kérdezte: PoljaknéKati 5 éve

hogyan szoptassam jól babámat?

Kedves Eszter!
A kérdésem tudom a legtöbb kismama felteszi, és tudom minden esetben más-más választ lehet adni rá. Leírnám a helyzetünket a kisbabámmal, hogy látható legyen a problémám.
Április 16-án született a kisfiam, akit a szülés után a mellkasomra tettek, de sebvarrás után már nem hoztak vissza. Mint később megtudtam, már akkor is nagyon fázósnak találták a kicsit. aznap az inkubátoros megfigyelés után nem is mutatták meg hogyan vehetném fel a kicsit, hogyan kellene mellre helyeznem. Ezt másnap részben a kórházi védőnő, részben a magam kútfeje alapján mégis megoldottam. Az első mellre helyezés alkalmával éreztem, hogy szopizik a kicsim. (Hozzátenném, hogy ez is csak délelőtt volt, mert reggelre visszatették inkubátorba, mert fázott.)
Aznap este is sikerült valamennyit szopiztatnom.
Csütörtökre azonban megint inkubátorba került a kicsi, mert csak ki kell most már vizsgálni...addigra én már annyira el voltam keseredve, hogy nem mondanak nekem semmit a kicsiről, hogy csak elsírtam magam ott mindenki előtt - ezzel kellett volna kezdenem, így végre megmondták, hogy mikor evett utoljára, mikor menjek be újra, próbáljam etetni. Este már azt is engedték, hogy én etessem cumisüvegből, mivel a szopizás még nem volt elég.
A kórházban egyébként a lehető legegyszerűbb gumicuclikat használják, nyílván könnyebb a kicsinek abból enni, mint a mellből munkával kiszívni a tejcsit, főleg, ha be sem lövellt még.
Hétfőn adtak minket haza, a vérvizsgálata vérszegénységet igazolt. De ezzel kapcsolatosan semmilyen felvilágosítást nem adtak. Itthon nagyon jó alvónak bizonyul, van, hogy 5-6 órán át alszik, így a napi 6-8 etetés helyett csak 4-5 jön össze.
Kérdéseim ezzel kapcsolatosan:
-Ha ennyire aluszékony a baba, miként lehet ébreszteni?
-Mi lenne a legjobb módszer arra, hogy a tápszeres etetést visszább szorítsuk, és inkább a ciciről, de legalábbis a lefejt tejjel való táplálást tudjuk előtérbe helyezni?
(A tejtermelésem egyébként még szerintem nem tökéletes, de ma reggelre abból a mellemből folyni kezdett a tej, amelyikből hajnalban nem szopizott a kicsi. )
Segítségét, és válaszát előre is köszönöm!
Kati

1 ember szerint jó kérdés

24 Válasz

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  24 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 23


  Kedves Kati!
  Bocsánat, akkor féreértettem:o)) nagyon jó, hogy ezt fontosnak tartják, és mindenképpen megvalósítják a testközelt. Ez valóban lényeges, bármilyen módon táplálkozzon is a kisbaba.

  Üdvözlettel: Eszter


 • 23 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 22

  !

  Kedves Eszter!

  Nem gondoltam, hogy a poharas etetésnél nincs testközelben/ölben/kézben a baba, csak azt akartam írni, hogy nálunk mindenféle etetési mód során megvan a testkontaktus.

  Szép napot!
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  22 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 21


  Kedves Kati!
  nagyon-nagyon jó, hogy figyelnek rá, hogy a kisbaba a lehető legtöbbet lehessen testközelben! teljesen igaza van, hogy ez a szoptatásnál is fontosabb, hogy ringassák, hordozzák a babát, és hogy igen, lehetőleg ön etesse csak a babát - szerencsére még rengeteg más módon is részt lehet venni a kisbaba életében:o)
  A poharazás viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a baba ne lenne közben ugyanúgy ölben! Lehet, hogy itt valami félreértésről van szó, hogy úgy gondolták, hogy poharazásnál nem kell fogni a babát? Anélkül nem is nagyon lehetne kivitelezni.
  Az ujjetetés egy speciális technika, amikor a kisbaba az anya/apa nagyon rövidre vágott körmű, tiszta mutatóujját szopizza, és közben fecskendőből vagy szondából kapja a pótlást, ami az ujj mellett van bevezetve a kisbaba szájába.

  Üdvözlettel: Eszter


 • 21 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 20

  !

  Kedves Eszter!
  Valójában teljesen elutasítom a poharas tápszerezést. Minden alkalommal a babát ugyanúgy kézben tartjuk cumis etetésnél, mintha szopizna. (Szoptatáskor fekszem, mert úgy tűnik ez a testhelyzet a legjobb mindkettőnknek.) A lefejt tejet és a tápszert is ugyanolyan cumiból kapja, amilyen egyébként a játszócumija is(ezt valóban ritkán használjuk, de olykor mégis kell neki adni).
  Eddig összesen egyszer kapott cumisüvegből úgy enni, hogy kéz helyett az autóshordozóban volt, akkor is csak azért, mert csak rövid időre álltunk meg az úton, és nem volt lehetőség másként adni neki inni. Etetések alkalmával mindig test/mellközelben van. Leginkább én adom neki oda a cumisüveget is, tehát az én szívhangomat és bőrömet érzi olyankor is - de amikor valamilyen oknál fogva nem én etetem, akkor is olyan adja neki oda, akit egyébként is már jól ismer (anyukám, apuja vagy a testvéreim - mert ők is szeretik kivenni a részüket a kicsi életéből). ezen a szokásunkon nem is akarok változtatni, hogy tényleg a lehető legtöbbet legyen testközelben - legtöbbször büfiztetés után megvárjuk azt is, hogy mélyalvásba merüljön, és csak akkor tesszük le a helyére.
  Egyébként ez az ujjetetés mit takar? Erről még soha nem hallottam.

