonnára is egy pici valamit. Aztán hirtelen nem fogadta el a főzeléket egyáltalán, majd pár nap alatt a gyümölcs mennyisége is leapadt. Ez olyan 10 hónapos korában. Zöldségről azóta se akar hallani és gyümit is csak pár falatot eszik, ha épp olyan kedve van. Szopizni nap közben 6-szor valamint éjjel 2-szer szokott. Pisis pelus van bőven. A tejcsin kívül vízzel kínálom, ebből olyan 1-2 dl-t iszik.

  Naponta 2-szer vagy 3-szor szoktam próbálni etetni. Ha nem kelt későn, akkor tízóraira gyümit, ebédre valami főzeléket, uzsira tejterméket, joghurtot, túrót. Ha később kel, akkor a tízórai kimarad. Ekkor csak ő eszik, de egy nap legalább egyszer odaültetem, amikor én is eszek, főként reggelikor és próbálok azt is neki adni. Megpróbálom nem idegesen, nagy türelemmel, bár lehet nem mindig sikerül a legtökéletesebben. Talán kicsit unhatja is, régen is úgy evett, hogy azért kellett közben szórakoztatni. Mintha nem is érdekelné a dolog. Ha darabkákat teszek elé, csak szétmorzsolja, nem hajlandó a szájába tenni, bezzeg, ha bármi szöszt, vagy piszkot talál...

  Ételallergiás a családban nincs, legalábbis nem tudunk róla.

  Előre is köszönettel: Perger Andrea

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  1 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve


  Kedves Andrea!

  Előfordul olyan, hogy akár egy egy éves kisgyerek sem nagyon fogad el semmit anyatejen kívül. És akár ez is teljesen rendben lehet, de ilyenkor érdemes kicsit körüljárni a helyzetet, hogy van-e valami plusz probléma, vagy csak ki kell várni, amíg enni kezd.

  Ami nagyon fontos: erőltetni semmiképpen nem szabad az evést, még úgy sem, hogy mondjuk nem kap szopizni vagy nem kap mást enni, amíg nem eszik, mert akkor csak elmehet a kisgyerek kedve az egésztől, és már akkor sem fog enni, amikor szüksége lenne rá! Egészséges kisgyerek magát éhen nem halasztja, ez biztos, vagyis ha nem kéri a szilárdat, akkor annak valami oka van. Érdemes ezt az okot kideríteni, és ha szükséges, orvosolni, és akkor majd az evés is megoldódik.
  Ha a kisgyerek élénk, éber, érdeklődő, a fejlődése normális, a súlya is megy fölfelé (ha már kevésbé gyorsan is ebben a korban), akkor nem hinném, hogy komolyabb szervi probléma lenne a háttérben.
  A vashiányt hogyan állapították meg? Kap erre most valamit?
  (Amúgy akár a pár kanálka gyümölcs is elegendő lehet, arra már nem mondható, hogy semmit nem fogad el.)

  Egy éves elmúlt már a kislánya?

  Mikor kezdték a hozzátáplálást? Hogyan alakult ez kezdetben? Mikor volt, amikor több szilárdat evett?
  Hányszor szokott szopizni 24 órában? Pisis-kakis pelenkái megvannak? Inni iszik valami mást tejcsin kívül?

  Hogyan szokott zajlani egy étkezés? Hányszor szokta kínálni? Önökkel szokott ülni a kislány az asztalnál?
  Mennyire szokott feszült lenni ez a helyzet?

  Allergia előfordul a családban? Nem voltak betegek mostanság?

  Üdv: Eszter


Új válasz