kérdezte: lajosdiana 4 éve

Anyatejes babának mikorra kéne kiváltani egy szoptatást illetve hány hónapos korára?

jó napot. érdeklődni szeretnék a hozzátáplálással kapcsolatban. féléves elmúlt a kislányom 15.-én. hál istenek anyatejes. A házi orvosunk nem annyira szoptatás párti (jelek szerint) és már 2 étkezést javasol nekem. közben még csak 8 napja kap gyümölcsöket. illetve először almalevet kapót utána barack levet most éppen almás baba desszertet, de ő azt mondta hogy a gyümölcsöt délelőtt adjam neki délután meg adjak neki főzeléket. nekem ez kicsit gyorsnak tűnik nem szeretném hogy esetleg megszenvedjük az elválasztást! (pedig szépen gyarapszik a súlya most 8125 gramm) és nem kap tápszert csak most a gyömiket. Nem tudom mikorra kéne egy szoptatást teljes egészébe átváltani baba kajára.

1 ember szerint jó kérdés

13 Válasz

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  13 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 12


  nagyon szívesen!:o))


 • 12 lajosdiana mondta 4 éve | válasz erre: 11

  !

  Értem! Köszönöm szépen! Megint sokat segített :)

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  11 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 10


  Kedves Diana!

  Igazából nincsen ennek olyan nagy jelentősége:o)) nem az íze miatt nem ajánljuk két újdonság összekeverését, hanem mert ha egyszerre kap két újat, és valami gondot okoz, akkor nem fogja tudni, hogy melyik volt a ludas. Szóval a már megszokott ételféleséget nyugodtan lehet az újhoz keverni.
  Nem szükséges minden nap adni a gabonás pépet sem.

  Üdv: Eszter


 • 10 lajosdiana mondta 4 éve | válasz erre: 9

  !

  Köszönöm szépen az eddigi segítséget! Azt szeretném kérdezni hogy a milumil 7 gabonás pépet se adjam neki minden nap? Azt olvastam hogy az új ízekbe nem szerencsés belekeverni semmit se gabona pépet se kekszet se semmit. Ugye 3 napig mindig ugyanazt kapja pl. 3 nap alma utána 3 nap őszibarack utána 1 nap adtam neki almás-őszibarackot utána 2 napig szintén csak kevertem bele egy egy kanál gabona pépet. Ma kapót szilvát ebbe ugye nem tetem mert új íz. Mondjuk holnap holnap után már tehetnék bele gabona pépet? vagy csak majd az almás szilvába tegyek amit 3 nap múlva fog kapni? Tudom kicsit túl bonyolítom a kérdést csak mindenki máshogy csinálja és érdekelne hogy hogyan is kéne valójában. előre is köszönöm!!!!

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  9 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 7


  El lehet készíteni anyatejjel is, de az is nagyon jó, ha gyümölcsbe vagy zöldségbe keveri bele. Majd meglátja, hogy mi válik be:o)

  Üdv: Eszter


 • Schneiderné Diószegi Eszter

  8 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 6


  Kedves Diana!

  igen, azt hiszem, ez sokkal jobb megoldás, mint a tejpép vagy a háztartási keksz:o)


 • 7 lajosdiana mondta 4 éve | válasz erre: 5

  !

  abból elegendő egy kávés kanálnyit beletenni gyümölcs pépbe ugye? vagy anyatejbe keverjem bele?

 • 6 lajosdiana mondta 4 éve | válasz erre: 5

  !

  Köszönöm szépen a segítséget :) Úgy döntöttem hogy gabona pépet fog kapni a kicsikém. 7 felé gabona van benne és tej mentes. :)

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  5 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 4


  Kedves Diana!

  A háztartási keksz talán nem a legjobb ételféleség a glután bevezetéséhez, mivel a gluténon kívül még számos, kisbabának kevésbé ajánlott összetevőt tartalmaz (hozzáadott cukor, adalékanyagok...). A belinkelt füzetben találhat más, egészségesebb ötleteket a glutén bevezetéséhez (pl. teljesőrlésű liszt a főzelékbe, házilag sütött babakeksz, gabonapehely gyümölccsel).
  Egyáltalán nem muszáj minden nap adni, hanem ugyanúgy az étrend része lehet.

  Üdv: Eszter


 • 4 lajosdiana mondta 4 éve | válasz erre: 3

  !

  Jó napot! Köszönöm szépen az útmutatást :) Olvastam a füzetben amit belinkelt a glutén bevezetéséről. Mi most fogjuk kezdeni az orvos napi egyszer fél háztartási kekszet javasolt babaételbe belekeverve erre a célra. ez így teljesen megfelel? És ha igen ezt menyi ideig kell napi szinten a babámnak adnom? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  3 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve | válasz erre: 2


  Kedves Diana!