  Szép napot!
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  20 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 19


  Kedves Kati!

  Persze, ez hatalmas eredmény, hogy gyarapszik a tejmennyiség, és hogy a kisbabája előnyben részesíti a komfortszopit a játszócumival szemben! Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy csökkenteni lehetett a tápszert, szóval ezt nagyon-nagyon jól csinálja, hogy gyakran igyekszik mellretenni a kisbabát!
  persze, az is előfordul, hogy végül cumisüvegezés mellett is elhagyhatóvá válik a pótlás, főleg ha sok-sok testkontaktust igyekeznek tartani, és gyakran mellre tudja tenni a babát. Megesik, hogy a baba végül a mellet kezdi előnyben részesíteni a cumisüvegezés helyett.
  Ez igazából nem a baba erősségétől, hanem inkább a technikájától függ.
  A poharazás amúgy megfelelő technikával nem vesz igénybe sokkal több időt, mint a cumisüvegezés. Kipróbálták ezt esetleg? vagy nagyon nem tűnik szimpatikusnak? vannak más módszerek is, pl. ujjetetés, vagy szopi közbeni pótlás a mellen.
  Ha úgy érzi, hogy maradnának a cumisüvegnél, akkor viszont tényleg arra érdemes figyelni, hogy a lehető legtöbbet lehessen mellen és testközelben a baba.

  Minden jót!
  Eszter


 • 19 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 18

  !

  Kedves Eszter!

  Sajnos nem lehet szoptatásbarát módon 60-90 ml tápszert adni a babámnak, mert akkor egész nap csak poharaznánk vagy kanalaznánk. :(
  Én jelenleg annak is örülök, hogy már ennyi a tejem, és hogy a kicsi a mellretételkor mindig szopizik, előfordul, hogy csak úgy tud elaludni, ha komfortszopizik. A játszócumit szinte minden alkalommal kilöki. Lehet, hogy a cumizás zavart okoz nála, de ez egyelőre nem tapasztalható, sőt inkább egyre inkább azt látom, hogy a mellből próbál többet szívni. Szerencsére egyre erősebb, és gondolom az idő előrehaladtával ez még javulni fog, és ha végre tényleg belövell a tejem akkor majd teljesen elhagyható lesz a tápszeres pótlás. (Bár most még ez csak álom.)

  Mindennap többször fejek, mivel már nem mérem a babát , csak ezt a tejmennyiséget tudom figyelembe venni, de annyit látok, hogy napi ~200ml lefejt tej mellett azért szoptatásonként csökken a tápszer mennyisége is, tehát a folyamat beindult.

  Köszönöm tanácsait és megerősítéseit!
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  18 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 17


  Kedves Kati!

  A gyarapodást mindig a legalacsonyabb súlyhoz mérjük, tehát tényleg nagyon jó. Persze nincs baj azzal, hogy ennyit gyarapodott, hanem ez tényleg azt jelenti, hogy meg lehet próbálni óvatosan és lassan csökkenteni a tápszeres pótlás mennyiségét.

  Sajnos a szopi utáni sírás nem feltétlenül mérvadó, mert a cumizavaros babák is sírnak a mellet elengedve. Én inkább azt mondanám, hogy a gyakori szopi mellett (ami szuper, hogy így csinálják!), meg lehetne próbálni a szoptatásbarát módon történő pótlást, és kevesebbet adni neki, és utána még esetleg visszatenni mellre.

  A tej mennyiségét elsősorban a kereslet-kínálat elve befolyásolja, vagyis minél több az inger, annál több a tej. A bogyók, teák és egyebek ehhez képest másodlagosak, vagyis azt gondolom, hogy elsősorban a több szopi tette meg a hatását a tejmennyiségre, nem a homeopátiás szer:o)

  Nagyon jó, hogy ilyen sok előrelépést tudtak tenni!

  Üdv: Eszter


 • 17 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 16

  !

  Kedves Eszter!

  Tegnap voltunk az egyhónapos csecsemővizsgálaton. A születési súlyához képest közel egy kilót hízott a kicsi, de szép arányosan, ezt mondták. (Nyúlt is hozzá, a kis fejkörfogata és mellkaskörfogata is arányosan változott.)
  A doktor úr azt mondta, hogy próbáljuk csak akkor adni neki a tápszeres pótlást, ha sír, és azzal kéri. Nos, az én kisfiam magához képest ordít, ha a cici után nem kapja a cumit is, de szerencsére most már közel fele a tej, annak amit egyszerre megeszik.
  Mostanában kicsit sűrűbben teszem mellre, mert nehezen kakil, és így gyakrabban cserélődik alatta a pelus - ha megnézem, és látom, hogy pisis, akkor kicserélem, hogy ne folyjon ki a következő alakalomra, és ő ezt már jól tudja, hogy pelus csere után jön az evés - olyankor mondjuk leginkább csak egyik mellből szopizik, mert viszonylag gyorsan megnyugszik, és bealszik. Illetőleg este is nyugtalanabb, nézelődik, de már szinte ájulásig, utána meg nem bír elaludni, ilyenkor is egy mellen van, és szintén néhány perc alatt elalszik. Igyekszem minél gyakrabban mellre tenni, és szerencsére partner ebben. A szopizásán nem veszek észre változást, maximum annyit, hogy néha egyik mellen kicsit aktívabb, mint a másikon. (Addigra gondolom már nem annyira éhes.)
  A tej belövellése érdekében elkezdtem homeopátiás gyógyszert szedni, úgy tűnik használ is.

  Szép napot!
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  16 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 15


  Kedves Kati!

  Az nagyon jó, hogy a babája ilyen sokszor mellrekerülhet!! Ez a tejtermelés szempontjából is fontos, hogy sok inger érje a mellet.
  Az teljesen normális, hogy a szopott mennyiség nagyon változó: egyrészt a tej összetétele is különböző lehet, másrészt a baba is más és más mennyiséget igényelhet. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy annyi tej volt, pusztán azt, hogy a baba most annyit szopizott ki.
  Igen, hát a gyarapodásból is gyanús, hogy esetleg sok a pótlás mennyisége. Lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni csökkenteni a tápszer mennyiségét, és akár még a pótlás után megint visszatenni mellre inkább a babát, ha még nyűgösködik. Mivel a tej nagyrészt szopi alatt termelődik, így megint talál tejet majd a mellben.
  Megfontolandó az is, hogy cumisüveg helyett valami másból kínálják a pótlást, akár kanál, pohár, fecskendő, merthogy a szopizási hatékonyság is függhet ettől. Ez nem biztos, hogy elsőre szembetűnő, hogy milyen hatással van a szopira a cumisüveg.

  Üdv: Eszter


 • 15 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 14

  !

  Kedves Eszter!

  A kisfiam naponta 5-6-szor eszik, rendesen, hogy így mondjam, tehát akkor van, hogy szoptatás+lefejt tej+tápszer. Egyelőre úgy tűnik, hogy működik a védőnő által javasolt cumisüveges etetés, szóval még máshogy nem próbáltam a kiegészítést adni neki.
  Napközben, ha nyűgösködik, ha sírdogál vagy csak nem tud elaludni mellre teszem, szóval olyan 8-10 alkalommal szerintem mellen van 24 óra alatt, bár ezt nem szoktam feljegyezni, és egyébként meg úgy összefolynak a dolgok.
  A mennyiséget csak azért kérdeztem, mert a kis drágám képes megenni 110-130-at egyszerre simám, és én félek, hogy túletetem, és ettől fájdogál neki a kis pocija. Eleinte még e mennyiség miatt nem is aggódtam annyira, mert akkor még (valószínűleg a betegsége miatt) többet aludt, de most már kb. 3-3,5 órás időközönként magától kér enni, és félek, hogy nem tesz jót neki, ha ilyen adagokat beszopizik.
  Amúgy a tejem teljesen változó, persze ez lehet, hogy a kicsim aktivitásától is függ, de van. hogy 50-et szopizik, utána meg ugyanannyi idő alatt, számomra ugyanolyanak tűnő intenzitás mellett csak 10-et.
  Szépen gyarapodik, kedden - háromhetesen mértük meztelen, akkor 4,41 volt a súlya (3,66-tal hoztuk haza nem egész egyhetesen).
  Ön szerint kellene valahogy csökkenteni az egyszeri bevitt tápanyag mennyiségét?

  Szép napot!
  KAti

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  14 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 13


  Kedves Kati!

  Ezek nagyon jó hírek, hogy sikerült elhagyniuk a bimbóvédőt, és mindig mindkét mellre rákerül a babácska.
  Hányszor szokott szopizni 24 óra alatt?

  Igazából a tejmennyiség leghatékonyabban a mell gyakori ingerlésével, gyakori szoptatással növelhető. A masszázs önmagában nem növeli a mennyiséget, és érdemes csínján bánni vele, mert ha erőteljesen nyomkodjuk a mellet, akár meg is törehetnek tejcsatornák, vagyis kárt is lehet okozni vele. A finom(!) simogatásszerű masszázs a tejleadás szempontjából viszont akár hasznos is lehet fejés előtt vagy közben. De a lényeg, hogy gyakran érje inger a mellet.
  Az is fontos lehet, hogy a baba a pótlást ne cumisüvgből, hanem olyan módszerrel kapja a pótlást, ami várhatóan kevésbé zavarja meg a szoptatást.