  A Hipp, Kecskeméti profitorientált vállalkozások, nekik az az érdekük, hogy minél több bébiételt adjanak el. Az ő "tanácsadó füzetkéik" valójában bújtatott reklámok, nem érdemes ezekből tájékozódni. Itt: http://www.szoptatasportal.hu/files/Meddig_eleg_az_anyatej_fuzet.pdf találhat egy kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott füzetet a hozzátáplálásról.
  Az nem baj, ha valamit nem szeret vagy kiköp, elutasít a kisbaba. Neki is meglehet a saját ízlése, akkor azzal az ételfélével ne próbálkozzon egy darabig.
  Igen, ha nem szeretné még elválasztani a babáját, szívesen szoptatja továbbra is, akkor érdemes szopi után kínálni inkább.

  Ahogy ön is írta, és én is megerősítettem ebben, a napi két étkezés még elég sok lehet ebben a korban, elegendő egyszer kínálni a babát. Ha zöldséget, főzeléket szeretne adni, azt sem kell egy újabb időpoontban tennie, hanem akkor, amikor eddig is kínálta a kisbabáját. Akkor egyszer gyümölcsöt, másszor meg főzeléket kap arra az egy étkezésre, de ez így teljesen rendben van.

  Üdv: Eszter


 • 2 lajosdiana mondta 4 éve

  !

  Jó napot! Köszönöm a gyors válaszát :) A hozzátáplálás kezdetén gyümölcs leveket javasoltak a védőnőtől kapott tanácsadó füzetek azért kezdtük ezzel, de már pürét kap. De legalább utólag ez is kiderült hogy "hibás".Az az igazság hogy először szopi után kínáltam, de nem fogadta el egyből kiköpte ez almás volt. 2 nap alatt nem maradt benne szinte semmi ezt evés "közben" is láttam, de azért le is mérlegeltem és nem volt mérhető. a 3. nap szopi előtt kínáltam, mert hozzátáplálási útmutatóban ugyanazokban (hipp , kecskeméti) ezt olvastam. És úgy benne maradt 10 ml. Rátértünk a következő gyümölcsre ez őszibarack volt (gyümölcslé formában)ezt el is fogadta első nap 20 ml 2. nap 30 ml 3. 50 ml. Most almás gyümölcs pépet adtam neki azt is elfogadta így szopi előtt 1.nap 15 g 2.nap 30 g. Ezek mellet még meg evet szopinál 120ml tejet (direkt lemérlegeltem) . Akkor ma próbáljam meg szopi után adni neki?? Azt szeretném még meg kérdezni hogy amikor rá térek a zöldségekre-főzelékekre akkor azt a gyümölcs kóstoltatással párhuzamosan tegyem? Én úgy tudom 7 hónapos korban ajánlót a zöldségek bevezetése. Úgy értem hogy pl eszik szilva pürét 3 napig délelött aztán a 4-5-6 nap szintén csak közeben délután kap még sütőtököt. Ez így megfelelne? Előre is köszönöm a válaszát.

 • Schneiderné Diószegi Eszter

  1 Schneiderné Diószegi Eszter Jó válaszadó mondta 4 éve


  Kedves Diana!

  Nagyon jól érzi, hogy ha a hozzátáplálás mennyiségét, a szilárd étkezések számát hirtele növeljük, akkor az az anyatej mennyiségének gyorsabb ütemű csökkenéséhez, esetleg korai elválasztódáshoz is vezethet.
  Ebben a korban még nem az a cél, hogy a baba minél hamarabb minél nagyobb mennyiségeket egyen (hacsak az anyuka nem szeretné záros időn belül elválasztani a babáját), mert az anyatej hasznosul a legjobban, abból jut hozzá a legtöbb tápanyaghoz a kisgyerek, és az tartalmazza a legtöbb kalóriát.
  Épp ezért azt szoktuk mondani, hogy ha az anyukának is megfelel, akkor a hat hónapos kori 100% anyatejről egy éves korra érdemes eljutni oda, hogy 1/3 szilárd(!) és 2/3 anyatej a baba étrendje, vagyis hogy az egész első életévben még az a legszerencsésebb, ha a tej teheti ki a baba étrendjének túlnyomó részét.

  Ezért nem is szoktuk ajánlani egy éves kor alatt bármely szoptatás kiváltását szilárd étellel, hanem a szilárdat szopi UTÁN érdemes kínálni, és egyelőre egy étkezés épp elég, amíg a baba nem jelzi igényét egy következőre. De ez még jóval odébb lehet:o))

  Teljesen mindegy, hogy mikor kezdi el kínálni a babát, délelőtt vagy délben vagy délután, amikor önnek a legmegfelelőbb. És nyugodtan lehet akár gyümölcsöt, akár zöldséget adni arra az egy étkezésre, csupán arra érdemes figyelni, hogy egyszerre egy újdonságot adjon, és azt kínálja pár napig, hogy ha valami gondot okoz, akkor könnyebben ki lehessen deríteni.
  Nem szükséges levekkel kezdeni, sőt (azokban még kevesebb a kalória), rögtön mehet a püré.

  Most szopi előtt vagy után kínálta a babát? Milyen mennyiségeket kapott a kisbabája?

  Üdv: Eszter • A kérdés lezárult! A kérdező megkapta a választ kérdésére.