  Nem lehet megmondani, hogy a kisbabának mennyit kellene szopiznia, mert nincs olyan, hogy "adag". Az egyszerre kiszopizott mennyiség is bármennyi lehet, alkalmanként akár csak 10 gr is, máskor meg akár 210 gr:o) És a 24 óra alatt elfogyasztott tejmennyiség is nagyon széles skálán mozoghat: kb. 400 és 1200 között bármi lehet. A lényeg, hogy a baba pisiljen-kakiljon és gyarapodjon megfelelően.
  persze ha pótlás is van a képben, akkor kicsit más a helyzet. A pótlás mennyiségét is úgy érdemes belőni, hogy a kisbaba gyarapodásához igazítjuk, hogy az megfelelő legyen. Ez is minden esetben egyéni mérlegelés tárgyát képezi.

  Üdv: Eszter


 • 13 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 12

  !

  Kedves Eszter!
  Most már nem használunk bimbóvédőt, mindkét mellből szopizik a kicsi, általában 15-15 percet. Egyelőre ott tartunk, hogy szoptatás után 20 g-mal több, és ezután még a két mellből 20 ml-t tudok lefejni kézi fejővel. Most olvastam egy cikket kombinált fejési módszerről, amiben mellmasszázst követően kell géppel fejni, most fogom kipróbálni, eddig a mellmasszázst nem alkalmaztam közvetlen fejés előtt, illetve nem minden alkalommal használtam fejés közben, inkább csak ötletszerűen. Most viszont tudatosan fogom csinálni, remélem ezzel tudom majd növelni (vagy legalább ezen a szinten tartani) a tejmennyiséget.
  Egyébként egy három-négyhetes babának mennyit kellene szopiznia a nagykönyv szerint?

  Szép napot! Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  12 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 11


  Kedves Kati!

  Az nagyon jó, hogy próbálta bimbóvédő nélkül is mellretenni a babát, és ez olykor sikerül is!

  A tej leginkább a kereslet-kínálat elve szerint termelődik. Minél több inger éri a mellet, annál több lesz a tej, minél kevesebb, annál kevesebb. Vagyis ha a szoptatásokat mindenképp megpróbálja egy mellre korlátozni, az sajnos a tejmennyiség csökkenése irányába hat.
  A tej nem két szoptatás között gyűlik össze a mellben, hanem nagyrészt szopi alatt termelődik. Ha több idő telik el két szopi között, akkor látszólag több lesz a tej, azonban ez hosszú távon szintén a tejmennyiség-csökkenés irányába hat.
  Az normális, hogy ahogy telik a nap, grammra esetleg kevesebb tejet mér egy-egy szopizásnál, de az összetétel is változik, ahogy telik a nap, és estére a tej zsírdúsabb, laktatóbb.

  Mindenképpen érdemes lenne minden szopinál mindkét mellre rátenni a babát, hogy serkentse a tejtermelést. Igazából az is szerencsésebb, ha a lefejt tejet és a pótlást nem cumisüvegből kapja a baba, mert az befolyásolhatja a szopástechnikáját, előfordulhat, hogy egyre kevésbé lesz hatékony miatta.

  Ami a kérdéseit illeti: nem, a levegő nem jelentkezik súlyban, szóval az mind tej volt:o)) Hozzáteszem azért, hogy ha 12 óra maradt ki, az nagyon-nagyon sok idő a mellnek - lehet, hogy akkor az aktuális szopinál nagyobb a mennyiség, de hosszútávon ez a tejapadás irányába hat.
  Hol szokott aludni a babája? Szokott esetleg moccanni, nyöszörögni éjjel? Cumit használnak alváshoz?

  Igen, ha büfizett a kicsi, akkor lehet, hogy utána még szopizna:o) Ilyenkor nyugodtan vissza lehet tenni mellre, akár a másodikra, akár ha már mindkettőből szopizott, akkor megint az elsőre. Mivel a tej nagyrészt szopi közben termelődik, megint találhat benne tejet a baba. Plusz a szopizás nem is kizárólag a tejhez jutásról szól, vagyis lehet, hogy épp csak komfortszopizna egy kicsit, és az is nagyon jó, ha ilyenkor mellrekerülhet.

  Üdv: Eszter


 • 11 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 10

  !

  Kedves Eszter!

  Sajnos csak anyatejjel még nem tudom etetni a babámat. Amikor igazán sok idő telik el a két szoptatás között, akkor olyan 50-70 között tud szopni a kicsi, de az nem elég neki. illetőleg, amikor már többedik szoptatás/etetés van, akkor mindig kevesebbnek tűnik a tej.
  Igazából azt sem tudom mindig megmondani, hogy eleget evett-e, vagy túletetem éppen a kis drágánkat.
  Egyébként most már időközönként bimbóvédő nélkül is tud szopizni, ez mondjuk eddig leginkább olyankor fordult elő, amikor "csak" megnyugtatásul teszem mellre a kicsit. Mert amikor éhes, akkor valóban kapkod kissé.

  Az etetés nagyjából úgy zajlik, hogy szopizik a kicsi 10-15-20 percet, egy mellből (a védőnő és édesanyám így tanácsolta), utána a lefejt tejet kapja meg aventes cumival, ez átlag 20 ml (néha kevesebb néha kicsit több) és utána eszik még tápszert a kicsi, olyan 60-90 közötti mennyiséget. (Ez utóbbiból merek arra következtetni, hogy szopizni nem annyira sokat tud, mivel az egyes etetések után nem sír, nem fájlalja a pocakját, nappal rendesen felkel 3-4 óránként, van, hogy 2-2,5 óránként enni, az éjszakák egy részét viszont már végigalussza olyan 11 és reggel 5-6 óra között.
  Mellre mindig teszem, és igyekszem gyakran a testkontaktust elősegíteni. A kisfiam is partner egyébként a szopizásban, szerencsére ezt nem tudták elrontani a csecsemős nővérek a kórházban :/.

  Ma felmerült bennem egy kérdés, ha a baba levegőt is nyel etetés/szopizás alatt, akkor az súlyban jelentkezhet? Mert ma reggel 70 g-mal mértük szopizás után a kicsit, ami nekem nagyon megdöbbentő szám volt (de hozzáteszem, hogy este 7-től reggel 7-ig nem szopott abból a mellből, mert itt viharos éjszaka volt, amit átaludt).
  Illetőleg az lehetséges, hogy a lenyelt levegő, ha távozik büfizés során, az újra éhessé teszi a kicsit?

  Köszönöm rám szánt idejét!
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  10 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 9


  Kedves Kati!

  Nagyon örülök, hogy jól alakulnak a dolgok!
  Ha jól értem, akkor a kisfia most csak anyatejet kap, és így volt két hetesen 4010 g a meztelen súlya? Mert akkor ez nemcsak nagykönyvi, hanem még annál is jobb:o) (Két hét alatt 350 g gyarapodás)
  És a pelusok is nagyon jónak tűnnek!

  Sajnos viszont a rendszeres cumisüveges pótlás alááshatja a szoptatás hosszútávú sikerességét, helytelen technikát, cumizavart okozhat. Lehet akár ennek a jele is, hogy a védő nélküli mellen a baba bedühödik, nem tudja a szájában tartani.
  Mennyit szokott pótolni lefejt tejjel? Miért adja a kiegészítést szopi után?
  Ha már mindkét mellből szopott a baba, és úgy látja, hogy még mindig szopizna, akkor nyugodtan visszateheti az első, aztán megint a második mellre. Mivel a tej negyrészt szopi alatt termelődik, megint fog benne találni tejet a babája. Ahogy írtam, mivel a bimbóvédőn keresztül kevesebb inger érheti a mellet, így különösen fontos, hogy gyakran kerüljön rá a kisbaba.
  Ha most kizárólag anyatejen ilyen jól gyarapszik a babája, akkor biztosan elegendő számára az, amit termel, emiatt ne aggódjon, hogy esetleg több kellene, hogy legyen.

  Minden jót kívánok, és ha bármi kérdése még felmerül, akkor írjon, keressen nyugodtan!
  Üdv: Eszter


 • 9 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 8

  !

  Kedves Eszter!
  Elnézést, hogy így elmaradtam, de egész megnyugodtam az elmúlt pár napra. Bár a tejem nem bizonyos, hogy gyarapszik, azért a bimbóvédővel jól tudja szopizni a kicsi, és fejni is tudok mindig valamennyit, amit következő etetésnél cumiból megkap a kicsi.
  Bimbóvédő nélkül sajnos nem tudja bent tartani a cicim a szájában a kicsi, és ettől néha szinte bedühödik, a védővel meg akár újra is be tudja venni, ha véletlen kiengedi.
  A héten kedden volt kint a védőnő, a kisfiam akkor volt kéthetes, amikor 22-én hazahozhattuk a kórházból 3660 g szerepelt a zárójelentésén, kedden megmértük tisztába tétel és átöltöztetés előtt (meztelen és 4010 g volt a súlya. A védőnő azt mondta, hogy ez a nagykönyvnek megfelelő.
  Kakis pelusunk most már van napi legalább 3-4, van, hogy több is.
  A pocakja fájdogál még olykor, de most már elég, ha kicsit áttornáztatjuk, vagy megmasszírozgatjuk neki, esetleg mellre/mellkasra tesszük. Ez korábban nem volt elég.
  Eszter, köszönöm segítségét, és tanácsait. Figyelembe veszem őket, és igyekszem kamatoztatni is.
  További jó munkát kívánok és szép napot!
  Köszönettel: Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  8 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 7


  Kedves Kati!

  A kakis pelusok elmaradása kicsit aggasztó. Sikerült esetleg megmérniük a kisbabát, hogy hogyan áll most a súlya?

  Az biztos, hogy minden szopizásnál mindkét mellre érdemes először rátenni a kisbabát, és utána kínálni a pótlást. De az ekkora babák általában min. 8x igénylik a szopizást/evést 24 óra alatt, tehát érdemes többször is kínálni - akár ébreszteni, akár ha van a babának spontán ébrenléti ideje, akkor akkor. A szopik/evések nem feltétlenül egyenletesen oszalanak el a nap folyamán, lehet, hogy vannak olyan időszakok (pl. éjjel), amikor gyakrabban igényli a kisbaba a szopit, és vannak olyanok, amikor kicsit ritkábban (pl. délelőtt).
  Ha úgy tapasztalta, hogy a bimbóvédővel most jobban ment a mellretétel, aktívabban tudott szopizni a babája, akkor az nagyon jó. valószínűleg nem került teljesen jól mellre eddig, emiatt nem is volt nagyon hatékony a mellen, de lehet, hogy most a bimbóvédővel jobban sikerül a szájába adni a mellet. lehet, persze, bimbóvédővel is szoptatni, de ahogy írtam, azon keresztül kevesebb inger éri a mellet, tehát akkor még fontosabb a gyakori mellretétel.

  Amikor fáj a baba pocakja, akkor nem segített neki az sem, ha felvették, ringatták, vagy ha mellre próbálta tenni?

  Az nagyon jó, ha azt figyelte, hogy mikor aktívabb álmában, és akkor próbálta felvenni. Ilyenkor érdemes lehet átpelenkázni, vagy ha elég meleg van a lakásban, akkor levetkőztetni, és közvetlen bőrkontaktusban az ön mellkasára tenni - ez sokszor kiváltja a keresgélést.

  Üdvözlettel: Eszter


 • 7 PoljaknéKati mondta 5 éve | válasz erre: 6

  !

  Kedves Eszter!
  Köszönöm válaszait, próbálok sorra felelni a kérdésekre.
  A vasat azt nekem írták fel, az én vérképem alapján, szülés után. A kicsinek vörösvértest miatt van vérszegénysége, nem a vas miatt, azt meg úgy tudjuk, hogy még egy pár hétig nem is tudja előállítani a szervezete.

  A hasfájást már bent a kórházban is észrevettük, akkor szélcsővel segített a nővérke a kicsinek. Itthon mindkét nagymama látta már, hogy viselkedik, és egyértelműen a hasfájást látták a kicsi mozdulataiban. Ezt csak etetés után tapasztaltuk eddig, éjjel a legrosszabb, olyankor vigasztalhatatlan.
  Húzgálja fel a kis lábait, sír, először csak nyöszörgésszerűen majd egyre hangosabban és kétségbeesettebben. Görcsösen hol megfeszíti magát, hol pedig a kis lábait húzgálja fel. Nem segít neki, ha hason van, vagy oldalon. Tegnap éjjel annyira fájt neki, hogy egyszerűen elaludni sem tudott, nyitott szemmel küszködött a kis drágám. Végül nagy nehezen, olyan másfél óra alatt nyugodott meg annyira, hogy elaludt.

  Ébresztgetés:
  Amikor észreveszem, hogy nyökög és aktívabb, olyankor felveszem, magamhoz simítom, de erre általában csak úgy reagál, hogy gyorsan visszaalszik - azt mondta a védőnő, hogy ez az aluszékonyság a vérszegénységéből adódik.

  Bimbóvédő:
  Elég nagy és súlyos melleim vannak, de a mellbimbóim nem kifejezetten kiemelkedőek. Vettem egy viszonylag egyszerű bimbóvédőt, amivel ma reggel már sikeresen tudott szopikálni, most láttuk, hogy aktívan szopik, hogy folyik a szájába a tejcsi, és nyeli is. Eddig nem volt igazán sok ilyen jel, inkább csak próbálkozott, de kevés sikerrel, mert mindig kiesett a szájából a cicim. Most pedig, ha kiengedte is, akkor könnyen bevette újra. Lehet, hogy nem a legjobb módszer, de kicsit nyugodtabb vagyok most már ettől.

  Mellretenni naponta többször próbálom. Most nagymamai hatásra úgy döntöttünk, hogy minden etetésnél megpróbálunk cicizni, utána a lefejt tejet kapja meg és utána tápszert. Jelenleg olyan hatszor eszik, kakis pelusa viszont nem volt az elmúlt két nap alatt.

  Aktívabbnak éjjel láttam inkább, de ez inkább közvetlen evés után volt.

  szép napot: Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  6 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 2


  Bocsánat, az kimaradt, hogy az ön által elfogyasztott vas NEM befolyásolja az anyatej vastartalmát, ha tehát a babája vashiányosnak bizonyult, akkor neki lenne szüksége pótlásra - ezt mindenképp érdemes lenne megbeszélni az orvossal. Tudja esetleg, hogy milyen értékeket mértek?
  ha ön nem vashiányos, és mégis vaspótlást szed, akkor az önre nézvést sem túl hasznos...


 • Schneiderné Diószegi Eszter

  5 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 3


  Kedves Kati!

  Ha az ágy biztonságos a baba számára (nem süpped bele, nem kerülhet takaró alá, nem szorulhat be, nem eshet le), akkor egyáltalán nem gond, ha ott van ön mellett a baba. De a hasfájást érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálni, hogy tényleg erről van-e szó.
  Mikor tapasztalnak hasfájást, milyen tüneteket látott? Mit próbáltak erre? Próbálta ilyenkor mellretenni a babát?

  Üdv: Eszter


 • Schneiderné Diószegi Eszter

  4 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve | válasz erre: 2


  Kedves Kati!

  Köszönöm a válaszokat!

  Továbbra is úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes lenne személyesen is találkozniuk szoptatásban jártas szakemberrel, ha van ilyen a közelükben (az előző válaszban megadott linken térképes keresőt is talál).

  Az egyik a mellretétel. Igen, ha a kisbaba csak a mellbimbót kapja be, akkor hosszú távon sebesedést, fájdalmat okozhat, ráadásul sokkal kevésbé hatékony, amit a mellen csinál. olyan, mintha szopizna, de nem feltétlenül jut annyi tejhez, mintha jól lenne mellen. Kérem, nézze meg az alábbi blogbejegyzéseket, hogy azok alapján hogyan van mellen a kisbaba:
  http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/a-helyes-mellretetel-i/
  http://szoptatas.cafeblog.hu/2013/01/22/a-helyes-mellretetel-ii/

  Ha cumisüvegből kapja a baba a pótlást, akkor az a technikáján tovább ronthat, illetve későbbi szopási problémákat idézhet elő. A cumisüveget sajnos egész más technikával kell szopizni, mint az anyamellet, és más érzetet is kelt a szájban. nem tudom, hogy próbálkoztak-e esetleg szoptatásbarát pótlási módszerrel, mint pl. a kanál, pohár (akár az Avent üveg kupakja).

  A tej mennyiségét elsősorban a kereslet-kínálat elve szabályozza: minél több inger éri a mellet, annál több tej tud termelődni, minél kevesebb, annál kevesebb. vagyis mindenképpen az lenne az ajánlott, ha minden szoptatásnál mindkét mellre rákerülne a baba (min. 8x/24 óra), és ha nem szopik hatékonyan, akkor mindkét mellét fejné is.
  Mennyi lefejt tejet és mennyi tápszerpótlást kap most a kisbabája 24 órában? Az nem baj, hogy nem kap vizet, teát, erre igazából nincs is szüksége.

  A z egyes szopások mérése valójában nem nagyon informatív, mert bármennyi lehet a szopott tejmennyiség akkor is, ha rendben van a baba, plusz néha ezeket a kisebb mennyiségeket nem is tudja pontosan mérni a mérleg. Amit viszont érdeme sés fontos lenne mérni, az a kisbaba pucér, tiszta súly, mondjuk fürdés előtt, amikor úgyis meztelen. Ebből jól látható, hogy elegendő-e most a számára a bevitt táplálék, ha nem, akkor mit lehet változtatni, illetve a pótlás csökkentésének idején is jó szolgálatot tehet.
  Azt, hogy szopik-e érdemben a baba, jól megítélhető a szopási viselkedésből. Mi történik, amikor mellrekerül a babája? mennyi az aktív szopizás ideje? bealszik-e a kisbaba a mellen, ha igen, mennyi idő után? Látja-e, hogy megváltozik a szopizás gyorsasága, elkezd-e kortyolni, nyelni a baba? Érzi-e a tejleadó reflexet? Látja-e, hogy a baba szája és/vagy az ön melle tejes?

  Az nagyon jó, hogy ennyi pelus van!

  Az ébresztésnél, ahogy írtam is, érdemes a baba alvási ciklusát is figyelemmel követni, mert ha épp a mélyalvás periódusában van, akkor elég lehetetlen feladat az ébresztés, inkább akkor érdemes próbálni, amikor mocorog kicsit.
  van a babának spontán ébrenléti ideje? Akár a délutáni-esti-éjszakai órákban?
  A szopizások nem feltétlenül oszlanak el egyenletes időközönként a nap folyamán, reggel-délelőtt többet aludhat a baba, délután-estefelé meg többet lehet ébren (már ha így van), és akkor sűrűbben is lehet, hogy mellre szeretne kerülni. Ez teljesen normális, és nincs olyan minimum idő, amit ki kell várni két szoptatás között.

  A bimbóvédőt miért ajánlotta a védőnő? Sajnos a bevezetése okozhat problémákat: más szopási technikát igényel, plusz a védőn keresztül még kevesebb inger éri a mellet. Azt hiszem, hogy a bimbóvédő előtt érdemesebb lenne a mellrehelyezést megpróbálni korrigálni.

  Üdv: Eszter


 • 3 PoljaknéKati mondta 5 éve

  !

  jaj, azt elfelejtettem írni, hogy erőteljes hasi görcsei vannak, ma hajnalban már például csak úgy tudtuk elaltatni, hogy magam mellé vettem az ágyba

 • 2 PoljaknéKati mondta 5 éve

  !

  Kedves Eszter!
  Köszönöm válaszát, és akkor én is felelek.
  A várandósságom gyakorlatilag zavartalan volt, részemről volt gyomorsav probléma, meg a végére vizesedni kezdtem, akkor sótlan diétára fogtak. A vérnyomásom kissé magasabb volt, de nem kezeltek vele. A vizesedésből kifolyólag kétszer volt opaliszkáló vizelet mintám, az első alkalom (38. hét) után 24 órás gyűjtésből az eredmény 0,23g/l lett.
  A kicsi egy héttel a kiírt nap előtt született meg, április 16-án, oxytocinos infúziós fájdalomgerjesztés mellett. (A magzatvizem elfolyt, de a fájdalmak nem jöttek maguktól.)
  A szülés simán ment, fél kilencre hatott az infúzió, és 13:17-re megszületett a kicsi. 3810 g volt, amikor hazajöhettünk 3660g. Közben 3750-3790g közötti értékeket láttam én a mérlegen.
  Csak ennyit mondtak nekünk, azt is csak nagy nehezen, hogy vérszegény a kicsi, vasat nekem kell szednem, Neo-Ferro-Folgammat, napi 2*1 szemet. a kicsi nem sárgult be.
  Mellre minden etetésnél kerül, 5-6* naponta, a kórházban mindkét mellből igyekeztem szoptatni, itthon viszont azt javasolta a védőnő és az orvos is, hogy egyszerre csak az egyikből. Eleinte ülve, most már inkább fekve szoptatom, a kicsi tátikázik, de gyakran éppen csak a mellbimbót kapja be. Szerencsére a melleim nem sebesednek, de tudom, hogy hosszú távon, ha csak a bimbó van a szájában, akkor az következik.
  Aventes cumisüveget használunk, abból kapja mellre helyezés után először a lefejt tejet, majd külön üvegből a tápszert (milimul ha01). Szoptatás után az adott mellett lefejem kézi fejővel, egyre több tejcsi van így. Vizet, teát egyelőre nem kapott még.

  Pelusok, gyakran van pisis pelenka, ez olyan napi 3-4, de gondolom, hogy többször pisilhet. Kakis pelusai 2-3 naponta.

  Ébresztgetéshez egyelőre a pelenkázást, és a minél több testkontaktust próbáltuk. Nem sok sikerrel. Most megyek majd babamérlegért, mert tudom az sem a legbiztosabb, de nekem egy megnyugvást adna, ha látnám, hogy valóban szopizik-e, vagy csak játszik a cicivel a kis drágám. A védőnő szerint a mellemmel rendben lesznek a dolgok, ő is ajánlotta, hogy esetleg használjak bimbóvédőt.

  Ezek alapján tetszik tudni mondani még valami hasznosat?

  Köszönettel:
  Kati

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  1 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 5 éve


  Kedves Kati!

  Persze, ez teljesen természetes, hogy az első időszakban még rengeteg a bizonytalanság az újdonsült szülőkben, különösen akkor, ha nem is volt minden ideális az elején.
  Legelsősorban azt mondanám, hogy mivel a babája még picike, úgy tűnik, nem mennek teljesen simán a dolgok, és a tej sem tűnik elegendőnek, a legcélszerűbb az lenne, ha személyesen kérnék szoptatási szaktanácsadó segítségét, ha erre módjuk van (elérhetőségeket itt talál: www.ibclc.hu/elerhetoseg). Fontos lenne, hogy szakember lássa a kisbabát, a szopizást, az ön mellét, át tudják beszélni a mellrehelyezést, a fejés módját.

  Ami a mostani helyzetben nagyon fontos: az újszülött babák, ha nem jutnak elég táplálékhoz, akkor nem sírnak, hanem "spórolós" üzemmódra kapcsolnak, és aluszékonyá válnak! Ettől persze még kevesebbszer tudnak enni, és így sajnos egy elég veszélyes ördögi körbe lehet belekerülni. Vagyis mindenképpen ébresztgetni kell a kisbabát 3óránként, ha nem ébred magától, és árgus szemekkel kellene figyelni a pelenkákat, ill. a súlyfejlődést!!!!!
  Eddig hogyan alakultak a pelenkái a babának 24 óra alatt? A súlya (szül. súly, legalacsonyabb súly, azóta mi történt)?

  És akkor még kérdeznék pár dolgot:
  A várandóssága rendben telt? Milyen volt a szülés? A kisbaba időre született?
  A vashiányon kívül mást nem mondtak? vaspótlást kap most a babája?
  Besárgulni nem sárgult be?

  Kerül-e most mellre a kisbaba? Ha igen, hányszor, alkalmanként egy vagy két mellből? nem fáj a szoptatás, nem sebes a melle? Hogyan zajlik egy szoptatás?
  Cumit, cumisüveget, bimbóvédőt használnak-e? Tápszerpótlást hányszor és mennyit kap a babája 24 órában? Tejcsin és tápszeren kívül kap-e bármi mást, akár vizet, teát?
  Szokott-e ön fejni? Ha igen, akkor hányszor, egy vagy két mellből, milyen mennyiséget? A lefejt tejet odaadják a babának?
  Az nagyon jó, hogy már érzett változást a tejmennyiségben!

  Ébresztgetés: ahogy írtam, ez elég fontos lenne, hogy megfelelően jusson táplálékhoz a kisbaba. Érdemes azt a fázist elcsípni, amikor az éberebb alvás szakaszában van a kisfiú: mocorog, nyösszen, a kis szeme mozog a szemhája alatt. Sokszor ebből nem ébred fel magától a baba, ha hagyjuk, akkor visszaalszik, de ha felvesszük, akkor könnyebben felébreszthető.
  Az is segít, ha sokat van testközelben: egyrészt ön is jobban látja a reakcióit, másrészt ő is éberebb lehet.
  Szóval próbálják ilyenkor fölvenni, tegye a meztelen mellkasára (bőr-bőr-kontaktus), tartsa függőlegesben, beszéljen hozzá. Az is segíthet, ha átpelenkázzák. Nem tudom, ezek közül mit próbáltak, volt-e esetleg, ami bevált?

  Üdv: Eszter


Új válasz